Sıvıyı emici özelliğe sahip bu bez parçasını elma sirkesine batırarak kumaştaki tutkal lekesinin olduğu bölgeye sürmek gerekir. Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır. İyice ovaladıktan sonra kumaş bol suyla durulanmalıdır.
Hızlı yapıştırıcı lekesini kumaştan çıkarmak için asetondan yardım alabilirsiniz. Oldukça keskin bir kokuya sahip bu tehlikeli madde ile temizleme yaparken zarar görmemek için havalandırması yeterli olan ortamda yapmanız tavsiye edilir. Açık yara ile temastan kaçınılması gerekmektedir.
Deniz tutkalı çok güçlü bir yapıştırıcı olduğu için kullanırken elinize ve giysilerinize bulaştırmamaya dikkat etmelisiniz. Deniz tutkalı elinize bulaştığı takdirde aseton gibi solvent bir maddeyle çıkarabilirsiniz.
Hafif hareketlerle asetonu bölgeye dağıtın ve yavaş şekilde çekin. Bunu çok yavaş uygulamalısınız çünkü deriniz zarar görebilir. Eğer dudak gibi hassas bölgelere bulaştıysa bol bol su ile yıkayın ya da tükürük yoluyla çıkarmaya çalışın. Göze temas eden durumlar karşısında ise mutlaka doktordan yardım almanız gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Elinizdeki yapışkanı temizlemek için öncelikle elinize aseton dökün ve bir pamuk yardımıyla tıpkı oje siler gibi elinizi silin. Cam yüzeylerden Japon yapıştırıcısını silmek için asetonu yüzeye dökün ve cama zarar vermeden kazımaya başlayın. Asetonu dilediğiniz her doku için kullanabilirsiniz.
Aseton kullanılmadan yapıştırıcının ıslatılmasıyla bu soruna çözüm bulunabilmektedir. İlk olarak ele dökülen Japon yapıştırıcısı nasıl çıkar cevabı su ile çıkabilir olmasıdır. Yapıştırıcının ıslatılarak çıkarılması için sabunlu ılık su kullanılır.
Aseton, japon yapıştırıcıyı çözer.
Yapıştırıcı dökülen bölgeye 1-2 damla aseton dökün. Daha sonra yapıştırıcıyı hafif kaldırarak yavaş hareketlerle parmağınızdan ayırın. Aseton cilde zarar verebilen kimyasal bir üründür. Son olarak sabunlu bir su ile ellerinizi yıkamalısınız.
Parmaklarınızla yapıştırıcıyı çıkarmaya çalışın. Eğer çıkmazsa, birkaç dakika daha asetonda ıslatın. Tutkal yeterince gevşek olduğunda cildinizi temizleyin. Cildinizi sabun ve ılık su ile iyice yıkayınız.
Birkaç damla zeytinyağı, kanola yağı, sebze yağı, Hindistan cevizi yağı ya da ayçiçeği yağı, derideki yapışkanı çıkarmaya yardım edebilir. Bazı yapışkanlar yağda çözünür. Diğerleriyse ciltle arasına yağ girince yapışkanlığını yitirir.
Yapıştırıcı lekesini çıkarmak için izlenecek adımlar
Eğer kumaşta herhangi bir değişme yoksa, pamuklu çubuk yardımıyla asetonun bir kısmını lekenin üzerine dök. Bu sayede aseton yapıştırıcıyı eritmeye yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun değilse bir süre sonra leke büyük ölçüde çıkmış olacaktır.
Aseton, Japon yapıştırıcısının yapısını bozarak kumaş üzerinden kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar. Ayrıca elinize bulaşan yapıştırıcı kalıntılarını da yine aseton yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz. Uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise sıcak tuzlu su karışımıdır.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Sabunlu su lekenin erimesine ve çözünmesine yardımcı olmaktadır. Parke ve zemin için de bant lekesi çıkarma yöntemlerinin başında sabunlu su yer almaktadır. Bez yardımı ile yapılan bu işlem kısa sürede etkili bir sonuç göstermektedir.
Pratik ve güvenilir bir ürün olduğu için hayatın her alanında birbirinden farklı birçok yapıştırma işleminde kullanılan beyaz tutkal kuruma süresi bakımından da avantajlıdır. Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
Bant izini çıkarmak için ev yapımı temizleyiciler ve çamaşır sodası gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Sirke, yapışkan kalıntıları çözen etkili bir temizleyicidir. Tuz ve limon suyu karışımı da lekeleri temizlemekte etkilidir. Bulaşık deterjanı, yapışkan izlerini çözmek için güçlü bir seçenektir.
Japon yapıştırıcı ve yağlı boya gibi maddelerse, kolayca çıkarılamaz. Çıkarmak için deriyi kazımak da gerekmez. Deriyi tahriş etmeden, çıkarılabildiği kadar çıkarılır, kalan kısmı abdeste ve gusle mani olmaz.
Beyaz tutkalın içinde küfe ve bakteri gibi organizmalara karşı özel koruyucu maddeler barındırdığı için sadece ahşap işlerinde kullanılabilir. Ayrıca beyaz film oluşturan ürünlerde suya dayanım az olduğundan su gören yerlerde kullanılamaz. Ayrıca endüstriyel tesis ve gıda üretim alanlarında da kullanılabilir.
Tutkal sıcak suyla temas ettiğinde çözünür ve yapıştırıcı özelliğini kaybeder. Bu yapıştırıcı mozaik kaldırma uygulamalarında sıklıkla kullanılır. Ancak bu yapıştırıcıyla kaldırılan mozaiklerin yeni bir taşıyıcı yüzey üzerine monte etme işlemi gerçekleştirilmeden uzun yıllar depolanması çok risklidir.
Fenoplastlar: Fenol-formaldehit reçinesi, rezorsin-formaldehit reçinesi, Diğerleri: Poliamid, poliester, epoksi, silikon. Bezir yağı macunu, kireç, alçı, magnezyum oksit – klorür. Burada belirtilen bazı tutkal sınıfları da kendi aralarında daha alt gruplara ayrılabilir.
elinize döküldüyse yapacak tek şey sıcak suyla 1 saat banyo yapmak.
Yıkama işleminden sonra acil hekim kontrolü için başvurmak gereklidir. Halk arasında “Japon yapıştırıcı” olarak bilinen siyanoakrilat yapıştırıcıların göze kaçması durumunda kurumasına fırsat vermeden antibiyotikli göz pomadı bol bir şekilde sürülüp acilen göz hekimine müracaat edilmesi gerekir.
Kazara giysilere bulaşan artıkları da temizler. Ürünü fırçalı kapağı vasıtası ile sökmek istediğiniz bölgeye uygulayınız. Mevcut yapıştırıcı artığını çözmesini bekleyiniz, gerekiyorsa işlemi tekrarlayınız. KULLANIMI RAHAT VE KOLAYDIR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri