Ancak günümüzde bu sosun tariflerinde, kaynakçaya göre ufak farklar olabilmekle birlikte genellikle geleneksel tarifler mutlaka dana kıyma, domuz pancetta, soğan, havuç, kereviz sapı, domates, et suyu, beyaz şarap, süt, tuz ve karabiber içerir.
Bolonez sos, özellikle makarnayla özdeşleşmiş bir sos çeşididir. Bolca domates, sarımsak ve kuru soğandan yapılan bolonez sos, taze ve kuru baharatlarla tatlandırılır.
Bolonez sos çok bol domatesli ve kıymalı bir sostur.
İlgili 17 soru bulundu
Bolonez sos için:
1adetorta boy kuru soğan. 1dişsarımsak. 1adetorta boy havuç 3adetorta boy domates.
Baharatlar mühim. Taze fesleğen, taze çekilmiş tane karabiber ve bir çimdik tarçın, bolonez sosun lezzetini artırır. Soğanların yemeklik olarak doğranıp iyice kavrulmasına dikkat edin. Dilerseniz sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Oldukça kolay bir şekilde hazırlanan kıymasız bolonez sos makarnaya başka bir lezzet verir.
Bolonez sos ile Napoliten sostan ayıran şey ne? 🍅Napolitan sosta yine ana malzeme domates ancak bunda taze fesleğen kullanılarak fresh bir tat elde ediliyor. 🍅Bolonez sosta ise domates yine baş rol fakat yabancı ülkelerde domuz, ülkemizde ise kıyma (dana eti) tercih ediliyor.
Özellikle sos yaparken deglaze gibi profesyonel bir pişirme tekniğini uygulayacaksan, konuya hakim olman şart şefim. Peki, deglaze nedir? Kısaca deglaze, yemek pişirildikten sonra tavada kalan yemek artıklarının bir sıvı eklenerek tavadan çıkarılması ve tekrar değerlendirilmesine dayalı bir pişirme tekniğidir.
Et – kıyma içeren ve yazılı hâle getirilmiş olan ilk bolonez örneğinin Bolonya yakınlarındaki İmola'dan çıktığı ve bu sosun ragu olarak isimlendirildiği biliniyor. 19. yüzyılda, 1891'de, Pellegrino Artusi tarafından yayımlanan tarif ise, bolonez adını taşıyan ilk tarif.
Barilla Napoletana Sosu ismindeki gibi sofranıza hafif bir Napoli dokunuşu olacak. Barilla'nın soğanın tatlı tadı, sarımsağın aroması ve kekikle maydanoz kokusu eklediği bu domates bazlı sos, mutfakta farklı soslar yaratmak istediğinizde de en büyük yardımcınız olacak.
Bolonez sos mirepoix denen, soğan, havuç ve kereviz sapından oluşan, Avrupa mutfağında sıkça kullanılan bir sebze karışımıyla lezzetlendirilir.
Alfredo sos yapılışı;
Tereyağını bir tava içerisinde eritin. Ardından içerisine krema ekleyin. Sarımsak ve rendelediğiniz parmesan peynirini tavaya ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyip peyniri eritince ocaktan alın.
1 yemek kaşığı domates salçası ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. 250 ml soğuk suyu ve bir paket Knorr Bolonez Makarna Sosu'nu ilave edin. Sos kaynayana kadar karıştırın. Sos kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 5 dakika boyunca ara sıra karıştırarak pişirin.
Bologna veya Türkçe Bolonya (Bologna lehçesi: Bulåggna), İtalya'nın kuzeyinde Emilia-Romagna bölgesinde yer alan bir şehirdir. Emilia-Romagna bölgesi ve aynı ismi taşıyan Bologna ilinin merkezidir.
İtalya'nın güneyinde yer alan ünlü Napoli şehrinde yetişen taze domateslerin soğan ve sarımsak ile harmanlanması sonucu ortaya çıkan Napoliten makarna sosu, özellikle makarna çeşitlerinde muhteşem lezzet sağlar.
İşte Bologna, tam da bu hissi yaşatacak yerlerden. İtalya'nın nefis şehri Bologna'da en güzel bolonez soslu makarnayı nerede yemeli?
Çırpılmış yumurta sarılarını ılıması için kısa bir süre bekletin. Ardından erittiğiniz tereyağını yumurta sarıları ile karıştırın. sos ince dokulu bir krema halini aldığında üzerine deniz tuzu ve tane karabiberi ekleyin. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra sosunuz hazır.
Hollandez sos tarifinin temel malzemeleri; limon suyu ya da beyaz şarap sirkesi, ince çekilmiş deniz tuzu ve dövülmüş beyaz biber. Soğuk su veya buz da tarifin tamamlayıcısı konumunda. Tüm bu malzemeler birleşince ortaya et ve sebze yemeklerini taçlandıran harika bir lezzet çıkıyor.
Kavrulan soğan ve sarımsağın üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası koyun. Salçanın hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından tavaya doğranmış domatesleri, 1 çay kaşığı kuru fesleğen ve damak tadınıza göre tuz ekleyin. Domatesleri kısık ateş üzerinde iyice yumuşayana kadar pişirin.
Türlü baharatların karışımından oluşan, boş şifalı köri ile enfes bir makarna yapmaya hazır mısınız? Üstelik de kremasız nefis bir sosla hazırlıyoruz makarnamızı. Tüm sevdiklerinizle afiyetle yiyebileceğiniz çok da pratik bir makarna olan köri soslu makarnayı çok seveceksiniz.
Kekik, taze ya da kuru olarak keskin lezzeti ile makarna soslarına tat katar. Yemeklerin hoş kokulu lezzetçisi nane, makarna soslarının vazgeçilmez lezzetçisidir adeta. Naneyi, taze ya da kuru olarak kullanabilirsiniz.Özellikle makarna salatalarına değişik bir tat katar. Güzel kokulu bir sos bitkisidir.
Haşlanan makarnalar soğuk su ile süzülür ve biraz soğutulup, hazırlanan yoğurtla karıştırılır. Salçalı sos ve sumak ile süslenilerek servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri