Olası bir elektrik kaçağı bu kablolar tarafından topraklama sistemine iletilir. Mavi kablo ise nötr kablosudur ve negatif yükleme yapmak için kullanılır. Kahverengi, siyah ve gri kablolar ise faz kablolarıdır. Birinci faz kablosu kahverengi, ikinci faz kablosu siyah ve üçüncü faz kablosu ise gri renge sahiptir.
İki telli negatif topraklanmış bir DC devre sistemi için renk kodları aşağıdaki gibidir: Pozitif: Kahverengi. Negatif: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
AC Elektrik Kablo Renkleri
Siyah-kahverengi kablo: Bu kablo rengi Tek fazlı faz iletkeni (L), elektrik gücünü tesisattaki anahtarlara ve prizlere aktarmak için kullanılır. Mavi kablo: Nötr iletkeni (N): Prizlerde ve avizelerde negatif veya nötr elektrik yükleri için kullanılır.
Siyah ve kahverengi renkleri tek fazlıdır ve elektriği kullanılan ortamlardaki priz, anahtar gibi yerlere yaymak için kullanılır. Mavi kablo nötr iletkendir, siyah ve kahverengi kablolarla yayılan elektrikteki negatif veya nötr yükler için kullanılır. AC beslemeli kabloların en çok kullanılanı sarı ve yeşil renklerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Unutma ki bakır kablo, hoparlör kablolarında genellikle artıdır. Hoparlör ya da amplifikatör gibi aygıtlarda kullanılan standart bir kabloda gümüş sarımlı tel eksi, bakır sarımlı tel ise artıdır. Bu teller genellikle şeffaf bir kaplamaya sahiptir ve bu yüzden polariteyi kolayca belirleyebilirsin.
Akü kablosu nasıl bağlanır sorusu burada da gündeme gelmektedir. Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir. Bu arada çalışan tüm aksamların, kapalı konumda olması önemlidir.
İndüklenme sonucu akım oluşturan üç grup bobinin çıkışlarının her biri olan faz, üretimi sırasında pozitif alternansta bulunduğu sırada değeri pozitif olduğundan akım, fazdan nötre -yüksüz uç- , negatif alternansta bulunduğunda değeri negatif olacağından nötrden faza akar.
Nötr kablolar mavi renge sahiptir ve negatif yükleme yapmakta kullanılırlar. Faz kabloları ise koyu renge sahip kablolardır. Siyah, gri ve kahverengi kablolar faz kablolarıdır.
Duyların kablo bağlantılarında faz yani kahverengi kablo duyun alt kontağına bağlanmalıdır. Mavi renkli kablo duyun yan kontağına bağlanmalıdır. Kabloların duy kontaklarından çıkmaması için kablo uçlarının lehim için batırılmış olması tavsiye edilir.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Ev Tesisatında Hangi Kablo Kullanılır? Ev tesisatında, elektrik akımını iletmek için genellikle TTR kabloları tercih edilir. 3x1.5 TTR kablo, evlerdeki aydınlatma devreleri ve bazı küçük elektrikli cihazlar için yaygın olarak kullanılan bir örnektir. Bu kablo, genellikle prizlere enerji sağlamak için kullanılır.
Doğru akım (DC) devrelerinde, pozitif kutup genellikle kırmızı (ya da "+") işaretlenir ve negatif kutup genelde siyah (ya da "-") işaretlenir. Fakat başka renk düzenleri de otomotiv ve telekomünikasyon sistemlerinde kullanılabilmektedir. Araba akülerinde, pozitif kutbun çapı negatif kutbun çapından daha büyüktür.
Buna göre oluşturulmuş bir elektrik tesisatında kablo renklerinin bilinmesi, avize veya priz takılmasında hayat kurtarır. Doğru kurulmuş bir ev tesisatında genellikle nötr mavi, toprak yeşil veya sarı ve faz da kahverengi veya siyahtır.
Faz ve nötr hatlar genellikle gri renkte olur. Topraklı prizi elinize aldığınız zaman yukarıdaki gibi 3 tane vida karşınıza gelecektir. Kırmızılar faz ve nötr kablolar için, ortadaki yeşil ile gösterilen ise topraklama hattı içindir.
İyonlaşmış haldeki azot moleküllerinin elektronlarla bir araya gelmesi sonucu mavi renge denk gelen dalga boyunda ışık yayılır. Havadaki azot oranı yüksek olduğundan (%78) havanın iyonlaşması sonucu oluşan elektrik kıvılcımları mavimsi renklerdedir.
Koyu elektrik mavisi, ISCC-NBS renk listesinde elektrik mavisi olarak adlandırılan renk koyu bir cam göbeği rengidir.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
Kırmızı Renkli Kablo: Bu kablo teybin elektrik aldığı kablodur. (+) pozitif uç bağlanmalıdır. Eğer teybinizin kontakla beraber çalışmasını istiyorsanız, kontak elektriğine bağlanır.
Bu kablolardan hangisi +,- kutup ayrıca sokette neresi +,- kutup olduğunu söyleyebilir misiniz? Bu tür kablolarda genellikle kırmızı +, siyah - oluyor.
ANA RENKLER :
KIRMIZI-SARI-MAVİ, Resim dilinde bu üç renge ANA RENKLER denir ve diğer tüm renkler bu renklerin birbiriyle karıştırılmasıyla oluştururlur. Örneğin, Kırmızı ile sarının karışımı turuncu, mavi ile sarının karışımı yeşil, kırmızı ile mavinin karışımı mor rengi oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri