Danıştay, geçmiş döneme ait elektrik ve su faturalarının ödendiği yılın hesaplarına gider yazılabileceği görüşündedir(1[1]).
Ayrıca ev sahibi adına düzenlenen faturaların ise faaliyette bulunduğunuz işyerine ait ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması ile birlikte tarafınızca ödendiğinin tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde serbest meslek kazancının tespitinde yarısının gider olarak indirilmesi mümkündür.
Öz: Su, elektrik, telefon ve doğalgaz faturaları Vergi Usul Kanununda düzenlenen fatura ve benzeri belgeler kapsamında nitelendirilmekte ve söz konusu bu giderler tahakkuk esasına göre gayri safi kazançtan düşü- lebilmektedir.
Vergi kanunlarımıza göre vergi borçlarına ait gecikme cezası hariç elektrik su doğalgaz vb. gibi faturalara ait gecikme zammı veya borçlarını gider olarak kayıtlara alabiliyor ve KDV'lerini indirim konusu yapabiliyoruz.
Birkaç örnek vermek gerekirse elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon ve nakliye başlıca dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlerin altında değerlendirilir. Bu giderler dışında başka fayda ve hizmetler de 793 no'lu hesaptan takip edilir, fakat 793 no'lu hesabın en sık kullanıldığı giderler bunlardır.
İlgili 15 soru bulundu
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
“Yılın son aylarında tüketilen elektrik, su, haberleşme ve doğalgaz hizmetlerine ait faturalar, izleyen yılın Ocak ve Şubat aylarında düzenlendiğinden, bu faturalardaki KDV, faturaların defterlere kaydedildiği Ocak veya Şubat aylarında indirim konusu yapılabilecektir”
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Hesap dönemini izleyen ay içinde (normal hesap döneminde Ocak ayı) geçmiş hesap dönemine ait tüketim bedelleri ile ilgili faturalar dönemsellik ilkesi gereği, “gider tahakkuku” hesabına alınmalıdır. Faturanın kaydı ise üzerinde taşıdığı düzenleme tarihi itibariyle yapılır ve KDV de bu dönemde indirilir.
4) İletişim Giderleri
Tüm harcamalarda olduğu gibi şirketin faaliyeti ile uyumlu olması ve harcamanın şirket için yapılması gerekmektedir. İnternet, ADSL, telefon gibi iletişim amacı taşıyan harcamalar gider olarak yazılabilir.
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil. Burada önemli olan iş hacmi ile uyumlu olması.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Kural olarak işletme faaliyetleri ile ilgili olarak kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için ya pılan özel araç telefonları ile cep telefonları faturalarına ilişkin ödemelerin ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılması mümkündür.
Çalışana ödenen yemek bedelleri de gider olarak kabul edilir. Şirketler bu giderleri nakit, yemek kartı vb. çözümlerle muhasebeleştirebilir.
Evet, şirketiniz bünyesindeki araçlara ait benzin harcamalarını gider olarak gösterebilirsiniz. Özellikle aktif araç ve akaryakıt kullanımınız olması durumunda, binek araç KDV oranı, binek araç ve akaryakıt giderlerini vergiden düşebilir miyim sorusunu soruyorsanız, cevabı EVET.
denilmiştir. Buna göre, Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesi hükmü gereğince özel iletişim vergisinin, bu verginin mükellefi olunup olunmadığına bakılmaksızın gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Buna göre, bedel alınmadan teslim edilen elektrik ile ilgili faturalarda hesaplanan ve şirketiniz tarafından ödenen Belediye Tüketim Vergisi, TRT Payı ve Enerji Fonunun ise kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. hükme bağlanmıştır.
Çay, şeker, süt, su, yağ, et, pirinç, nohut ve bulgur gibi temel gıda ürünlerinin KDV oranında bir değişiklik yapılmadı. Bu ürünlerdeki KDV oranı, 14 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre %1 olarak belirlenmiştir.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Buna göre, işletmenizin tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderleri ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik etmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapması mümkündür.
Ödenen Konaklama Vergisinin gider yazılıp yazılmayacağı hususu özellikle merak edilmekte olup, gerek kanun gerekse çıkarılan tebliğde, gider yazılamayacağı yönünde bir belirleme yapılmadığından gider yazılmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
%40 ve üzeri engelli kişiler bağlı oldukları il / ilçe Su ve Kanalizasyon idaresi müdürlüklerini ziyaret ederek engelli su faturası indirimi başvurusu yapabilirler.
2021-02-06 Aralık, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun ''Diğer indirimler'' başlıklı 89. Maddesinde eğitim ve sağlık harcamalarının gelir vergisi matrahı tespitinde indirim konusu yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Başkan Gürkan, yaptığı paylaşımda “Sevgili hemşehrilerim; 14 Şubat 2022 tarihi itibarıyla içme suyu satış tarifesindeki %8 KDV oranı, %1 olarak uygulanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri