Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri.
Elazığ denildiğinde akla; orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, diğer birçok yörede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünyada şarap üretiminin merkezlerinden biri olan Elazığ'ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri ile yapılan yerel şarapları da sevdikleriniz için değerli birer hediyelik eşya seçeneği olabilir.
Tatlı olarak; dolanger, baklava, kadayıf ve sütlaç yapılır. Börek olarak genelde peynirli börekler yapılır. Yemek olarak da içli köfte, Harput köfte, dolma, yaprak sarması, lahana sarması ve fasulye yemeği vb. yemekler yapılır.
Elazığ'ın kendine has olan meşhur yiyeceklerinin başında Harput köfte gelmektedir. Elazığ'da gezilip görülecek yerlerin başında da Harput Antik kenti ve Hazar gölü gelmektedir.
İki sergi açmış. Neyse Patile'nin ne anlama geldiğini sorunca Melahat hanım, Elazığ ve yöresinde yapılan gözlemeye “patile” dendiğini söyledi.
İlgili 37 soru bulundu
Elazığ ağzı (veya Harput ağzı), Türkiye Türkçesi ağızlarının doğu grubunda yer almaktadır.
Atatürk ve Elazığ
Dönemin valisi İzzet Paşa'nın teklifiyle “Mamurat-ül Aziz” ismini alan, ancak söylenmesi daha kolay olduğu için “Elaziz” olarak anılan şehir, 1937 yılında Atatürk tarafından ziyaret ediliyor.
Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü (susamlı köfte), işgene, haşlanmış içli köfte, sırın (bir çeşit mantı) ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.
Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, genelde yöresel gıda satılan marketlerde sucuklu ceviz olarak sunulan orcik de bir Elazığ lezzeti ve Elazığ'da evlerde yapılır.
Elazığ'ın ovaları az fakat çok verimlidir. Bol suları bulunan büyük akarsuların suladığı bu ovalarda, buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarmısak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, bâdem ve dut yetişir.
Elazığ mutfağının özel yemeklerinden olan işkene, işgene adıyla da bilinir. Kavurma ya da tavuk etiyle hazırlanan işkene yemeği, lezzetli ve doyurucudur.
Türkiye'nin önde gelen mutfakları arasında çeşitlilik açısından ikinci sırada yer aldığı açıklanan Elazığ mutfağında bulunan 154 çeşit arasında parmak ısırtan en meşhur yiyecekleri şu şekilde tanıtılmıştır.
Elazığ Tulum Peyniri - Elazığ
İlde daha çok Şavak peyniri olarak tanınan, Elazığ ve Tunceli çevresinde yaşayan yerleşik Türkmenler ile yayla köylülerinin yaz aylarında yaylalarda ürettiği peynirler; taze peynir, salamura peynir ve tulum peyniri olarak adlandırılmaktadır.
Yeni Kurulan şehir önceleri eyalet ve bilahare vilayet merkezi olmuş, bir ara Diyarbakır vilayetine bağlı bir sancak haline gelmiştir. 1875'te müstakil mutasarrıflık, 1879'da da tekrar vilayet olmuştur.
150'ye yakın yemek çeşidi olan Elazığ'da, üç öğün yemeğin dışında kuşluk yemeği ve özellikle yatsılık denilen pestil, ceviz, orcik, meyve gibi yiyeceklerin bulunduğu sofralar açılır. Geleneksel Elazığ (Harput) mutfak kültürü, Türk mutfak kültürünün izlerini taşır.
Kaç Günde Gezilir; Elazığ'ı gezebilmeniz için 1-2 gününü ayırmanız yeterli olacaktır. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Elazığ iklimin koşulları Keban Barajı'nın yapımı ile karasal iklimden Akdeniz iklimine doğru geçmiştir. Bu sebeple Doğu Anadolu'daki şehirlere oranla sıcaklık ortalaması yüksektir.
Elazığ Doğu Anadolu Bölgesi'nin güneybatısında, Yukarı Fırat Bölümü'nde yer almaktadır.
4 Şubat 2022 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 10 ilçe, 20 belediye, bu belediyelerde 152 mahalle ve ayrıca 550 köy vardır.
Elazığ'ın nüfusu 2021 yılına göre 443.363'tür.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Elazığ bölgenin dördüncü büyük ilidir. Hem tarihî yapıları hem de eşsiz doğal güzellikleri ile öne çıkan Elazığ bölgenin en gelişmiş şehirlerinden biri olma özelliği taşımaktadır.
"Gakgoş" ya da "gakgo", halk arasında Elâzığlı olanlara hitâben kullanılmakta; Elâzığ ağzında "kardeş" ve "ağabey" anlamlarına gelmektedir.
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Tarihi belgelerden anlaşıldığına göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur, Arapgirli boyları yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu'daki karışıklıklardan etkilenen ve İç Anadolu'da yaşayan bazı Türk boyları da bu bölgeyi yurt edinmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri