Bu şekilde duyulan motor yatak sesi motor yataklarının kullanım süresinin tamamlanmak üzere olduğunu gösterir. Motor yatak sarması halinde yapılabilecek tek şey; motorun rektefiye edilerek, motor yataklarının ve ilgili parçaların yenilenmesidir.
Ama motor yatak vuruyor ne yapmalıyım diyorsanız, motor yataklarından gelen vuruntu sesini kesmek için uygulanacak en kesin, en pratik yöntem motor bloğunun açılmasıdır. Açılan motor bloğunda tespit edilen motor yatak sarması ise şayet, motor yatakları yenileriyle değiştirilerek, rektefiyenin tamamlanması gerekir.
Bu aracın motorunda yeterince yağ bulunmadığına işaret eder. Bu sorun çözülürse yatak sarması probleminin de önüne geçilebilir. Bunun dışında aracınızın motorundan metalik sesler gelmeye başladığını fark ederseniz bu motor parçaları arasındaki sürtünme ve dolayısıyla ısınmanın arttığını gösterir.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Yatak Saran Motor Çalışırmı? Yatak Saran Araba Yürür Mü? Evet, hem çalışır hem de hareket edebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Yatak Sarması: Krank mili üzerinde ve piston kollarının bağlı olduğu yerlerde bulunan yataklarda, sürtünmenin ve ısının artması ile meydana gelen metal aşınmaları sonucu motorun çalışamaz hale gelmesine yatak sarması denir.
Araçların motorundan yüksek devirlerde vuruntu sesi gelmesi, aşırı olmadığı sürece olağandır. Ancak bazı durumlarda araçtan düşük devirlerde de vuruntu sesi gelebilir. Genellikle bu durumun nedeni motor yatağında gerçekleşen deformasyon ile ilgilidir. Bu nedenle aracın hemen en yakın teknik servise götürülmesi gerekir.
Vuruntu, yanma odasında bulunan piston üst ölü noktaya (ÜÖN) yaklaşırken, henüz daha ulaşamadan hava ve yakıt karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması olayıdır.
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir? Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Genellikle sesten başka hiç bir zararı yok. Sesin önüne geçmek için bazıları teflon kaplı pistonlar çıkardılar, fakat teflon sıyrılınca yine ses yapabiliyor. Motor yağına son derece duyarlı.
Motor Yatak Sesi Nedir? İstenilen düzeyde yağlamanın yapılamadığı ya da komple yağsız kalan motorlarda, motor yatak sarması denilen mekanik arızalar oluşur. Bu arızalar nedeni ile motor normalden farklı bir ses çıkarmaya başlar. Normalüstü bu sesler motor yatak sesi olarak tanımlanabilir.
Yağlama, motorun içindeki parçaların birbirine sürtünmeden hareket etmesini sağlar. Eğer yağlama yetersizse, yatak yüzeyi aşınır ve yatak vurması oluşur. Aşınma: Motor parçalarının aşınması, özellikle yatak yüzeylerinin aşınması, yatak vurmasına neden olabilir.
4 zamanlı motorlarda motor yağı yakıtla karışmaz. Sadece motorun sürtünmesini azaltarak çalışmasını kolaylaştırır. O yüzden normal şartlarda eksilmez, sıcaklık ve sürtünme yüzünden özelliğini yitirir. kurum yapar.
Motor Vuruntusunun Temel Sebepleri
Subap arızası olması, Supap ayarının kötü oluşu, Yatak vurması meydana gelmesi, Motor hava ve yakıt ayarının uygun olmaması, .
Eksantrik, yani dış merkezli bir mil olan krank, motorun alt kısmında yer alıyor. Pistonların doğrusal hareketiyle üretilen kuvveti dönme hareketine çevirerek araçların ilerlemesini sağlıyor. Motorun alt kısmındaki krank yatağında dönen bu parçanın arızalanması diğer motor problemlerini de beraberinde getiriyor.
Vuruntunun nedenleri
Yanmamış bölgede sıcaklığın, yakıtın tutuşma sıcaklığından daha yüksek değerlere erişmesi halinde bu bölgede kendi kendine tutuşmalar oluşarak yeni basınç dalgaları meydana gelecek, bu basınç dalgalarının birbirlerine çarpması ise vuruntu gürültüsünü oluşturacaktır.
Silindir deliğinin çok büyük olması, aşınma veya eteğin içeri çökmesi durumunda biyel çubuğunun sallanma hareketi ve silindirdeki pistonun yerleşim değişimi sonucu piston devrilir. Bu esnada piston başı sert bir şekilde silindir çalışma yüzeyine vurur.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Akslarda oluşan boşluklar, aracın vuruntulu bir şekilde kalkış yapmasına sebep olabilir. Aksların değişimi ile sorun çözülecektir. Motor takozlarındaki deforrmasyon da kalkış esnasında vuruntu olmasına neden olabilir. Motor takozlarının kaliteli bir parça ile değiştirilmesi önerilir.
Yatak aşınmalarına ayrıca düşük yağ basıncı, çok ince viskoziteli motor yağı, yağın bozulması, karterdeki kirli yağ ve pislikler, aşınmış oringler veya silindirler, hatalı motor tertibatı, gevşek rulmanlar, gevşek veya kırılmış biyel kolu civataları, veya kötü sürüş koşulları da neden olabilir.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor. Soğutma sıvısı haznesine yağ karıştıysa sızdırma problemi ve dolayısıyla conta arızası meydana gelmiş olabilir.
Motor zorlanırsa hem çok yakar hem de motor ömründen gider. Araç kullanımı esnasında çok fazla debriyaj ayarı yapmak baskı balata konusunda sıkıntı yaratır, çok fazla frene basmak da bu sorunu meydana getiri. Aslında arabayı kullanım esnasında yerine göre devir ayarı yapmak hayat kurtarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri