Bir cismin kesildiği varsayılarak, görünmeyen iç kısımlarının görünür olarak ifade edildiği görünüşlere “Kesit” denir.
Bir cismin kesildiği varsayılarak, görünmeyen iç kısımlarının görünür olarak ifade edildiği görünüşlere “Kesit Görünüş” denir.
Kesitler bize yapıyla ilgili birçok yararlı bilgi verir. Doluluk boşluk oranı, temeli, çatısı, çevre yapılarla ve arazi ile ilişkisi gibi önemli verileri içerir. Plan da aslında bir tür kesittir, ancak yapıyı dikey değil yatay bir düzlemle keserek, düzlemin altında kalan kısmın üstten görünümüdür.
Kesitlerde ve görünüşlerde doğal zemin nokta nokta, önerilen zemin devamlı çizgi ile gösterilir ve her ikisine ait gerekli kotlandırma eksiksiz yapılır. Görünüşlerde, saçaklar, balkonlar, döşeme, denizlik altı, lento altı, kalkan duvarları, oluk, mahya, baca ve çıkıntılarına kot verilir.
Yapının mimari planları (temel, kat ve çatı) çizildikten sonra yapının inĢaat bakımından önemli görülen kısmından kesitler alınır. Bu kesitlerin alındığı yerler planlarda kalın noktalı kesik çizgilerle gösterilip iki ucuna çizilen oklar ile bakıĢ yönü belirtilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bir cismin kesildiği varsayılarak, görünmeyen iç kısımlarının görünür olarak ifade edildiği görünüşlere “Kesit” denir.
Kesit Alma Nedir? Bir cismin kesildiği varsayılarak, görünmeyen iç kısımlarının görünür olarak ifade edildiği görünüşlere “Kesit Görünüş” denir. Cismin görünmeyen bu detaylarının görünür hale getirilerek anlaşılır olması ve ölçülendirilebilmesi için kesit alma işlemi yapılır.
Kesit görünüş çeşitleri, kesit düzleminin sayısı ve parçanın hangi kısımlarını kestiği esas alınarak belirlenir. Buna göre kesit resimler altı farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bunları tam kesit, yarım kesit, kısmi kesit, kademeli kesit, döndürülmüş kesit ve profil kesit olarak sayabiliriz.
Kesit almak için, tanımlarda da belirtildiği gibi bir parçanın bir düzlem (veya düzlemler) boyunca kesildiği varsayılarak parçanın kesit düzlemi önünde kalan kısmı atılır ve geri kalan kısmın söz konusu kesit düzlemindeki dik izdüşümü çizilir.
Bir kesit görünüşün çiziminde, parçanın düzlem veya düzlemlerle hayali olarak kesildiği ve bir kısmının atıldığı kabul edilir. Kesit düzlemleri genellikle simetri eksenlerinden geçirilir. Parçanın bu kesit düzleminin önünde bulunan kısmı atılmış farz edilerek, kalan kesilmiş kısmının görünüşü çizilir.
a) Her bloktan en az iki kesit çizilir. Biri merdivenden, diğeri yapıda konstrüktif özelliği olan yerlerden en çok bilgi verecek şekilde geçirilir.
Kesilen yerden geçen kesit düzleminin önünde kalan parça çıkarılıp atılınca geride kalan parçaya karşıdan bakılarak görünüşü çizilir. Bu görünüşe kesit görünüş denir. Şekilde görüldüğü gibi cismin içerisinde kesik çizgi ile gösterilen görünmeyen kenarlar cismin kesiti alınarak görünür hale getirilmiştir.
ana eksenine veya uzun yüzeyine dik olarak kesilmesiyle profilini gösteren kesitin elde edilmesine “Profil Kesit” denir.
Her türlü geometrik cismin kesit alanının hesaplanması mümkündür. Daire kesit alanları formülün bilinmesi halinde kolaylıkla hesaplanması mümkündür. Dairenin kesit alanının formülü; S=πR2 şeklinde hesaplanmaktadır.
Kesit, geometri ve bilimde üç boyutlu bir uzaydaki bir cismin bir düzlemle veya yüksek boyutlu uzayda analogla kesiştiği noktadır. Bir nesneyi dilimlere kesmek birçok paralel kesiti oluşturur. Eksenlerin ikisine paralel olan üç boyutlu bir alanın kesiti, bir kontur çizgisidir.
1:500 ölçekli projeler: Ön proje ölçeği olarak kullanılabilir. Mimarın tasarısını tam bir ifade gücü ile ortaya koyabilmektedir. Genel işlevler, ayrıntılar (merdiven, giriş, wc grubu vb.) ve taşıyıcı sistem gösterilebilmektedir.
Aynı doğrultuda bulunmayan kısımlar hakkında daha fazla bilgi ve ölçü verebilmek için kesit düzlemi kademelendirilir. Bu kesitlere kademeli kesit denir (ġekil 3.1).
El ile kesilen kesitler, genellikle 30 mikron, kalınlığında olur. Fakat kesitlerin bazı bölgeleri, 15 -16 mikron gibi incelikte de olur ki özellikle kesitin bu gibi ince bölgelerinde, doku incelenebilir. Kısaca el ile alınan kesitlerde, bütün kesit yüzeyi aynı derecede ince olmaz.
1- Seri kesit alma: Birbirini takip eden kesitlerin kayba uğratılmaksızın tamamını lama alma işlemidir. Birden fazla lama seri kesit yapılacaksa lamlar numaralandırılır. 2- Atlamalı veya basamaklı kesit alma: Doku büyük ise belirli aralıklarla kesitlerin lama alınmasıdır.
Görünüş (çephe) çizimleri bir bina projesinin içinde bulunması gereken resimlerdir. Kat planları üzerinde görünmeyen binanın hareketli kısımları, görünüş çizimleri üzerinde netlik kazanır. Proje sahibine bina hakkında fikir verir. Cephe üzerinde olması istenilen hareketlilikler bu sayede yapılabilir.
Enine Kesit Alma: İncelenecek objenin uzun eksenine dik doğrultuda alınan kesitlerdir. Boyuna Kesit Alma: Kesit alınacak objenin uzun eksenine paralel doğrultuda alınan kesitlerdir. Bu da kendi arasında ikiye ayrılır. Radyal Kesitler: Kesit alınan objenin merkezinden geçen boyuna kesitlerdir.
Enkesit Geçkinin (güzergahın) saptanmış olan plan ve boykesit bakımından özel nitelikteki noktalarında yol eksenine normal doğrultuda alınan kesitler enkesitler olarak adlandırılır. Enkesitler, geçki plan ve boykesitinde ait oldukları noktaların başlangıca uzaklıkları ve/veya numaraları ile tanınırlar.
Kesit alma işlemini doğrudan "section" komutu ile yaptıysanız, kesitiniz zaten düzlemdir. olsa olsa rotate3d ile xy düzlemine yatırma ihtiyacı duyarsınız. eğer sectionplane ve livesection kullandıysanız; "sectionplanetoblock" komutunu girip ilgili sectionplane objenizi seçmeniz yeterli.
İki Görünüşün Seçilmesi
Perspektifi verilen parçayı en iyi şekilde anlatabilen görünüşlerin önden ve soldan görünüşler olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yerine önden ve üstten görünüşleri çizilseydi yandan görünüşteki profil biçimi eksik olacaktı ve parça tam ifade edilemeyecekti.
1/50 Ölçek ile çizilmiş mimari projenin anlamı; Çizilen nesneler 50 kat küçültülerek çizilmiş anlamına gelmektedir. Örnek vermek gerekirse; gerçekte 500 cm (5 metre) olan bir çizgi 1/50 ölçekte 50 cm olarak çizilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri