6-8 saat sonra disritmi olmamalıdır.
Elektrik Çarpma Süresi
12 volt gibi tehlikesiz olarak kabul edilen düşük bir akım dahi uzun zaman maruz kalınırsa ölüme sebep olabilir.
Zaman kaybetmeden 112 Acil Servisi arayarak tıbbi destek talep edin. Elektrik Çarpması yaşayan kişiyi güvenli bir ortama taşıdıktan sonra nabzını, solunumunu ve bilincini kontrol edin. Eğer kişide solunum durduysa ve nabız alınamıyorsa Elektrik Çarpmasında İlk Yardım prosedürü gereği olarak kalp masajına başlayın.
Vücuttan geçen elektrik akımının voltajı yüksekse, kişide şok, solunum ve/veya kalp durması ve de ölümle sonuçlanabilir. Voltaj ne kadar yüksekse ve ne kadar uzun vücutta kalırsa yarattığı ettiler daha da çoğalır.
İlgili 43 soru bulundu
Elektrik Yanıklarında:
· Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, · Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, · Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Derhâl 112 aranarak, tıbbî yardım istenmelidir.
Vücuttaki statik elektriği atmanın en kesin ve etkili yolu banyo yapmak hatta gusl abdesti almaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi gusül abdesti alarak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.
Elektrik kazalarında insan yaşamını korumak için tali panolarda 30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi kullanılmalıdır[12]. Aksi takdirde, insan vücudundan geçen akımın değeri 30 mA' den büyük olması durumunda solunum organlarında kramplar başlar[13].
Elektrik kesilemiyorsa iletken olmayan bir kumaş (ıslak olmayan bir kazak, atkı vs) ile çocuğu sarıp hemen elektrik kaynağından çekin. Solunum ve kalbini kontrol edin, gerekiyorsa kalp masajı ve suni solunum başlayın. Solunum başlar başlamaz acil servise götürün.
220 V — Yüksek voltajda; kömürleşme,aşırı ısı yanıkları,derin doku hasarı oluşabilir. Elektrik akımına karşı dokular direnç gösterir. En az direnci sinir dokusu gösterir.Bu nedenle en kolay hasar sinir dokusunda oluşur.
Elektrik çarpmasına maruz kalan kişide bir kas spazmı ortaya çıkabilir ve devrenin enerjisi kesilene kadar ya da bu kişi devreyle teması kesilene kadar devreye kilitlenebilir. Göreceli olarak evlerde ve iş yerlerinde uzun süreli düşük gerilimli elektrik çarpmasına maruz kalmak ölümlü kazalara neden olmaktadır.
Bu voltajdaki ve 55 Volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 Volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 Volt elektrik ise insanı öldürür.
Elektrik çarpmasına bağlı ritim bozukluklarına (iletim sorunları, taşikardi, aritmi) sık rastlanır. Nadir de olsa bu vakalarda miyokard infarktüsü görülebilir. Bu durum çoğunlukla koroner arter spazmı ve direkt miyokardiyal hasar sonucu oluşmaktadır.
ELEKTRİKSEL AKIMIN ETKİLERİ
Dolayısı ile en kolay hasar sinir dokusunda oluşur. Dokuların elektrik akımına gösterdiği direnç sinir dokusundan sonra kan damarları, kas, cilt, tendon, yağ tabakası ve en son olarak da kemik doku olarak sıralanır.
Dirseğin iç kısmı bir noktaya vurulduğunda hissedilen elektrik çarpma hissi bu sinirle ilgilidir. Ulnar sinir tuzak nöropatisi koldaki ulnar sinir sıkıştığında meydana gelir. Sinir dirsekten sonra kolun içindeki kasların altından geçerek avuç içine ve serçe parmağımıza gelir.
Saatte 10-20 ml/kg ringer laktat yada serum fizyolojik verilir. • Arteriyel kan pH> 7.5 in üzerinde olacak şekilde 44- 50 mEq/lt sodyum bikarbonat infüzyonu. İdrar outputu 1,5-2 ml/kg/h olacak şekilde diürezi sağlanmalıdır.
1. Elektrik akımı şalterden kesilmelidir; bu yapılamıyorsa kazazedenin çıplak kablo ile teması iletken olmayan bir cisim kullanılarak kesilmelidir. 2. Kaza ortamında hemen kazazedenin soluk yolu, solunum ve kalp atış düzeni kontrol edilmeli ve gerekiyorsa sağlanmalı, bilinç kaybı var ise koma pozisyonu verilmelidir.
1.Eğer uzun bi süre (5sn ve fazlası) çarpılır şekilde kalırsa kesinlikle öldürür. 2.Kalpte veya çarpılan yerin sinir sisteminde kalıcı hasar bırakabilir. Hiçbir çarpılma hasar bırakmadan geçip gitmez.
Yapılan çeşitli deney- ler ve ölçüler sonunda 220 V'da insan vücudunun direncinin 1000 ohm-3300 Ohm arasında ve 50V'da 1600 Ohm-5 Ohm arasında değerler aldığı tespit edilmiştir. Ortalama olarak bu- nun 1000 Ohm ile 3000 Ohm arasında değerler aldığı kabul edilebilir.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Türkiye'de konutlarda 220V enerji gerilimi, sanayi üç fazlı akım gerilimlerinde 380V enerji kullanılmaktadır. Alçak gerilim panosu şebekeden gelen elektrik enerji akımını düzenleyerek, evlerde kullanılacak cihazların ihtiyacı olan seviyeye indirerek dağıtmaktadır.
Tuzlu su bedende birikmiş negatif elektriği iletkenliği sayesinde sizden alır götürür. Reiki ve şifa ile uğraşan kişilerin de seans öncesi ve sonrası bunu uygulamaları kendilerini ve uygulatıcıyı korumada büyük yarar sağlıyor.
Herhangi bir elektrik şokuna, çarpmasına maruz kalan kişinin aşağıdaki durumları gözden geçirilmelidir: Göğüs kaslarının kasılması, nefes alma zorluğu ve bilinç kaybı Solunum organlarındaki geçici felçten dolayı nefes almasındaki güçlük.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri