elektrik faturalarında k/k bedeli adı altında görülen ve faturanın kdv'siz kısmının yaklaşık onda biri kadar olan bir meblağ(mış).
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Cihazlara dokunulduğunda elektrik çarpması, prizden duman ya da kıvılcım çıkması da elektrik kaçağının olduğunu göstermektedir. Kontrol kaleminin üst bölümüne sıkıca parmak ile bastırılarak cihazın iletken kısmına dokunulur. Kontrol kaleminin led ışığı, elektrik kaçağı var ise yanacaktır.
Bu kayıp ve kaçak bedelleri, elektrik dağıtım şirketleri tarafından elektrik abonelerine faturalarda yansıtılmaktadır.
Kullanıcı Online İşlemlerde bulunan “Tazminat Sorgulama” ekranı üzerinden ya da 186 Çağrı Merkezimizi arayarak muhatap ve IBAN bilgileriyle ödeme işlemlerini başlatabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Oluşan kaçak elektrik faturasına istinaden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereği borcun bulunduğu tesisatın enerjisi kesilmektedir. Borçlu kişi veya tüzel kişilik adına yasal yaptırımlar(ilgili yasalar gereği ceza şikayetleri, icra takibi ile haciz işlemleri, vs.) uygulanır.
Elektrik kullanımı, abonelik esası ile yapılan bir işlemdir. Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir.
Kaçak Elektrik Kullanımından Kim Sorumludur? Elektrik piyasası mevzuatına göre kaçak elektrik kullanımında sorumlu abonenin kendisidir. Eğer adınıza olan bir aboneliği bir başkası kullanırken kaçak cezası söz konusu olursa cezanın muhatabı yine siz olursunuz. Adınıza olan aboneliği kapatmak sorumluluğu size aittir.
Ancak, TCK m.163/3'te düzenlenen kaçak elektrik, su, doğalgaz kullanılması suçları nedeniyle alt sınırdan hükmedilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir.
Kaçak Elektrik Tüketim bedeli: 1350 kWhx0,23734 TL/kWh=320,409 TL. Toplam Kaçak Elektrik Tüketim bedeli: Kaçak elektrik tüketimi katsayısı x Kaçak Elektrik Tüketim bedeli=1,5×320,409,00 TL=480,6135 TL.dır.
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır.
Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir.
Elektrik dağıtım şirketleri açısından Dicle ve Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ elektrik hırsızlığından en çok etkilenen firmaları oluşturmaktadır. 2020 yılında Mardin (%72,7), Şırnak (%70,9) ve Diyarbakır (%65,4) en yüksek hırsızlık oranına sahip illeri olmuştur.
Söz konusu kaçak elektrik kullanımı kiracının kendi adına kayıtlı olan bir aboneliğe aitse bu durumda ev sahibinin hiçbir yasal yükümlülüğü yoktur ve kiracı uygulanan cezayı kendisi ödemek zorundadır. Çünkü hem taşınmazın kullanım hakkı hem de taşınmaza ait olan abonelik kiracının sorumluluğu altındadır.
Kaçak Tutanağı Bedel Hesaplama Başvurusu
Kaçak faturanız varsa faturanızın durumunu, güncel borcunuzu bu kategoriden sorgulayabilir ve borcunuzu taksitlendirme işlemi yapabilirsiniz.
İhbarcılara yapmış oldukları ihbar neticesinde; ihbar edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10 üzerinden ihbar ikramiyesi hesaplanmakta olup; bunun 1/3'ü nakden peşin ödenmektedir. Geri kalan kısım için ise tahsilattan ödenmesi yoluna gidilmektedir.
son dönemlerde elektrik faturalarında yer alan ve faturanın yaklaşık % 10'u nispetinde kullandığınız elektrik miktarı üzerine eklenen kayıp- kaçak kullanım bedeli ifadesidir. aynı zamanda, özellikle doğu ve güneydoğu anadolu bölgesindeki engellenemeyen kaçak elektrik kullanımının cezasını tüm ülke genelindeki abonelere ...
Hükme göre; abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Fatura İtirazı Nereye Yapılır? Elektrik fatura itirazı hizmet alınan elektrik dağıtım şirketine yapılır. Yaptığınız itiraz sonucunda indirimli fatura ödeyebilirsiniz. İndirimli Fatura sayfamızdan bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.
d) Elektrik, su, havagazı, doğalgaz abonelik sözleşmelerinde zamanaşımı (10) yıldır.
Vadesi geçmiş borcunuzu anlaşmalı bankaların kredi kartları ile taksitlendirebileceğiniz gibi, dilerseniz peşinat ödemeli olarak protokol ile de taksitlendirebilirsiniz. Protokol ile taksitlendirme işleminin bir değerlendirme ve onay sürecine tabi olduğunu belirtmek isteriz. Bu cevap size yardımcı oldu mu?
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri