Elektrik direklerinden gelen cızırtılar genellikle elektrik boşalması nedeniyle oluşur. Bu elektrik boşalması, havanın yüksek gerilim elektrik alanından geçmesi sırasında oluşan bir etki olarak tanımlanabilir.
Yüksek voltajdaki akımın geçişi sırasında telin çevresinde oluşan güçlü elektrik alan havadaki moleküllerin iyonlaşmasına ve normalde elektriği iletmeyen havanın kısmen elektriği iletmesine neden olur. Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar.
Geçen akım değişken olduğundan bu kuvvet de akımla birlikte sürekli değişir. Bu değişken kuvvet tellerin bir salınım yapmasına sebep olur. İşte bizim duyduğumuz vızıltı tellerin salınımından gelen vızıltıdır.
Elektrik telleri arasına dizilmiş bu küreler ikaz küresi olarak adlandırılmaktadır. Elektik telleri üzerine, alçaktan uçan uçak ve helikopterleri engellere karşı uyarmak amacıyla yerleştirilmektedirler.
Yüksek gerilim hattı yönetmelikte ki tanımına göre; kendi arasında iki ayrı gerilim seviyelerine ayrılan birinci grupta 1000 ile 245 bin volt içeren, ikinci grupta ise 245 bin ile 300 bin volt içeren bir enerji hattı olarak yerini almaktadır. 300 bin volttan daha yüksekte ise çok yüksek gerilim hattı olarak ...
İlgili 33 soru bulundu
Yüksek gerilim hatlarının insanlara radyasyon yoluyla zarar vererek tehdit ettiğini belirten Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin ise insanların yüksek gerilim hatlarından gelen radyasyona dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de 380 kV, 154 kV ve 66 kV yüksek gerilim seviyeleri ile 6,3 kV, 15 kV ve 33 kV orta gerilim seviyeleri kullanılmaktadır. Fakat yüksek gerilimde 66 kV ve orta gerilimde 6,3 kV ve 15 kV seviyeleri artık kaldırılmaktadır.
Kış aylarında ise hava soğur ve teller daha fazla gerilir. Soğuk hava, tellerin daha az esnek olmasına neden olabilir ve teller daha sıkı gerilmiş gibi görünebilir. Bu nedenle, kış aylarında teller daha gergin görünebilir.
Kuşlar genellikle tek bir tele kondukları için zarar görmezler. Çünkü kondukları telde bir potansiyel fark yoktur. Ayrıca elektrik akımı, kuşun vücudundan geçmeyi tercih etmeyecektir. Bunun sebebi ise kuşun bedenindeki direncin, elektrik telindeki dirençten daha fazla olmasıdır.
Bu durumda da gördüğümüz gibi ne kuşa ne de insana elektrik çarpmaz. Bu durumda insan aynı bir kuş gibidir. Hem eli hem ayağı aynı noktada yani topraktadır. Bu yüzden insan üzerinden elektik akımı geçmez ve elektrik çarpmaz.
Trafonun ve yeraltı kablolarının değişken elektrik alanı, enerjisini, orada bulunan bir insanın vücudunun dış yüzeyindeki 'elektrik yüklere' aktararak, çok büyük oranda yitiriyor ve elektrik alanı, vücut içlerine fazlaca girip etkili olamıyor. Bu nedenle trafoların elektrik alanlarının vücuda etkisi çok azdır.
Bilindiği üzere elektrik santrallerimizde 3 fazlı olarak üretilir. Elektrik 3 faz olarak santralde üretildi yani 3 kablo olarak daha sonra büyük elektrik direkleri sayesinde bu 3 kablo bir şehrin, bölgenin veya büyük bir fabrikanın trafo merkezine gelir.
3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. 4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
prizin dişi deliklerinde bulunan pirinç madde zamanla ısıdan dolayı yumuşamaktadır. ve deliklerin iç çapı büyümektedir. bu sebeple giren priz uçlarına temasta bulunmayacaktır. 3lüye bağlı olan aktif bir güç tüketimi varsa ark yapacaktır.
Vücuttaki statik elektriği atmanın en kesin ve etkili yolu banyo yapmak hatta gusl abdesti almaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi gusül abdesti alarak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.
Bunun temel sebebi cihazı açmak için normale orana çok daha fazla güce ihtiyaç duyulmasıdır. Bu anlarda ihtiyacı karşılamakta zorlanan akım, voltaj dalgalanması olayını gerçekleştirir ve güç bu anlarda olağan akışından sapma gösterir.
Kedilerde elektrik çarpması neredeyse her zaman tesadüfidir ve neyse ki o kadar yaygın değildir. Ancak meydana geldiğinde, etkileri oldukça yıkıcı, hatta ölümcül olabilir. Elektrik çarpması tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir ve genellikle kediler bir elektrik kablosunu veya teli çiğnediğinde meydana gelir.
TOPRAK VE ELEKTRİK TELİNE DOKUNURSA
Eğer bir kuş hem elektrik teline hem toprağa aynı anda dokunursa tel ile toprak arasında potansiyel fark oluşur ve kuş yine elektrik akımına maruz kalarak çarpılır.
Türkiye de Enerji Üretim ve Tüketimi
Elektrikle çarpılmak için akımın vücuttan geçerek + ve - kutuplar arasındaki devreyi tamamlaması gerekmektedir. pil, batarya, ve akümülatörler doğru akım üretirler. doğru akım 20-30 volttan sonra çarpılma hissi vermekte ancak tahribat yapmamaktadır.
Katılarda genleşme ve büzülme örnekleri: Yazın elektrik direklerindeki teller sıcaklığın artmasıyla genleşerek uzar, kışın ise ısı vererek büzülür.
Isı alan cisimlerin moleküllerinin hareketi artar. Bu da moleküller arası uzaklığın artmasına neden olur. Bunun sonucunda da cismin hacmi artar yani genleşir.
Kullanıcıların çoğu elektrik enerjisini 220 V (tek faz) ya da 380 V (üç faz) olarak kullanıyor.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Türkiye'de konutlarda 220V enerji gerilimi, sanayi üç fazlı akım gerilimlerinde 380V enerji kullanılmaktadır. Alçak gerilim panosu şebekeden gelen elektrik enerji akımını düzenleyerek, evlerde kullanılacak cihazların ihtiyacı olan seviyeye indirerek dağıtmaktadır.
Arsasından elektrik direği ya da yüksek gerilim hattı geçen arazi sahipleri tazminat alabilecektir. Arazisi üzerinden elektrik teli geçen, arazisine elektrik direği ya da trafo konulan, arazisinden yüksek gerilim hattı geçen kişiler kamulaştırma bedellerini alabilmek için dava açmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri