Elektrik alanların oluşumu elektrik yüklerine dayanır. Herhangi bir elektrik yüküne sahip nesne- bir atom altı parçacık veya büyük bir obje- etrafındaki uzayda elektrik alanı oluşturur. Değişen bir manyetik alan, elektrik alanı üretir. Elektrik alan oluşumu için gerekli koşul, yüklü bir nesnenin varlığıdır.
Elektrik alanların oluşumu elektrik yüklerine dayanır. Herhangi bir elektrik yüküne sahip nesne - bir atom altı parçacık veya büyük bir obje - etrafındaki uzayda elektrik alanı oluşturur.
Elektrik alan formülü: E=F/q şeklindedir. Bu formül elektrik alanıyla herhangi bir q yüküne etki eden elektrik kuvveti arasındaki ilişkiyi bizlere vermektedir. Elektrik alanıyla ilgili tek bir formül yoktur. Aynı zamanda elektrik alanı kq/d2 formülüyle de hesaplanabilmektedir.
İletkenin içinde elektrostatik dengede elektrik alan sıfırdır. Elektrostatik denge, yüklerin hareket etmediği, herhangi bir yükün üzerine diğer yüklerden dolayı etkiyen net kuvvetin sıfır olduğu durumdur. Malzemenin içinde ve iletkenin yüzeyinde elektriksel potansiyel aynıdır.
Elektrik Alanı Çizgileri
Elektrik alan çizgileri her zaman bir artı (+) yükten çıkıp bir eksi (-) yükte son bulur. Elektrik alan çizgileri birbirine yakın olduğunda E büyük, uzak olduğunda küçüktür. Alan çizgilerinin sayısı yük miktarıyla orantılıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Elektrik alanı çizgileri
Alan çizgileri birbirine yakın olduğunda E büyük, uzak olduğunda küçüktür. Alan çizgileri bir artı yükten çıkıp bir eksi yükte son bulmalıdır. Alan çizgilerinin sayısı yük miktarıyla orantılıdır. İki alan çizgisi birbirini kesmez.
Uzayın her hangi bir noktasında Elektrik alan, elektrik alan çizgisine teğettir. Elektrik alan şiddeti elektrik alan çizgilerinin yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Alan çizgileri pozitif yükten başlayıp negatif yükte son bulur.
Elektrik akısı yüzeyi etkileyen elektrik alan çizgilerin sayısı ile orantılıdır. Alan çizgileri yüzeye dik olacak şekilde θ açısı yapabilir. Yüzey alana dik olduğu zaman akı maksimumdur. Yüzey alana paralel olduğu zaman akı sıfırdır.
Daha yalıtkan bir cisim ortama yerleştirildiğinde, elektrik alanın değişimi, cismin yalıtkanlık özelliğine ve yerleştirildiği yere bağlıdır. Eğer yalıtkan cisim yüksüz ise, yani üzerindeki net elektrik yükü sıfırsa, o zaman elektrik alan değişmez ve aynı kalır.
Elektrik potansiyel, bir elektrik alanın skaler karakteristik özelliğidir ve alanda yerleşebilen herhangi bir yükten bağımsızdır. İki nokta arasındaki potansiyel farkı, sadece kaynak yükten dolayı vardır ve kaynak yük dağılımına bağlıdır.
Elektrik Alanı Nerede Sıfırdır? Birden fazla iletkenin olduğu yerde her bir iletkenin üzerindeki toplam yük verilmişse ve iletkenler arasında bölgedeki yük dağılımı biliniyorsa, elektrik alanın değeri tektir. Yani içinde boşluk olan bir iletkenin boşluğunda yük yoksa elektrik alanı sıfırdır.
Çünkü bu yönde devam edip merkezi geçseydik, elektrik alanın yönü terse dönecekti. Yani en başta seçtiğimiz noktadan merkeze gelene kadar ilerleme yönümüzle aynı olan elektrik alan, merkezi geçip devam ettiğimizde ilerleme yönümüze zıt yönlü olacaktı. Ve bu durumda tam merkezde elektrik alan sıfır olacaktı.
Artı yük için: Alan çiziglieri yükten radyal olarak bütün doğrultularda dışarı doğru yönelmişlerdir. Eksi yük için: Alan çiziglieri radyal olarak yüke doğru yönelmişlerdir. Her iki durumda da alan çizgileri yarıçap boyunca olup sonsuza dek uzanırlar.
Elektrik alanının yönü, artı yüklü noktadan çıkıp eksi yüklü noktaya doğru gider. Elektrik alanının büyüklüğü, yüklü noktadan uzaklaştıkça 1 / r 2 ile azalır.
Paralel Levhalar Arasında Oluşan Elektrik Alan: Özellikleri alanın her noktasında aynı olan alanlara düzgün elektrik alan denir. Potansiyel Yüzeyler: Paralel levhalar arasındaki herhangi bir noktanın elektriksel potansiyeli, (+) yüklü levhadan (-) yüklü levhaya gidildikçe azalır.
Herhangi bir elektrik yüküne sahip nesne – bir atom altı parçacık veya büyük bir obje – etrafındaki uzayda elektrik alanı oluşturur. Bir elektrik yükünün başka bir elektrik yükü üzerinde yarattığı çekme veya itme kuvveti etkisine elektrik alanı denir. Elektrikle yüklü cisimlerin etrafındaki bölge elektrik alandır.
İki elektrik gücüyle yüklü parçacıklar arasındaki etkileşim ya da geri tepme, direkt olarak elektrik yüklerinin çarpımının doğru orantılı olmasına ek olarak, aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır; bu Coulomb'un yasası olarak bilinir.2 den katsayının sapması 1015 içinde bir kısımdan azdır.
Kapalı bir yüzyeden geçen net elektrik akısıyla yüzey tarafından sarılan yük arasındaki genel bir bağıntıdır. Hehangi kapalı bir yüzeyden geçen net akı, yüzeyin biçiminden bağımsızdır. bulunmasında Gauss yasası kullanışlıdır.
Gauss Kanunu, kapalı bir yüzeyden çıkan toplam elektrik akısının, çevredeki yükün geçirgenliğe bölünmesine eşit olduğunu belirtir. Bir alandaki elektrik akısı, bir düzlemde ve alana dik olarak yansıtılan yüzeyin alanı ile çarpılan elektrik alanı olarak tanımlanır.
Gauss yasası, başlıca fizik (doğabilim) ve matematiksel çözümleme alanlarında kullanılır. Elektrik bağlamında, bu yasa kapalı bir yüzeyin dışına akan elektriksel akı ile, yüzey içerisinde kalan elektriksel yük arasındaki bağıntıyı tanımlar.
Doğada iki cins elektrik yükü vardır: pozitif (+) ve negatif (-). 2. (Elektrostatiğin temel ilkesi): Aynı cins elektrik yükleri birbirini iter, farklı cins elektrik yükleri birbirini çeker.
Disk alanı dosyalarınızın tutacağı alandır.
Coulomb, Elektrik yükü birimi olup simgesi: C dir. Charles Augustin de Coulomb'un (1736-1806) adına ithafen verilmiştir. Coulomb, elektrik yükü birimidir.
Elektrik Akım Şiddeti
Pozitif (+) Elektrik yüklerinin hareketi; potansiyeli yüksek olan noktadan, potansiyeli düşük olan noktaya doğrudur. Elektrik akımının yönü, pozitif (+) yüklerin hareket yönü olarak veya elektron hareketinin zıt yönünde kabul edilir.
Akım için pozitif işaret, pozitif bir yükün hareket edeceği yönü gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri