Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Altın kolay oksitlenmemesi sebebiyle elektriksel kontaklarda kullanılır.
Bakır en iletken ikinci metaldir ve kablolarda kullanılan en yaygın element olma ünvanını taşır. İnsan kulağı gümüşle karşılaştırıldığında bakırı daha dengeli ve “sıcak” bir ses olarak algılar. Kablolar için diğer yaygın iletken metaller altın ve alüminyumdur.
Elektrik kabloları, içerisi tellerle örgülü dışı ise yalıtkan madde ile kaplı olan elektrik malzemelerdir. Tel örgülerin hammaddeleri değişkenlik gösterir. Her kablo farklı tür hammaddelerden üretilmekte olup bu maddeler altın, bakır ve gümüş şeklinde nitelendirilir.
Alanının En Yaygın Kullanılan Türü Olarak Yanık Hurda Bakır
Bakır madeni genel olarak elektrik iletimi esnasında kullanılmakta ve bu ürünlerin geri dönüşümü çoğunlukla yanık bakır hurda olarak nitelendirilmektedir. İletken olması onu elektrik kablolarında tercih edilen bir maden yapmıştır.
Kurşun'un en önemli tüketim alanı akü imalatıdır. Yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu diğer önemli tüketim alanı olarak göze çarpar.
İlgili 21 soru bulundu
Kablo, elektrik akımı iletiminde kullanılan üzeri yalıtkan bir madde ile kaplı metalik bir iletken tel. Bir veya daha fazla tel, yalıtıcı bir maddeyle kaplanmıştır. İletkenler bakır veya alüminyumdan bir tek tel veya daha ince tellerden örülmüş, örgü tel olabilir.
Zayıf akım ve alçak gerilim kablo iletkenleri büyük çoğunlukla bakırdan üretilmektedir. Erse Kablo üretiminde kullanılan (haberleşme kabloları hariç) bakır, kalay kaplı bakır ve alüminyum iletkenlerle ilgili kesit ve maks. direnç değerleri IEC 60228 ve TS EN 60228 standardına göre verilmiştir.
Koaksiyel Kablo
Koaksiyel (eş eksenli) kablo genellikle bakır veya alüminyumdan yapılır ve hizmet sağlamak için kablolu televizyon şirketleri tarafından kullanılır. Uydu iletişim sistemlerini oluşturan çeşitli bileşenlerin birbirine bağlanmasında da bu kablo kullanılır.
en yaygın maddeler bakır ve alüminyumdur. kullanılan en yaygın maddeler termoplastik yalıtkanlar (PVC, PET), lastikler ve kâğıtlardır.
Elektrik teli ve kablosunda kullanılan iletken metalin malzemesi bakır ise elektrik teli ve kablosu bakır, alüminyum ise istenilen tel ve kablo alüminyumdur.
Yer altı kabloları, hava aracılığıyla iletilemeyen ya da çevredeki hava hatlarının sebep olduğu, görüntü kirliliği, elektrik enerjisi hatları, gereken durumlarda adı üstünde yer altından çekilir. Bu kablolar, enerjinin hava ile iletilemeyeceği yerlerde (nehir, deniz ve göl geçişleri gibi) zorunlu olarak kullanılır.
Mekanik darbe olmayan alanlarda, bina içinde, yer altında, güç merkezlerinde enerji dağıtım, şebeke ve aydınlatma kablosu olarak kullanılır.
gümüş-bakır-altın diye gider. altının kabloların uçlarında kullanılma nedeniyse diğer iyi iletkenlere göre(bakır ve gümüş) daha az korozyona(oksitlenme,paslanma) uğramasıdır. kabloların uçları havayla temes ettiğinden ve ayrıca oluşabilecek suyla temas durumlarından en az zararla kurtulmak için altın kaplanır.
Elektronik parçalarda altının en yoğun bulunduğu alan, işlemci ayakları ve kart bağlantı portlarıdır.
Bazı raporlar bize eski tarz bir bilgisayarın tamamının 9 dolar değerinde altın içerdiğini söylüyor. Diğer bazı kaynaklar, ortalama bir masaüstü bilgisayarın bir gram altının yaklaşık 1 / 5'i değerinde, dizüstü bilgisayarların ise genellikle bir gram altının yaklaşık 1 / 10'u değerinde altın içerdiğini tahmin ediyor.
Genelde uygulanan pirometalurji yönteminde, kartlar eritilerek içindeki değerli metaller sıvı bakır içinde toplanır, Daha sonra da altın, gümüş ve paladyum gibi değerli metaller bakır elektrolizi yapılarak bu bakır konsantresinden geri kazanılır. Bu proses ile yüzde 98 oranında değerli metaller elde edilmektedir.
Kablolar, 18 B & S çapında ( 40 mil eninde) en az iki katman pamukla kaplanmış ,%97 kurşun,%3 kalay alaşımından, oluşan boru içine yerleştirilmiş, bakır iletken tel den oluşmaktadır.
Alüminyum, bakır iletkenlere kıyasla genellikle daha ucuzdur. Alüminyum iletkenler, AA-1350 serileri ve AA-8000 serileri olarak bilinen farklı alaşımlardan oluşur.
Enerji kabloları üretiminde, çubuk üretim bölümünden gelen bakır veya alüminyum filmaşinler diğer gerekli malzemelerin de kullanımıyla; tel çekme, izole, büküm, zırh ve kılıf işlemlerinden geçirilerek müşteri isteğine uygun kablo haline getirilmektedir.
Gerçek Bakırı Nasıl Anlarız? Bakır çok iyi ısı iletkenidir.Bakırın ısı iletkenliği çeliğe göre 25 kat, aliminyuma göre 2 kat daha fazla ısı iletkenidir.Bakıra kesinlikle miknatıs yapışmaz.Bakır esnek bir metaldir. Çelik gibi kırılgan ve sert değildir.
Alüminyumun içerisinde yer alan yabancı maddeler metalin dayanıklılığını azaltacağından, bunun önüne geçmek ve %99,9 oranında saf alüminyum elde etmek için elektrolitik saflaştırma metodu uygulanır. Bakır ise kızıl bir renge sahip, doğada serbest veya bileşik olarak bulunan bir metaldir.
Alüminyumun hafifliği, ağır bakır iletkenlere göre birçok avantaj sağlamaktadır. Bakır içerikli kablolara göre maliyet ve ağırlık avantajı da bulunan alüminyum iletkenli kablolar, enerji iletimi ve dağıtımında özellikle tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri