Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5'tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder. Ancak gecikme bedeli, günlük olarak hesaplanır. Yani ödeme tarihinin üzerinden geçen gün sayısı arttıkça gecikmeli fatura bedeli de o kadar yükselir.
Elektrik kesildikten sonra 90 gün içinde geçmiş döneme ait borçlar ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tüketicinin sayacını söker. Ayrıca, ödenmemiş tüm faturalar için de icra takibi başlar.
Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmezse tüketicinin elektriği kesilir. Tüketicinin kullanım yeri adresine gönderilen fatura veya bildirim tüketiciye tebliğ edilmiş sayılır.
Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği 13 üncü maddesi gereğince; perakende satış sözleşmesinin dağıtım şirketine ulaştığı tarihten itibaren; Kentsel ve kentaltı dağıtım bölgelerinde 24 saat içerisinde, Kırsal dağıtım bölgelerinde 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır.
Yargıtay'ın kararında, TEDAŞ ile elektrik borcunu ödemeyen eski kiracı arasında abone sözleşmesi bulunduğu belirtilerek, abone sözleşmesi kimin adına düzenlenmişse, tüketim bedelinden o kişinin sorumlu olduğuna işaret edildi.
İlgili 22 soru bulundu
Kiracı, aynı kira yılı içerisinde iki defa kirayı ve aidatı ödemezse yazılı bir ihtarname gönderilir. İki haklı ihtar gönderildikten sonra kira yılının bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılmalıdır.
Bu yollar şunlardır: İki ihtarla tahliye: Aynı kira yılına ait iki kira bedelinin ödenmemiş olması halinde kiracıya iki tane ihtarname gönderilmelidir. 2 tane ihtarname gönderildikten sonra kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılması gerekir.
Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi hizmetlerde faturaların ödenmemesi halinde kesme işlemi uygulanıyor. Örneğin doğalgazda 36 lira, GSM operatörleri 30-50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor. Elektrikte ise bu rakam 37 ila 189 lira arasında değişiyor.
Mevzuat diyor ki son ödeme tarihi fatura kesim tarihinden 10 gün sonra. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre eğer abone borcunu ödemediyse ihbarname yollar, beş işgünü içinde faturanın ödenmesini istersiniz. İhbar üzerine fatura ödenmediyse elektirk kesilir. Elektriği hemen kesemezsiniz."
Böyle bir durumda elektriğiniz kesilir ve yeniden açılması için görevli tedarik şirketine kendi adınıza elektrik abonelik başvurusu yapmanız gerekir.
Uyarıdan sonra ikinci dönem fatura dönemi geldiğinde ikinci dönem faturanın üzerindeki son ödeme tarih de ihlal edildiğinde elektrik kurumu tüketicileri ikinci ve son kez uyararak son uyarıdan sonraki 5 iş günü içerisinde toplam her iki faturanın ödenmemesi durumunda enerjinin kesileceğini bildirir.
Bildirimin yapıldığı tarihten sonraki 5 iş günü içinde ödeme yapılmamışsa tüketicilerin elektrik enerjisi kesilir.
Sözleşmeli bir hattın borçlarını 3 ay ödemediğin zaman, hattın sözleşmesi iptal olur. Geriye kalan tüm borçlar 4. aya yansır. 4. ayın sonunda icralık olabilirsin. Sözleşmeli bir hattın borçlarını 3 ay ödemediğin zaman, hattın sözleşmesi iptal olur.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Depremden etkilenenlerin elektrik ile doğalgaz dava ve icra takipleri kaldırıldı. Ev ve iş yerleri hasarlı depremzedelerin elektrik borçları silinecek.
Borçluya ödeme emri tebliğ edildikten sonra takip süreci başlamış olur. İlamsız icra takiplerinde borçlunun itiraz hakkı saklıdır. Ödeme emri hangi icra dairesinden geldiyse bir aynı icra dairesine giderek bir itiraz dilekçesi verilmelidir. Bunu tebliğden itibaren 7 gün içerisinde yapmalısınız.
Bu bildirim aynı zamanda tüketicinin kayıtlı cep telefonu ve e-posta adresine yapılır. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.
Dağıtım şirketi veya TEİAŞ tüketicinin elektriğini keserken kesme tarihi, saati ve son endeks değerine yer verilen kesme bildirimi düzenler. Diğer taraftan, tüketicilerin ikili anlaşmalarından kaynaklı borçları nedeniyle elektriği kesilemez.
YARGITAY: "ELEKTRİK BORCUNDAN KİRACI SORUMLUDUR"
1kW mesken için, 20 TL açma/kesme ücreti ve 37,6 TL güvence bedeli alınır. 5kW mesken için, 100 TL açma/kesme ücreti ve 188 TL güvence bedeli alınır. 1kW ticarethane için, 20 TL açma/kesme ücreti ve 106,9 TL güvence bedeli alınır. 5 kW ticarethane için, 100 TL açma/kesme ücreti ve 534,5 TL güvence bedeli alınır.
Fatura yatırılmadan elektrik kesilmişse açma-kapama bedeli mevzuata göre uygulanır fakat yeni abone olmuş birisinden bu bedeli alamazsın.
2023 kiracı elektrik aboneliği ücreti, konut için KW 29.8 TL'dir. İş yerleri, ticarethaneler için hesaplanan miktar 84.8 TL'dir. Bu ücret hesaplamalarına göre, en düşük konutlar için güvence bedeli 149 TL, iş yerleri için ise 424 TL'dir. Güvence bedelleri ödendikten sonra elektrik açılır.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kanundan da anlaşılacağı üzere ev sahibinin üstsoyu olan annesinin ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmaktadır. Fakat belirtmek isteriz ki bunun için fesih sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.
Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri