Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir. Bu sebeple kullanıcının en yakın hizmet noktalarımıza giderek taşınma ile ilgili işlemleri yaptırması gerekir.
Hükme göre; abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Elektrik aboneliği açtırmak yasal mevzuatlar doğrultusunda zorunlu bir işlemdir. Elektrik aboneliği yapılmadan elektrik kullanımı kaçak kullanıma, başkasının adına olan elektrik aboneliği üzerinden elektrik kullanmak ise usulsüz kullanım kapsamına girmektedir. Her iki durumda da cezai yaptırımlar vardır.
Kendi adına elektrik satış sözleşmesi olmadan enerji tüketimi yapmak (bir başkası adına kullanım), abone grubu dışında elektrik kullanmak (ticarethanelerde mesken elektriği kullanmak), mühürsüz sayaçtan elektrik enerjisi kullanmak gibi durumlar usulsüz elektrik kullanımı sayılmaktadır.
Usulsüz ve Kaçak Elektrik Kullanımı Nedir? Elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliğinde, kendisi adına perakende satış sözleşmesi yaptırmadan, daha önceki aboneye gelen faturaların ödenmesi işlemi, usulsüz elektrik kullanımı olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Yine başkasının telefonu veya kamu telefonunun şebekesinden bedeli ödenmeksizin yasa dışı şekilde karşılıksız faydalanan kimsenin bu davranışı hırsızlık değil karşılıksız yararlanma suçunu oluşturur. Kaçak elektrik, su, doğal gaz kullanımı da aynı şekilde bu suçun kapsamına girmektedir.
Yargıtay'ın ve Dairemizin istikrar kazanmış uygulamasına göre abonelik iptal ettirilmedikçe o abonelik üzerinden tüketilen kaçak ve normal kullanım bedelinden fiili kullanıcıyla birlikte abone de müteselsilen sorumludur. Bir başka deyişle, abonelik iptal ettirilmedikçe abonenin sorumluluğu devam eder.
Elektrik abonelik ücreti EPDK tarafından belirlenir. Bu ücret de her yıl için ilgili kurum tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için belirlenen abonelik ücreti KW başına 128,9 TL'dir. Bu ücret baz alındığında ortalama bir mesken için yeni abone olacak kişiden 644,5 TL abonelik ücreti talep edilecektir.
Kanundaki düzenlemeye göre bu şekilde ruhsatsız olan veya yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara elektrik ve su aboneliği geçici olarak bağlanacaktır. Yani bu düzenlemeyle kaçak yapıya elektrik ve su verilmesinin önü açılmış olmaktadır.
Kira kontratı yok ise kira kontratından dolayı mal sahibi ile aralarında çıkabilecek her türlü sorumluluğun kendisine ait olduğuna dair yazılı beyan ile birlikte ikametgah senedi Güvence bedeli ve damga vergisi tahsil edilir.
Dağıtım şirketlerine yakın kaynaklar, yeni düzenlemenin kaçak elektrik kullanan kişinin sisteme dahil olması ve yeniden kaçak kullanmaması halinde “ödül” ya da “bonus” verilecek.
Oluşan kaçak elektrik faturasına istinaden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereği borcun bulunduğu tesisatın enerjisi kesilmektedir. Borçlu kişi veya tüzel kişilik adına yasal yaptırımlar(ilgili yasalar gereği ceza şikayetleri, icra takibi ile haciz işlemleri, vs.) uygulanır.
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Kaçak elektrik kullanma haksız fiil olup, sonuçlarından haksız fiili işleyen kişi sorumludur. Müvekkil haksız fiil niteliğinde olan kaçak elektrik kullanımından dolayı sorumlu değildir. Sorumluluğun kendisine yüklenmesi de mümkün değildir.
Dışarıdan gizli hat çek- mek yöntemi ile kaçak elektrik kullanma yöntemi: Sayacın giriş sigortası ile dağıtım sigortaları arasına dışarıdan gizli bir hat dö- şenerek yapılır. Gizli hat çekildik- ten sonra sayacın giriş sigortası açıldığı zaman sayacın içinden elektrik akımı geçmez bu durumda sayaç çalışmaz.
Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5'tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder. Ancak gecikme bedeli, günlük olarak hesaplanır. Yani ödeme tarihinin üzerinden geçen gün sayısı arttıkça gecikmeli fatura bedeli de o kadar yükselir.
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır.
En fazla kaçak kullanım oranı Mardin'de
Bu kenti kayıp kaçak elektrik kullanımı bakımından yüzde 80,4 ile Şırnak, yüzde 75,3 ile Şanlıurfa, yüzde 72,6 ile Diyarbakır, yüzde 67,6 ile Batman ve yüzde 40,64 ile Siirt izliyor. Verilere göre Türkiye'deki kayıp kaçak ortalaması ise yüzde 19 civarında bulunuyor.
Laboratuvar raporu, kaçak elektrik tespit tutanağı ve ödeme bildirimi beraber tüketiciye bildirilir ve aynı süre içerisinde kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle kullanım yerinin elektriği kesilir.
Sayaç okumalar gerçekleştirildikten sonra tüketimlerin 90 TL altında kalması durumunda Esnek Fatura uygulamamız kapsamında faturalandırılmayarak bir sonraki aya aktarılmaktadır.
Yaşam alanlarında meydana gelebilecek bir kaçak akım yüksek değerlere ulaşırsa, can kaybına yol açabilir. Yalıtım hatasının neden olduğu kaçak akım değerleri yangına da sebep olabilir. Ülkemizde meydana gelen her 4 yangından biri elektrik kaynaklı kazalar olarak kayıtlara geçiyor.
Ama işin aslı öyle değil; elektrik sistemlerinde faz- toprak iletkenleri arasında izolasyon hataları veya uygulama hataları ile anlık veya sürekli olarak elektriğiniz toprağa akabilir ve bu da sizin için fatura sürprizi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri