Patlamış mısır aynı zamanda kolesterol seviyesini dengede tutma konusunda oldukça etkili bir besin kaynağıdır. Kan şekerini düşürür ve belli bir dengeye ulaştırır.
Mısırın sağlık yararlarından bazıları şunlardır: Kan şekeri ve kolesterol seviyesini düşürür.
Mısırın sağlık yararlarından bazıları şunlardır: Kan şekeri ve kolesterol seviyesini düşürür.
Mısır diyet yaparken tüketilebilen besinler arasındadır. Çünkü mısır tam tahıllı besinler grubundadır ve içerisinde oldukça fazla lif içerir. Mısır haşlama olarak diyet listelerinde sıkça yer alır. Eğer diyet listesinde patlamış mısır yer alacak ise genellikle yağsız ve az miktarda yenmesi gerekmektedir.
Haşlanmış mısır tüketimi, kan şekerini yükseltmektedir. Bu sebeple haşlanmış mısırın fazla tüketimi diyabet hastalarına oldukça rahatsızlık verebilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Soslu mısır kandaki şeker oranını dengelediğinden dolayı şeker hastaları tarafından da tüketilebilir. Soslu mısır içerisinde bol miktarda demir ve kalsiyum bulunur. Gün içerisinde belli miktarlarda tüketilmesi kemikleri güçlendirir, enerjiyi arttırır ve demirden dolayı kansızlığa iyi gelir.
Koçak (1991), tarafından, şeker mısır tanelerinin şeker içerikleri % 2.91 - 4.21 arasında değiştiği belirtilirken, şeker içeriklerinin % 5.9 - 8.5 arasında olduğunu belirten çalışma da bulunmaktadır (Uçkesen, 2000).
Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için sabah ve akşam olmak üzere yeşil çay tüketimi önerilir.
Cipsler, patates kızartması, donut gibi ağır karbonhidrat ve nişasta içeren besinler kan şekerinde ani yüksekliklere neden olduklarından diyabetikler için uygun değildir.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Mısır Faydaları: Glutensiz, Besleyici, Diyabet Dostu!
Haşlanıp közlenerek de tüketilebilir. Dünyada en çok tüketilen ve yetiştirilen temel besinlerden biridir. Aynı zamanda mısır glutensiz bir gıdadır.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli, posa içeren besinler. Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir.
Ölçülü ve diyet olarak hazırlanan patlamış mısır kilo aldırmaz. Ölçülü olmanın gerektiğini yeniden vurgulamak isteriz. Eğer tuzlu ve yağlı şekilde patlamış mısır yerseniz, bunu da alışkanlık haline getirirseniz zamanla vücudunuzda ödem ve yağ birikecektir.
Patlamış mısır, çoğu atıştırmalığa göre lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Patlamış mısırın bu özelliğini göz önüne alırsak, bilinenin aksine kilo yapmadığını ve zararlı olmadığını söyleyebiliriz.
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı.
6) Kan Şekerini Düzenler
Leblebi protein içeren ve kan şekerini dengeleyen bir besindir. Kan şekeri düzenlendiğinde acıkmalar ve yorgunluklar ortadan kalklar.
Nohut kan şekerini dengeleyen bir besindir. Ancak yanına tercih edilen yemekler, kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Çünkü nohut karbonhidrat içerir ve diğer yemeklerde yer alan karbonhidrat ile beraber tüketildiğinde kan şekeri için tehlikeli olabilir.
Fazla miktarda tüketilen ay çekirdeği ve tuzlu fıstık gibi çerezlerden de hem kilo almayı kolaylaştırıcı etkileri hem de diyabete davetiye çıkarmaları nedeniyle uzak durmak gerekiyor.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri