Stevia (şeker otu), eritritol, monk meyvesinden elde edilen şeker, racon şurubu ve ksilitol düşük glisemik indeksleri ile diyenize uygun olacak tatlandırıcıların başında gelmektedir.
7) Takita ürünleri Ketojenik beslenmeye uygun mudur? Takita Sıfır Kalorili Tatlandırıcılar kategorisi, kalori sayımı yapan ve Ketojenik beslenen bireyler için uygundur. Bu ürünler; Stevia Zero toz ve küp ürünleri, Eritritol ve şekersiz şekerlemelerimizdir.
Doğada bulunan şeker kamışı ve balın yanında eritritol ve şeker otu da bulunmaktadır. Ketojenik beslenme listesi ile oluşturulan tariflerde bal, akçaağaç şurubu ve sabır otu gibi tatlandırıcılar kullanılmamalıdır. Çünkü bu doğal tatlandırıcılar kan şekerini yükseltmektedir.
Karşılaştırıldığında, sorbitol gram başına 2.6 kalori, ksilitol gram başına 2.4 kalori içermektedir. Eritritolün kan şekeri ve insülin seviyeleri üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Stevia'ya kıyasla sofra şekerine en yakın tat olması/tüketim sonrası damakta acı tat bırakmaması nedeniyle daha sık tercih edilir.
Aşağıdaki iki yapay tatlandırıcı popülerdir, ancak önerilmez: Sukraloz (yani Splenda)
İlgili 27 soru bulundu
Diyet ve Düşük Kalori: Kalorisi düşük bir bitki olan stevia'dan elde edilen şeker, eklendiği yemeklere yoğun bir tad vermektedir.
Örneğin doğal tatlandırıcıların en ünlüsü stevya da diğerleri gibi zararlıdır. Sıfır kalori içerdiği söylenen tatlandırıcıların, bilinenin aksine şişmanlığa yol açtığı bilinmektedir.
Kilo almadan tatlı krizlerinizi bastırabilirsiniz.
Stevia şeker içermez ve kalorisi oldukça azdır. Tatlı tüketimine son vermeden sürdürülebilecek iyi dengelenmiş bir diyetin parçası olabilir (K).
Antioksidanlar ve sağlığa faydalar sağlayan doğan tatlandırıcılar, yani bal, akçaağaç şurubu ve hindistan cevizi gibi seçenekler, sizi karbonhidrat içeriklerinden dolayı ketosis dışına itebilirler.
Stevia da kontrolsüz tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir. * Yoğun tatlı aromaya sahip olan stevia, bazı kişilerde yutkunmada güçlük yaşatabilir. * Alerjik reaksiyon gösterme ihtimali de unutulmamalıdır. * Papatya çayı gibi bitkilere alerjisi olanların stevia tüketiminden uzak kalması gerekir.
En popüler un alternatiflerinden biri olan badem unu tariflerinize derinlik ve zenginlik katarken, aroması ve kıvamıyla da her tarife uyar. Birçok tarifte buğday unu yerine bire bir ölçüde kullanılabilen badem unu glütensiz olduğundan tarifi bağlamak için ekstra bir yumurta ya da başka bir bağlayıcı gerektirebilir.
Bununla birlikte, her ikisi de doğranmış fıstık, tarçın ve isteğe bağlı şekersiz tatlandırıcı ile hızlı ve kolay bir şekilde ketojenik diyete uygun hale getirilebilir.
Ketojenik diyette yasak olan besinler;
- Tahıl ürünleri: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç. - Basit şeker içeren ürünler: Bal, pekmez, akçaağaç şurubu, agave, şeker içeren paketli ürünler. - Meyveler: Karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için serbest olarak belirtilen dışındaki tüm meyveler ve meyve suları.
100 gram stevia 97.64 gram karbonhidrat içerir.
Günümüzde sağlığımıza zararlı etkileri olan yapay tatlandırıcılar yerine doğal tatlandırıcılar tercih edilmektedir. Sakarin, aspartam, asesulfam-K gibi bu yapay tatlandırıcılara doğal bir alternatif olan Stevia; son zamanlarda en çok üzerine çalışma yapıldığı doğal tatlandırıcılardandır.
Stevia diyabet hastalarında kan şekerini kontrol edebilmesine rağmen, uzun süreli ya da fazla stevia tüketimi kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Stevia kan basıncını düşürebilir. Eğer kan basıncınız düşükse ya da ilaç kullanıyorsanız veya bitkiler kan basıncınızı düşürüyorsa, bu sizin için zararlı olabilir.
Düşük karbonhidrat içeren sebzeler. Kuruyemiş (fındık, leblebi, fıstık, badem, ceviz içi) Beyaz ve kırmızı et (tavuk eti, dana eti) Zeytinyağı (kaliteli olmasına özen göstermelisiniz)
Ketojenik diyette neler tüketilmemeli? Meyve; elma, muz, portakal, karpuz, şeftali, mango, greyfurt, ananas vb. Tahıl ve nişasta; buğday, pirinç, bulgur, kinoa, mısır, arpa, karabuğday vb. Bakliyat; barbunya, soya fasulyesi, nohut, mercimek vb.
Genel olarak bakılacak olursa; avokado, limon, karpuz, çilek, ahududu, şeftali ve nektarin gibi meyveler, ketojenik diyette tüketilebilecek en ideal besinler arasında yer almaktadır.
Stevia hiç şeker içermemesine rağmen tatlı bir bitkidir ve kalorisi sıfırdır. Yıllardır Avrupa ve Amerika'da doğal tatlandırıcı olarak kullanılan bu bitkinin adı ülkemizde yeni yeni duyuluyor. Stevia bitkisi 40 yılı aşkın süredir Paraguay ve Brezilya'da şeker hastalarına veriliyor.
Stevia, stevia bitkisinin (Stevia rebaudiana) yapraklarından elde edilen doğal bir tatlandırıcıdır. Sıfır kalorili olmasına rağmen sofra şekerinden 200 kat daha tatlı olduğu için, kilo vermek ve şeker alımını azaltmak isteyen birçok insan tarafından tercih edilir.
Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.
1- Stevia. Stevia düşük kalorili tatlandırıcılar arasında çok popüler. Stevia rebaudiana adı verilen bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Bitki Güney Amerika'da tatlılığı için ve tıbbi amaçlarla yüzyıllardır üretiliyor.
STEVIA: Brezilya'da yüzyıllardır bilinen ve kullanılan stevia, Türkiye'deki sağlıklı beslenme eğilimine cevap vererek, piyasaya girdi. Tadı şekerden farklı olmasına rağmen tümüyle doğal, sıfır kalorili, lif içerikli, kan şekerini düzenleyici etkili olduğundan tercih ediliyor.
Şeker otu olarak da adlandırılılan stevia bitkisi, uzun yıllardır pek çok ülkede doğal tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Özellikle obezite ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler için şeker kullanımına alternatif olarak sunulan stevia, geleceğin bitkisi olarak nitelendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri