Hızlı yapıştırıcıları ( Siyanoakrilat ) bilindik ismi japon yapıştırıcıları elden çıkarmanın en kolay ve basit yolu soğuk suyun altında elleri yıkamaktır.
Japon yapıştırıcısının elinize bulaştığı bölgeye 2-3 damla aseton damlatın. Derinizi yapıştırıcıdan ayırırken, yavaşça hareket ederek ovun ve cildinizdeki yara bandını çıkarırkenki gibi çok dikkatli olun. Bu işlemi dikkatli şekilde gerçekleştirmeniz gerekir, aksi taktirde derinizin yırtılması olasılığı vardır.
Aseton, Japon yapıştırıcısının yapısını bozarak kumaş üzerinden kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar. Ayrıca elinize bulaşan yapıştırıcı kalıntılarını da yine aseton yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz. Uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise sıcak tuzlu su karışımıdır.
Tuz ve sıcak su yöntemi kullanılarak Japon yapıştırıcısı elden şu şekilde çıkar: Bir kâsede sıcak sayılabilecek su hazırlayın. Sorunlu bölgeyi bu suda 1 ya da 2 dakika bekletin. Yapıştırıcı üzerine sofra tuzu dökerek ovalama ve fırçalama gerçekleştirin.
Masadan, çantadan, ayakkabıdan ya da elinizden Japon yapıştırıcısını temizlemek adına ufak bir kasede karbonat ve margarinden krem hazırlayın. Hazırladığınız karışımı seçili yüzeylere uygulayın ve ince bir cisimle kazıyın. Karbonat, yapışkanı yüzeyden kaldıracak ve margarin de bu işlemin hızlanmasını sağlayacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Hafif hareketlerle asetonu bölgeye dağıtın ve yavaş şekilde çekin. Bunu çok yavaş uygulamalısınız çünkü deriniz zarar görebilir. Eğer dudak gibi hassas bölgelere bulaştıysa bol bol su ile yıkayın ya da tükürük yoluyla çıkarmaya çalışın. Göze temas eden durumlar karşısında ise mutlaka doktordan yardım almanız gerekir.
Bant izini çıkarmak için ev yapımı temizleyiciler ve çamaşır sodası gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Sirke, yapışkan kalıntıları çözen etkili bir temizleyicidir. Tuz ve limon suyu karışımı da lekeleri temizlemekte etkilidir. Bulaşık deterjanı, yapışkan izlerini çözmek için güçlü bir seçenektir.
Kurumuş silikon elden nasıl çıkar diyenlerin imdadına sıcak su yetişir. Ellerinizi sıcak suda mümkünse deterjanlı suda bir süre bekletin. Ayrıca aseton da silikonu çözebilen bir malzemedir. Sonrasında elinizi kesmeyecek sert bir cisimle silikonu kazıyarak temizleyebilirsiniz.
Yıkama işleminden sonra acil hekim kontrolü için başvurmak gereklidir. Halk arasında “Japon yapıştırıcı” olarak bilinen siyanoakrilat yapıştırıcıların göze kaçması durumunda kurumasına fırsat vermeden antibiyotikli göz pomadı bol bir şekilde sürülüp acilen göz hekimine müracaat edilmesi gerekir.
bıçakla kazı. keskin tarafını dik tutarak sürt. Tinerle yıka.
Aseton kullanılmadan yapıştırıcının ıslatılmasıyla bu soruna çözüm bulunabilmektedir. İlk olarak ele dökülen Japon yapıştırıcısı nasıl çıkar cevabı su ile çıkabilir olmasıdır. Yapıştırıcının ıslatılarak çıkarılması için sabunlu ılık su kullanılır.
Yapıştırıcıyı Kumaştan Çıkarmak
Bu yöntem kumaştan yapıştırıcı lekesi çıkarmada en etkili yöntemdir. Pamuklu bir beze limon kolonyası ve aseton damlatarak kumaşı silmek kumaştan yapıştırıcı lekesi çıkarma konusunda ikinci etkili yöntemidir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Doğrudan doğruya süper yapıştırıcı kalıntısının bulunduğu bölgeye birkaç damla sıvı çamaşır deterjanı damlatın, baş ve işaret parmaklarınızla giysideki veya halıdaki yapıştırıcı olan kısmı ovun. Kumaşta, halıda veya koltukta uygulama yaptığınız bölgeyi durulayın.
Siyanoakrilat veya Türkçedeki yaygın adıyla Japon yapıştırıcı; tek bileşenli, çözücü (solvent) içermeyen, çabuk kuruyan (2-50 saniye), ısı direnci yüksek olan, az bir miktarla yapışma sağlayan, çok küçük boşluklara bile nüfuz eden bir yapıştırıcı.
Japon yapıştırıcısı gibi sağlam yapıştırıcılar deriye değdiği anda ciltte hasar oluşumuna neden olur. Müdahale edilmediği sürece ciltten arınması zor olabilir. Hatta japon yapıştırıcısı parmağınıza değdiğinde parmaklarınızdaki derilerin ciddi derecede zarar görmesine neden olur.
Kullanıldığı Yerler Metal, cam, alüminyum, kauçuk, porselen ve plastik yüzeylerin hızlı yapıştırmada kullanılır. Uygulama Yapıştırılacak yüzeyleri toz, kir ve yağdan temizledikten sonra yüzeylerden birine az miktarda yapıştırıcı sürerek her iki yüzeyi bir birine temas ettirerek bir kaç saniye basınç uygulayınız.
Ülkemizde satışa sunulduğu ilk yıllarda bir pazarlama taktiği olarak ortaya çıktığı düşünülen Japon yakıştırması, zaman içinde dilimize tamamen geçerek bu yapıştırıcılara isim olmuş durumda. Süper yapıştırıcı ilk kez ABD'li bilim insanı Dr. Harry W. Coover tarafından sentezlendi.
Gözleri Derhal Yıkayın:
Bol su ile gözleri yıkamak, çamaşır suyunun gözdeki etkilerini minimize etmenin ilk adımıdır. Gözünüzü mümkün olduğunca açık tutarak suyu gözün içine akıtın. Bu işlemi 15-20 dakika süreyle yapmanız önerilir.
Elinize yapışan silikonu temizlemek için çeşitli yöntemler uygulamayı tercih edebilirsiniz. Elinize aldığınız toz deterjanı ovaladığınız takdir de elinizde bulunan silikonların da döküldüğünü hissedeceksiniz. Aynı zamanda bulaşık deterjanı ve bulaşık teli kullanarak da elinize yapışan silikonu temizleyebilirsiniz.
Camcılarda yer alan tel yardımıyla spoiler'ı sökersiniz. Gövdede kalan silikonu da akrilik tiner yardımıyla temizlersiniz.
Oje çıkarmak için kullanılan asetonlar silikon temizlemek için iyi bir materyaldir. Elinizde aseton yoksa saf alkol ya da ispirto da kullanabilirsiniz.
Hızlı yapıştırıcı lekesini kumaştan çıkarmak için asetondan yardım alabilirsiniz. Oldukça keskin bir kokuya sahip bu tehlikeli madde ile temizleme yaparken zarar görmemek için havalandırması yeterli olan ortamda yapmanız tavsiye edilir. Açık yara ile temastan kaçınılması gerekmektedir.
Sıcak sabunlu su ile koli bandı lekesi çıkarma, özellikle de pimapen veya plastik yüzeyler için idealdir. Yine cam ve araba yüzeyinde meydana gelen lekeler için sıcak sabunlu su karışımını deneyebilirsiniz.
Yottapat! Etiketin ne kadar süre kaldığı ve cinsine göre değişir çıkarması. Baya eski ise çıkartması zor olur, yeni ise kolonya damlatılmış bulaşık süngerinin tırtıklı tarafı ile çıkartılabilir. Eğer iyice kurumuş bir etiket ise bulaşık teli ile fazla bastırmadan ovala (etiket üzerine ciften 1 damla damlat).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri