Uzmanlara göre ise Elbistan'da tekrardan 7 ve üstü deprem olmaz fakat artçı deprem 6 şiddetine kadar çıkabilir. Bu da ağır hasarlı binaların yıkılmasına sebep olabilir. Diğer yandan ise Göksun fayı ve Adana bölgesi. Buralarda eğer 7 ve üstü bir deprem olursa yine Elbistan ciddi şekilde etkilenebilir.
Elbistan ilçe merkezinin kurulduğu zemin de alüvyon olup, 6 Şubat 2023 tarihinde olan Çardak Fayı üzerindeki 7.6 büyüklükte depremde büyük hasar görmüş ve can kaybı olmuştur. Zayıf zeminler: Genellikle 5 ile 1.8 milyon yıl arası yaşlıbirikinti konileri ve yamaç molozlarından oluşur.
Gölcük depremi yüzeyde 142 kilometrelik bir kırığı meydana gelirken, Elbistan depreminde 177 kilometrelik yüzey kırığı meydana geldi. "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin ardından Hatay'ın Antakya ilçesine bulunan Demirköprü köyünden geçen fay hattı yerleşim alanlarını yerle bir etti.
Elbistan aktif fay hattı ile II. derece deprem kuşağındadır. Elbistan'ın eteğine kurulduğu ŞARDAĞI (2200 m), dış Toroslar'a dahil olan bir uzantıdır.
Elbistan'da deprem: AFAD 3.4 açıkladı!
Elbistan'da saat 23:14'de AFAD verilerine göre 3.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İlgili 31 soru bulundu
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Deprem nerelerde oluşur? Deprem herhangibir yerde ve herhangibir zamanda oluşabilir. Genel olarak depremlerin kaboğu oluşturan levhaların sınırlarında oluştuğu söylenebilir. Dünyanın çeşitli yerlerinde benzer nitelikte depremlerin tekrarlandığı gözlenmiştir ve bu kesiler hep levha sınırlarıdır.
Yenilenmiş Türkiye Diri Fay Haritasına göre Türkiye'de 326 tane diri fay bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Elbistan Fay Hattı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Haber Merkezi - İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi'nden bilim insanları, TÜBİTAK projesi kapsamında yaptıkları araştırmada, Maraş'ta 1513 yılında yaşanan büyük depremle 6 Şubat'taki 7.8 büyüklüğündeki depremin aynı fay kırığı üzerinde oluştuğunu tespit etti.
06 Şubat 2023'te meydana gelen ilk depremde (Mw 7,8), Kazkeli fayı, Serinyol, Amanos, Pazarcık, Erkenek segmentleri ve Yarpuzlu büklümü ile Narlı (Gaziantep) güneyinden Pazarcık (Kahramanmaraş) batısına kadar uzanan Narlı Segmenti boyunca, toplam 404 km uzunluğundaki yüzey kırığı gelişmiş olup 410 gözlem yapılmıştır.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki depremle ilgili teknik araştırma yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, büyük yıkıma neden olan Çardak fayının 12 bin yıldır uyuduğunu söyledi.
Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin yeryüzünde gözle görünür ilk kırılmaya yol açtığı nokta görüntülendi. Tepeden başlayan kırılmanın, yol boyu devam ettiği görüldü. Artı Gerçek - Maraş'ın Pazarcık ilçesindeki 7,7 ve Elbistan'daki 7,6'lık deprem 10 ilde yıkımlara neden oldu.
En fazla 100-150 kilometre olabilir dedik fakat günler geçtikçe araziden gelen veriler Doğu Anadolu fayının 317 kilometre boyunca kırıldığını gördük. Elbistan'daki fay ise yaklaşık 170 kilometre boyunca kırıldı.
Kahramanmaraş Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Karaelbistan Mahallesi'nde 4 bin 12 bağımsız bölüm şeklinde inşa edilen proje alanında incelemede bulundu.
Bu devlet 185 yıl hüküm sürdü. Elbistan bu devlete 130 yıl başkentlik yaptı. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğuna katıldı. 1522 yılında Maraş bölgesi, özel yönetiminden ayrılır, sancak haline gelir ve Elbistan da Maraş'ın kazası haline gelir.
"Hatay'da hala deprem oluşturacak faylar var"
Kıbrıs-Antakya Transform Fayı enerjisini geçtiğimiz gün meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem ile boşalttığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Över, “Bu deprem ile fayın Samandağ tarafı kırıldı.
Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Denizgören-Yayladağı/Hatay açıklarında 4.1 deprem. Bu deprem Antakya Fay sisteminin deniz içerisindeki devamında olan artçı bir deprem. Şubat depremlerinde kırılmamış bir kesim. Endişe yok" ifadelerine yer verdi.
Raporda şu bilgiler yer aldı: Hatay depremi, 45 kilometre uzunluğundaki Antakya fayının 22 kilometre uzunluğundaki kuzey segmentinde meydana geldi. 20 Şubat depremi ile fay hattının kuzey bölümündeki sismik enerji boşaldı.
Doğu Anadolu fay hattının geçtiği iller araştırılıyor. 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından artçı sarsıntılar sürerken gözler Doğu Anadolu fay hattı risk haritasına çevrildi. 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş depremi bu fay zonu üzerinde gerçekleşti.
Dr. Cenk Yaltırak, Elbistan'ı yerle bir eden Çardak fayının 12 bin yıldır uyuduğunu söyledi. Merkez üssü Maraş'ın Elbistan ilçesi olan 7,6'lık ikinci deprem sonrası bölgede teknik araştırma yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri'nden Prof. Dr.
6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır. Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri