Zazalar, Alevi ve Sünni kesimden oluşan bir halktır. Sünni olan Zazalar genel olarak Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Aksaray civarlarında yaşamaktadırlar. Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler.
Dini açıdan günümüzde Müslümanlığı benimseyen Zazalar Sünni ve Alevi olmak üzere iki kesime ayrılmışlardır. Zazalar; İran halkları ve İranî diller ile kültür ve dil bakımından çeşitli benzerlikleri barındırırlar.
Türkiye'de genel olarak, bilimsel araştırmalara zıt olarak Zazaca dili ve Zazalar, Kürt olarak gösterilmektedir. 2012 yılında RTÜK, Zazacanın sınıflandırmasını uluslararası tasniflere değil Kürt enstitüsüne sormuştur. Akabinde Zazaca dilini, lehçe olarak tanımlanmasına karar vermiştir.
Bugün Anadolu coğrafyasına yerleşen Aleviler Kızılbaş Türk soyludur. Aleviler dış evlilik yapmamışlardır ve Alevilere en çok düşman olan Şafi Kürt ve Zaza halkıdır. Bugün kendisine Alevi Kürt veya Zaza olduğunu söyleyenler Osmanlı Yavuz politikası ile özünü unutturulan Öz Türklerdir.
İlgili 35 soru bulundu
Zazaların kim olduklarıyla ilgili üç tez vardır. Bunlardan biri ise Tevrat'la ilişkilendirilir. Yakup'un on iki oğlundan Pallu ve Zara'nın bu dağlara geldiğine inanırlar. İncil'de açıklanan İbrani soyunun bir kolu olan Zara'nın bugünkü Sivas'ın Zara yani Koçgiri olduğunu düşünürler.
1.Tevrat'ta geçen “Zaza” adı
Tevrat'ın 13. kitabı olan Tarihler-1'de Adem'den başlayarak İsrail (Yakub peygamber) soyuna kadar isimler ayetler şeklinde sayılmaktadır. Yahuda'nın soyu sayılırken 2:33. ayette “Yonatan'ın oğulları: Pelet, Zaza. Bunlar Yerahmeel'in soyundan geliyordu”[1] deniliyor.
Hazar Denizi kıyısında konuşulan Kuzeybatı İran dilleri ve Zazaca arasında da dilbilgisi ve sözcük dağarcığı bakımından önemli benzerlikler bulunur. Ludwig Paul'a göre Zazaca, Kürtçeye nazaran Goranice ve ölü bir İran dili olan Azericenin yanı sıra Talişçeye de daha yakındır.
Farklı tahminlere göre Zazalar, İşgal Altındaki Batı Ermenistan nüfusunun %15-20'sini oluşturan Arevi-Alevi toplumunun sadece bir kısmıdır, geri kalanı ise ağırlıklı olarak Türkler, Kürtler ve Ermeni asıllı vatandaşlardır.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Etnik olarak Zaza grupları Türkiye'de kayda değer olmasa da, İngiltere ve Almanya'da büyük Alevi Zaza göçmen toplulukları oluşmuştur. Bu topluluklardan gelen suç çetelerinin diğer Türk ve Kürt suç patronlarıyla bağlantıları vardır ve uyuşturucu kaçakçılığı ile kiralık katilliğe karışmaktadırlar.
İnanç bakımından Koçgiri, Dersim, Erzincan, Kuzey-Bingöl, Varto, Hınıs, Tekman, Çat, Sarız, Göle, Selim gibi yerleşim alanlarındaki Zazalar Alevi inan- cına mensupken, geri kalan bölgeler Sünni Zazalardan oluşur.
Zazalar inanç bakımından genelde Alevi ve Sünni'dir. Sünni Zazalar Hanefi ve Şafii olmak üzere iki farklı mezhebe mensup olmakla birlikte çoğunluğu Şafii mezhebinin müntesibidir.
Yoğun olarak yaşadıkları iller Elazığ, Tunceli ve Bingöl'dür. Bu üç ilin dışında, azınlık olarak yaşadıkları coğrafyalarda var. Mesela, Sivas'ın doğusundaki ilçelerde Zaza nüfusu rastlamak mümkün. Oraların dışında Tokat Almus ilçesinde de bir miktar Zaza yaşamakta.
ZAZALARIN NÜFUSU VE COĞRAFİ DAĞILIMLARI
Osmanlı Arşivi kayıtlarında, Dımıli veya Zaza kelimesi Kürtlerin bir boyu olarak kullanıldığı gibi aşiret adı olarak da kullanılmıştır. Divriği Temettuat Defteri kaydında “Zaza” aşiret olarak geçmektedir.
Sadece Zazaca konuşanların yaşadığı küçük bazı ilçeler dışında pazar dilinin Zazaca olduğunu söyleyemeyiz. Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinin beraber yaşadığı Diyarbakır gibi illerde dahi pazar dili Türkçedir.
Zazalar Oğuz boylarındandır… Öz be öz Türk'türler. 4 Eylül 1919 Sivas Kongresinin 100. Yıldönümü idi.
Star yazarı Yağmur Atsız, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'deki Kürt ve Zaza nüfusuna ilişkin önemli rakamlar verdi. Atsız; Türkiye, İran, Irak ve Suriye'de 20/25 milyon arası Kürt ve Zaza yaşadığını yazdı.
Zazaların kökeni, MÖ 2350-2150 dönemlerinde Anadolu'ya yerleşen ve bir Kafkas halkı olan Hurrilere dayanmaktadır. Zazalar, Kürtlerden çok önce bu topraklara yerleştikleri için, bugün Kürtlerin yaşadıkları bölgeler tarihsel olarak ana yurtlarıdır. Hurriler M.Ö.
Zazalarda Huma yaratıcı, yüce tek Tanrıyı betimlemekte, bir bakıma Allah kavramıyla eş anlamlı manada kullanılmaktadır.
“Nengî çînayîş” (sövmek), “kufir kerdiş” (küfür etmek), “çita omîyayîş fek vatiş” (ağzına geleni söylemek) gibi deyimler de küfür etmek anlamında kullanılan diğer sözlerdir.
Hani ilçesinden gelen İbrahim Halil Dalbudak, Zaza olduğunu ve özellikle Zazaca evet anlamındaki "Eya" kelimesi önünde fotoğrafını çekmemi istiyor.
Yine Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın aynı zamanda kayınpederi olan Diyarbakır Eğil beyi Devletşah Bey ki Zaza Mirdasi aşiretine mensup olup Şerefhan-ı Bidlisi tarafından 1597 yılında kaleme alınan Şerefname isimli bu eserde bu aile Kürt olarak kaydediliyor.
Zaza kelimesinden ilk olarak söz eden Türk seyyahın da Evliya Çelebi olduğu belirtiliyor. Evliya Çelebi, Bingöl Yaylası ve Çapakçur'a geldiğinde yörede gördüğü Kürt aşiretlerini sayarken bunlar arasında Ekrad-ı Zaza'yı (Zaza Kürtleri) sayar.
Kürt tarihi ve edebiyatını araştırdığımızda şunu. görüyoruz: Kürtçe'nin en eski yazılı kaynakları eski. Goranicedir. Yani eski Zazaca'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri