Günlük hayatı bizim için kolaylaştıran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanım halinde elektrik çarpmaları ile insan hayatının sonlanmasına, ısınma ve kısa devre ile işletmelerde ya da evlerde yangınların çıkmasına neden olabilir.
Elektrik yangınları aşırı akım, ark ve koruma sisteminin olmamasından çıkar. Kabloların çekebileceği maksimum akım kapasitesi vardır ve kablolar akımın karesi ile doğru orantılı şekilde ısınır, ısındığı zaman izolasyonu kaybolur. Oluşan sıcaklık kablonun tutuşma sıcaklığına erişirse yangın meydana gelir.
Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.
Dava konusu elektrik hattının kontrol ve bakım görevi aboneye ait olsa bile, genel iletim şebekesinden elektrik verilen bu hattın güvenliğinin sürekli denetimi davalı TEDAŞ'ın sorumluluğundadır.
Elektrik yangınlarının söndürülmesi için kullanılması gereken söndürücü karbondioksitli söndürücülerdir. Elektrik yangınlarına itfaiye gelmeden önce mutlaka bu söndürücüler ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yangınlar büyüyerek çok daha fazla şiddetlenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Elektrik yangını söndürme işlemi sırasında kesinlikle suların tercih edilmemesi gerekmektedir. Elektrik yangını söndürmek için su sistemleri yerine kuru kimyevi toz sistemi ile beraber karbondioksit gaz söndürücülerin kullanılması yeterlidir.
Bu tür yangınlar E tipi yangınlar olup çeşitli zararları da beraberinde getirir. Elektrikli yangınlarda genel olarak kullanılmaması gereken söndürme malzemesi sudur. Suların iletken özellik göstermesi elektrik iletkenliğini de tetikleyeceği için mutlaka suların kullanılmaması gerekmektedir.
Günlük hayatı bizim için kolaylaştıran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanım halinde elektrik çarpmaları ile insan hayatının sonlanmasına, ısınma ve kısa devre ile işletmelerde ya da evlerde yangınların çıkmasına neden olabilir.
Elektrik Yangınları Nasıl Söndürülür? Elektrik yangınlarında yangın söndürme sistemleri olarak kuru kimyevi toz sistemleri ve karbondioksit söndürme sistemlerinin kullanılması son derece etkili olacaktır.
Yanma olayının meydana gelebilmesi için üç unsurun bir arada olması gereklidir. Bu unsurlar, yanıcı madde, ısı ve oksijendir. Bu şartlardan her hangi birinin olmaması veya yeterli miktarda bulunmaması halinde yanma olayı gerçekleşmez.
Elektrik Tesisat muayenesi kapsamında; Termal Kamera yardımı ile ısı kontrolleri yapılarak ısınmalar tespit edilebilir. Topraklama Ölçümü yardımı ile Aşırı Akım Koruma Ekipmanı'nın kısa devreye karşı koruma yapıp yapmadığı tespit edilir. Bu testlerin sonucunda ısınma problemleri büyük oranda tespit edilmiş olur.
Atan sigortaya tel, yapıştırıcı, bant vs. sarılır, hatta bir daha atmasın diye kalınca sarılır. Bir yerde bir arıza olur sigorta atsa kurtaracak ama sarılan kalın tel, bant vs. olduğu için veya sigorta arızalı olduğu için atmaz, yangın çıkar.
Eğer yangın yakın mesafede ise yapılması gereken en akıllıca şey ortamda bulunan yangın söndürücüleri almak ve yangına müdahale etmektir. Eğer buna rağmen yangın söndürülemiyorsa bu durumda binada yer alan acil çıkış merdivenlerini kullanmak ve binayı tahliye etmek en doğru seçenek olacaktır.
Yangın. Maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için madde, ısı ve oksijenin (hava) bir arada olması gerekir.
Elektrik panosu yangınları, elektrik arızaları, kısa devreler veya aşırı ısınma gibi nedenlerle meydana gelebilir. Bu yangınlar hızla yayılabilir ve ciddi hasarlara neden olabilir. Ayrıca, elektrik panosu yangınları, çalışanların güvenliğini tehlikeye atabilir ve üretim kesintilerine yol açabilir.
Ev yangınlarının nedenleri çeşitlidir. Ancak evde yangın çıkma sebebi olarak en fazla rastlanan konular: Elektrik kontağı, yüksek voltaj, kısa devre gibi tesisat şeklinde özetlenebilir.
İçinden sıvı veya gaz geçişi olan hortum ve tesisatlarda veya iletken olmayan maddelerin sürtünmesi sonucu oluşan statik elektrikten kaynaklı ark sonucu yanma ve yangın oluşabilir.
Yangın çıkışları açık tutulmalı, acil ışıklandırma sistemleri kurulmalıdır, Gereksiz yangın yükü kaldırılmalıdır, Korunma sistemi ve tahliye planı kontrol edilmeli ve güncellenmelidir. Her türlü işyerinde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı, düzenli bakımları yaptırılmalı ve nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir.
Elektrik yangınlarında belirttiğimiz gibi kuru kimyevi toz söndürme sistemleriyle birlikte karbondioksitli söndürme sistemleri kullanılmalıdır. Su kullanılması elektrik iletkenliğini de beraberinde artıracağı için yangının daha geniş alanlara sıçramasını da sağlayacaktır.
Elektrik Kaçağı Nedir? Elektrikli aletlerin iletken bölümlerinde oluşabilecek yalıtım hataları nedeniyle, yalıtımlı elektrik kablosu içinden geçmesi gereken elektrik akımının, elektrikli aletin gövdesinden geçerek bir gerilim oluşturmasına “elektrik kaçağı” denir.
Yangınlar insan kaynaklı ya da doğal yollarla çıkabilir, yangın çıkabilmesi için bir tutuşma kaynağı gerekir. Yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklıdır. Nadiren yıldırım gibi doğal nedenlerle de yangın çıkmaktadır. Doğal nedenlerle çıkan yangınların payı %10 dan azdır.
120ºC sıcaklığa 15 dakika, 143ºC sıcaklığa 5 dakika, 177°C sıcaklığa ise sadece 1 dakika dayanabilir. Bunun için yangınlarda ilk dakikalar, hatta saniyeler çok önemlidir.
E TİPİ YANGIN Elektrik yangınları. Elektrik trafo, pano vb. gibi yerlerde çıkan yangınlardır. ULUSLARARASI HARF KODU E E sınıfı yangınlar, Kuru kimyevi Toz, Köpüklü ve Karbondioksit Yangın Söndürücüler ile söndürülür.
C sınıfı yangınlar yanıcı gaz malzemelerin yanmasıyla oluşan yangın türüdür. Bu tür yangınların da söndürülmesi için yine kuru kimyevi toz söndürme sistemlerine başvurulması gerekmektedir.
Köpüklü (Foam) Yangın Söndürme Sistemleri Ne
Köpüğün örtme özelliği sayesinde yanan yüzeyin üzeri örtülür. Ateşin hava ile teması engellenir ve yangının sönmesi sağlanır. Köpük içerisinde su bulunduğundan dolayı elektrik nedeni ile çıkan yangınlarda kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri