Ücretlerin elden ödenmesi haklı fesih sebebidir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde kıdem tazminatına hak kazanmak mümkündür. Fakat bu noktada ücretlerin elden ödendiğini mahkemeye kanıtlamak gerekmektedir. Böylece işçinin lehine kararlar mahkemece verilir.
Her iki durumda da işçinin prim ödemeleri eksik yatmakta, işçiye emekli aylığı bağlandığında hak ettiğine kıyasla daha az emekli aylığı bağlanmaktadır. Bu durum işçi açısından hak kaybı demektir. İşçiye elden ödeme yapılması halinde, işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı vardır.
Yargıtay uygulamasına göre, “4857 sayılı İş Kanununun 37 nci maddesine göre, işçiye ücretin elden ya da banka kanalıyla ödenmesi durumunda, ücret hesabını gösteren imzalı ve işyerinin özel işaretini taşıyan “ücret hesap pusulası” verilmesi zorunludur.
İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır. Böyle bir durumda İşçi, iş akdini haklı nedenle feshederek işçilik alacaklarının ödenmesi talep edebilir. Yani işçi istifa etse bile kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Ücretlerin elden ödenmesi işçinin emeklilik ücretlerinde kayıplara yol açacağı için uygulanmaması gereken bir işlemdir. İşverenler tarafından yasal olmayan şekilde yapılan bu ödemelerin haklı fesih nedeni teşkil edeceği İş Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Yani ilgili mevzuat, beş ve üzerinde işçi çalıştıran bir işverenin elden ücret ödemesine hiçbir şekilde müsaade etmemektedir. Ne adı altında olursa olsun işçilere yapılacak ödemelerin bordrolaştırılması ve SGK primleri ile vergilerinin tahakkuk ettirilmesi şarttır.
Örneğin işçi, maaşı düşük gösteriliyorsa, bunu kanıtlayan maaş belgelerini saklayarak, ALO 170'e başvuruda bulunabilir. İsminin gizli kalmasını istediğini söyleyerek ihbar yapabilir. İş sağlığı ve güvenliği kanunu gerekliliklerine uymayan işletmelere, çalışanların ihbarı sonrasında teftiş yapılır.
Buna göre; 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği düzenlemeleri gereği tahsilat ve ödemelerini banka yoluyla yapma zorunluluğu getirilenlerin beşten az çalışanı olsa da çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemeyi banka yoluyla yapmaları gerekmektedir.
Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 5 ve daha fazla çalışan istihdam eden işverenlerin bu ödemeleri bankalar aracılığıyla yapmaları zorunlu kılınmıştır.” hükmüne yer verilmiş olup. Mezkur yönetmeliğin “yürütme” başlıklı 18 inci maddesinde ise, yönetmelik hükümlerinin.
Dolayısıyla işçinin herhangi bir gerçek veya tüzel kişiye, kurum veya kuruluşa olan borcu nedeniyle işveren kendiliğinden işçinin ücretinden herhangi bir kesinti yapamaz, işçinin ücretinden kesinti yapıp herhangi bir gerçek veya tüzel kişiye, kurum veya kuruluşa olan işçi borcunu ödeyemez.
Aldığı ücret asgari ücretten fazla olmasına rağmen SGK kayıtlarında sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatırılan işçi SGK'ya işvereni şikayet ederek işyerinde denetim yapılmasını isteyebilir.
İş Kanunu gereği bir iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan bir işçiye, asgari ücretin altında olmamak koşulu ile ücret ödenmesi zorunludur. 2020 yılı için asgari ücret brüt 2.943 TL, net 2.324,7 TL olarak uygulanmaktadır.
İş akdini haklı nedenle feshedecek olan işçinin öncelikle haklı fesih gerekçelerini işverene bildirmesi gerekmektedir. İşçi bakımından fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması bir geçerlilik şartı olmamakla birlikte yazılı bildirim yapılması ispat açısından elverişlilik sağlamaktadır.
Ücreti ödenmeyen işçinin çalışmama hakkı, İş Kanunu'nun 34. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre: '' Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.
Bu idari para cezaları her ay için her işçi başına olarak değerlendirilmelidir. Söz konusu idari para cezası, 2023 yılı itibariyle 956 TL'dir.
Ayrıca iş kanununa göre çalışanlar her ay maaş bordrolarına imza atmak zorundadır. İmza alma işlemi iki türlüdür. Birincisi her işçi için kendisine ait olan maaş bordro nüshasının altına ıslak imza atılması şeklindedir. İkincisi ise işyerinde çalışan her çalışanın isminin olduğu bordro listesine imza atmak şeklindedir.
Bir başka deyişle, 31 günlük aylarda asgari ücretliye 31 günlük ücret ödemelidirler. Bunlara aykırı hareket eden şirketler için;2022 de - 4857 sayılı Kanunun 102/a maddesine göre her bir işçi için her ay 429,00 TL. - 5510 sayılı kanun 102/c-4 bendine göre 10.008,00 TL.
Eğer bir ay içinde tam çalıştıysa ayın gün sayısına bakılmaz ve o ay 30 gün kabul edilir. Eğer tam çalışmadıysa çalıştığı gün sayısı dikkate alınır. Eğer işçi ay içinde işe girdiyse, işe girdiği günden önceki günler, ayın toplam gün sayısından düşülür.
Bankacılık Kanunu'nun 73. Maddesine istinaden Banka personelinin görevi sırasında öğrendiği müşterilerine ait bilgileri kanunen yetkili kılınmış kurum ve kişiler dışındaki 3. Şahıslarla paylaşması yasaktır.
Yapılan ödemelerin ispatı hususunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu açısından temel kural, 2023 yılı itibariyle 14.800 TL üzerindeki ödemelerin senetle ispatının zorunluluğudur. Yani tutar bakımından bu ispat sınırının üstündeki işlemler kural olarak yalnız senet ile ispat edilebilir.
Davacının talep ettiği promosyon parasının işçilere dağıtılmasına ilişkin yasal düzenleme bulunmamaktadır. Yatırılan para işçiye ait olmayıp işverene aittir.
İşveren bu usulü kullandığında sigorta primlerini gerçek ücretin altında gösterebilmekte ve bu durum hukuki sonuçları bakımından işçi açısından hak kayıplarına neden olmaktadır. İşçiye elden ödeme yapılması hukuka aykırıdır.
20 gün içerisinde ücreti ödenmeyen işçi, bu günü takip eden 6 gün içerisinde iş sözleşmesini feshetmek için gerekli bildirimi işverene yapmalıdır. 6 günlük süre hak düşürücü bir süre niteliğindedir. Noter aracılığıyla çekilecek bir ihtarname ile bu hakkın kullanılması işçi için uygun olacaktır.
Dava aşamasında işe giriş bildirgesi, maaş bordrosu, mesleki kuruluş kaydı, işe giriş çıkış kayıtları gibi o işyerinde çalışıldığını gösteren belgeler gösterilebilir. Hizmet tespit davasında ispat için en sık başvurulan yöntem, aynı işyerinde, aynı dönemde çalışan kişi veya kişilerin tanık olarak gösterilmesidir.
Bu yıl ALO 170'e gelen çağrı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri