Ampermetre, bir elektrik devresinden geçen elektrik akımının şiddetini ölçen alet.
Elektrik Ölçüm Cihazı Özellikleri
Özellikle, multimetre, pensampermetre, osiloskop, kablo bulucu ve test cihazı, voltaj dedektörü, voltmetre, ampermetre, faz sırası ölçer, toprak direnci ölçer, izolasyon test cihazı ve wattmetre ölçüm seçenekleri ile yer almaktadır.
Akım ölçen ampermetre, gerilim ölçen voltmetre ve güç ölçen wattmetre olarak bilinmektedir. Çeşitler arasında ise elektrik sayaçları en çok kullanılan seçeneklerdir. Diğer yandan elektrik ölçü aletleri seçenekleri: multimetre, enerji ölçerler, adaptör çeşitleri ve tamir el aletleri mevcuttur.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir. Gösteren Ölçü Aletleri: Bu ölçü aletleri ölçtükleri elektriksel büyüklüğün o andaki değeri skalasından veya göstergesinden gösteren, başka bir ölçüme geçildiğinde eski değeri kaybedip yeni ölçüm değerini gösteren ölçü aletleridir.
Enerji ölçer, belirli bir süre boyunca tüketilen Elektrik Enerjisini birimler cinsinden kaydetmek için kullanılan bir elektrik ölçüm cihazıdır. Bir birim bir kWh (killo-Watt-saat) veya 1000 Watt-saat'e eşittir. Böylece enerji ölçerler hızlı voltajı ve akımları ölçer, ürünlerini hesaplar ve anlık güç verir.
Joule Uluslararası birim sisteminde enerjinin ölçü birimidir. O da; bir Newton'luk kuvvetin bir metre mesafe boyunca uygulandıkça artan (ya da işe yarayan) enerjiye eşittir. Ancak, enerji erg, kalori, İngiliz ısı Birimi, kilowatt-saat ve kilokalori gibi başkaca birimlerle de tanımlanabilir.
Elektrik Sayacı: Elektrik devrelerinde alıcıların harcadığı elektrik enerjisini, yani harcanan güç ile zaman çarpımını ölçen ölçü aletleridir. sayaçlarda akım ve gerilim bobini olmak üzere iki bobin bulunur.
Elektriksel ölçmede de çeşitli ölçme birimleri bulunmaktadır ve bu değerleri ölçmede çeşitli ölçü aletlerinden faydalanılır. Bunlardan bazıları, ampermetre, voltmetre, ohmmetre, elektromekanik avometre (anolog avometre), dijital avometre cihzlarıdır.
Ölçümü Gerilim voltmetre ile ölçülür. Ampermetre-Ohmmetre aracılığıyla da değeri Ohm yasası kullanılarak hesaplanabilmektedir.
Bunlar analog ölçü aletleri ve dijital ölçü aletleridir.
En yaygın elektrik ve manyetizma birimleri olan ohm, farad, coulomb ve türevleri MKS birimleridir. cgs uzunlukları santimetre, kütleleri gram ve zamanı saniye türünden ölçmeyi temel alır.
Watt ölçümü, bir wattmetre kullanılarak gerçekleştirilir. Wattmetre, bir elektrik devresindeki gücü ölçmek için kullanılan bir ölçü aletidir. Wattmetreler, analog veya dijital olarak mevcuttur ve devredeki gücün DC (doğru akım) veya AC (alternatif akım) olmasına bağlı olarak farklı şekillerde kullanılabilir.
Enerji, bir şeyin iş yapabilme yeteneğinin ölçülmesidir.
Enerji birçok biçimde depolanabilir ve ölçülebilir.
Watt ölçümü için wattmetre kullanılır. Wattmetre isimli bu ölçü aleti, bir elektrik devresindeki gücü ölçme esasına dayanır. Analog ya da dijital seçenekleri bulunan wattmetreler, devredeki gücü doğru akım yani DC ya da alternatif akım yani AC olmasıyla orantılı şekilde farklı biçimlerde kullanılabilir.
Elektriksel direncin ölçü birimi ohmdur (Ω). Bir ohm, 1000-ft uzunluğunda 0.1 inch çapında bir bakır telin elektriksel direnci olarak tanımlanır. Elektriksel direnci ölçmek için kullanılan cihaz, ohmmetre olarak adlandırılır.
Voltmetre, bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki potansiyel farkı (gerilimi) ölçmek için kullanılan ölçüm aletidir. Voltmetre, potansiyel farkı ölçülecek iki nokta arasına devreye paralel olacak şekilde bağlanmalıdır.
Enerji analizörleri ile tek faz ve üç faz gerilim ve akım rms değerleri, aktif ve reaktif (kapasitif veya endüktif) güç değerleri, aktif ve reaktif enerji değerleri, güç faktörü, şebeke frekansı, ortalama ve maksimum güçler, demand ve harmonik bozulmalar ölçülebilmektedir.
Elektrik devrelerinde gerilim ölçmeye yarayan ölçü aletlerine voltmetre denir. Voltmetreler devreye paralel bağlanır ve “V” harfi ile gösterilirler.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
Basit Ölçü Aletleri
Parsel gibi küçük alanların ölçülmesinde basit ölçme aletleri kullanılmaktadır. Bunlar jalon, jalon sephası, çekül, sayma çubukları, çelik şerit metre, dik inme ve dik çıkmaya yarayan aynalı gönye ve prizmalardır.
Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu. Dünya ülkelerinin çoğunda miladi takvim kullanırken, Türkiye'de hicrî takvim kullanılıyordu. Saat olarak da Alaturka saat kullanılıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri