İnsanların vücut yapısını oluşturan dokular belirli seviyedeki elektrik akımını geçirecek özelliğe sahiptir. Yani uygun koşullarda Elektrik Akımı insan vücudundan geçebilir. Bu durum vücutta dokularda ciddi hasarlara ve 3. Derece Yanıklara yol açabilir.
Elektrik akımı, ciltte ve cilt altı dokularda farklı derecelerde yanıklara yol açabildiği gibi; kas dokusunda hasarla birlikte organ yetmezliklerine neden olabilir. Bu nedenle, basit elektrik çarpmalarında dahi bir sağlık kuruluşunda genel bir değerlendirmenin yapılması önemli olabilir.
6-8 saat sonra disritmi olmamalıdır.
Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'nde belirtildiği üzere insan vücudu için tehlikeli olan gerilim, etkin değeri 50 Volt üstünde olan gerilimdir. Gerilimin düşük ya da yüksek olması alınan hasarı etkiler.
Vücuttaki statik elektriği atmanın en kesin ve etkili yolu banyo yapmak hatta gusl abdesti almaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi gusül abdesti alarak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.
İlgili 39 soru bulundu
Elektrik Yanıklarında:
· Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, · Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, · Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Derhâl 112 aranarak, tıbbî yardım istenmelidir.
Yüksek voltaj elektrik travmaları, şiddetli iç organ yaralanmalarına neden olabilir. Elektrik kazalarına bağlı iç organ yaralanmaları nadir olmasına rağmen yüksek mortalite ile ilişkilidir.
Elektrik Çarpması vakalarında insan vücuduna giren elektrik akımı cilt ve cilt altı dokularda yanıklar oluşmasına neden olur. Ayrıca kas yapısında hasarlara yol açarak organ yetmezliğine yol açabilir.
Elektrik çarpmasına bağlı ritim bozukluklarına (iletim sorunları, taşikardi, aritmi) sık rastlanır. Nadir de olsa bu vakalarda miyokard infarktüsü görülebilir. Bu durum çoğunlukla koroner arter spazmı ve direkt miyokardiyal hasar sonucu oluşmaktadır.
1.Eğer uzun bi süre (5sn ve fazlası) çarpılır şekilde kalırsa kesinlikle öldürür. 2.Kalpte veya çarpılan yerin sinir sisteminde kalıcı hasar bırakabilir. Hiçbir çarpılma hasar bırakmadan geçip gitmez.
Vücuttan geçen elektrik akımının voltajı yüksekse, kişide şok, solunum ve/veya kalp durması ve de ölümle sonuçlanabilir. Voltaj ne kadar yüksekse ve ne kadar uzun vücutta kalırsa yarattığı ettiler daha da çoğalır.
Bu voltajdaki ve 55 Volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 Volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 Volt elektrik ise insanı öldürür.
Çizelge: 1- Insan vücudundan geçen 50 Hz'lik alternatif akımın çeşitli şiddetlerinin fizyolojik belirtileri. (Akımlar efektif değer olup etki süresi 1 s'dir.) 80-100 mA AC-4 >3-8 A Tutulan cismin kendiliğinden bırakılması mümkün değildir.
Evet bu söz doğrudur. İlgili alanda topraklama aynı zamanda "yerle temas etmek" anlamına gelir. Yerle temas etmek yalnızca insanın üzerindeki elektriği almakla kalmaz aynı zamanda iltihap, ağrı ve stres problemlerini de azaltır.
Elektrik akımına kapılan bir kişinin toprağa gömülmesi yaygın ama yanlış bir inanış. İlk yardım kuralları arasında bu tür bir müdahalenin olmadığını söyleyen uzmanlara göre; elektrik kaynağından ayrıldıktan sonra vücutta akım kalmıyor.
Elektrik kesilemiyorsa iletken olmayan bir kumaş (ıslak olmayan bir kazak, atkı vs) ile çocuğu sarıp hemen elektrik kaynağından çekin. Solunum ve kalbini kontrol edin, gerekiyorsa kalp masajı ve suni solunum başlayın. Solunum başlar başlamaz acil servise götürün.
Elektriğin vücuda etkisi, akımın miktarına, gerilimin büyüklüğüne ve elektrik akımına maruz kalınan sürenin uzunluğuna bağlıdır.
Keskin, bıçak saplanması, elektrik çarpması şeklinde olan nevraljiler çok şiddetli ve genellikle kısa süreli ağrılar olabiliyor. Özellikle bölgeyle sınırlı olan bu ağrılar için bir uzmana görüşülmesi gerekiyor.
Elektrik kazalarında insan yaşamını korumak için tali panolarda 30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi kullanılmalıdır[12]. Aksi takdirde, insan vücudundan geçen akımın değeri 30 mA' den büyük olması durumunda solunum organlarında kramplar başlar[13].
Minik çarpılmaların nedeni genelde elektriğin çok iyi dolaşmadığı yalıtım malzemelerinde biriken aşırı elektrik yüküdür. Bu yalıtkan malzeme, pozitif yüklü başka herhangi bir nesneyle temas ettiğinde elektronları serbest bırakır ve bu şoka neden olur.
“Kalp üzerinden 0,3 saniyeden daha uzun süre 80 mA mertebesinde bir akım geçerse kalp kaslarının kasılması ve tehlikeli fibrilasyon başlar ve olay çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Kalbin normal çalışma periyodu 750 ms'dir. Eğer akımın kalp üzerindeki etki süresi 200 ms mertebesinde ise bunun zararı yoktur.
220 V — Yüksek voltajda; kömürleşme,aşırı ısı yanıkları,derin doku hasarı oluşabilir. Elektrik akımına karşı dokular direnç gösterir. En az direnci sinir dokusu gösterir.Bu nedenle en kolay hasar sinir dokusunda oluşur.
kazazedelere mutlaka kurtarma tedbirleri uygulanmalıdır. edilirse, 220 V şebeke geriliminde insan vücudundan 220 mA gibi bir akım geçer ki, bu da üçüncü bölgeye isabet eder. 0,3 saniyeden daha uzun bir süre tesir ettiği takdirde bu akım, ölümle sonuçlanan kalp fibrilasyonlarına yol açar.
Elektrik çarpmalarında ölüm mekanizması ventriküler fibrilasyon, solunum kasları spazmı, solunum ve kardiyak merkezlerin felci ve termal yanıklardır.
Normalde kalbin çalışma periyodu 750 ms'dir. Eğer elektrik akımının etki süresi 200 ms değerinde ise, zararı oldukça az olur. Özellikle 750 ms'den daha uzun süre boyunca etki eden akımlar tehlike arz etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri