Basitçe ifade etmek gerekirse, elektrikli araçların çoğunda çok vitesli şanzıman yoktur. Bunun yerine, tek vitesli şanzıman elektrik motorunu çalıştırır.”
Tabiki olabilir ama böyle bir şeye ihtiyaç yoktur. Elektrik motorları içen yanmalı motorlar gibi değildir.
Elektrikli otomobillerde gaza bastığınız anda araç hareket eder. Debriyaj, vites kolu ve başka herhangi bir şeyi düşünmenize gerek kalmaz. Otomatik vitesten farkı ise her devirde yüksek verimlilik yakalayabilmesidir. Böylece devre göre düşük performans veya zorlanmalar görünmez.
Elektrikli araç, içten yanmalı motora sahip türdeşlerinin aksine petrol ve türevi yakıtlara ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine araçlarda bulunan lityum iyon ve benzeri pillerden oluşan setler vasıtasıyla elektrik motoruna güç aktarılıyor.
Benzinli Araç, Dizel Araç, Elektrikli Araç Karşılaştırması
Ateşleme, bu yakıtların yanma sürecini başlatır. Elektrikli araçlar ise şarj edilebilir pillerde elektrik olarak depolanan gücü kullanır. Bir veya daha fazla elektrik motoru, bu gücü tekerleklere iletir.
İlgili 20 soru bulundu
E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır. 30.07.2017 tarihli yazı 11388 kez okunmuştur. Bir aracın ilk kalkışı ve hızlanması için sürücünün gaz pedalına, frenleme ve durması için fren pedalına basması gerekmektedir.
Elektrikli araçların, yüksek seviyeli rejeneratif frenleme üretmek için ayarlanması sayesinde elde edilen tek pedallı sürüş, daha fazla enerji geri kazanımına da olanak tanıyor. Böylece menzil artıyor ve daha sportif bir sürüş sürüş deneyimi sunuluyor.
İster garajınızda ister evinizdeki elektrikli araba park ünitesinde, sadece kabloyu belirlenen elektrik prizine takarak şarj edebilirsiniz. Seviye 1 şarj, bir ucunda prize takılan standart üç ayaklı ev tipi fiş, diğer ucunda araç için standart J1722 konektör bulunan Seviye 1 EVSE kablosu ile yapılabilir.
Dünyada hali hazırda piyasadaki elektrikli otomobillerin bir batarya ile katettiği mesafe 130 ila 630 km arasında değişiyor. Şarj süreleri ise kullanılan prizin özelliğine göre 1 saatten başlayıp 47 saate kadar çıkabiliyor.
Elektrikli Arabalar Soğukta Çalışır Mı? Elektrikli arabaların kışın kullanımı sırasında çalışmama gibi durumlar geleneksel araçlara kıyasla daha az yaşanmaktadır. Elektrikli arabaların bozulabilecek veya arızaya yol açabilecek hareketli parça sayısı geleneksel arabalara göre çok daha azdır.
Elektrikli araçlarda vitese ihtiyaç olmadığı için dolaylı olarak şanzıman da bulunmuyor.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Ağustos 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×1,50 TL = 26,25 TL.
Elektrikli araba bataryasının kullanım ömrü
Mevcut tahmin, ortalama bir elektrikli araba bataryasının değişim gerekmeksizin 10 ila 20 yıl dayanacağı yönündedir. Kia, elektrikli araç portföyü için 5 yıl veya 150.000 km (hangisi önce dolarsa) batarya kapasitesi garantisi sunar.
Elektrikli araçlar ile benzinli araçların yakıt masrafları
eGallon fiyatı, benzinle çalışan benzer bir araca kıyasla, elektrikli bir aracı elektrikle doldurmanın maliyetidir. Ortalama olarak elektrikli bir araba kullanmanın maliyeti içten yanmalı motorlu bir araba kullanmanın maliyetinin yarısıdır.
Elektrikli Arabalarda Güvenlik Gelişmeleri
Elektrikli arabalar, içten yanmalı motorlu araçlara göre doğal olarak daha güvenlidir. Tüm elektrikli araçların güç kaynağı olan lityum iyon bataryalar yanıcıdır ve hasar gördüğünde kısa devre yapabilecek güç hücreleri sebebiyle yangına yol açabilirler.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
İlk şarj yöntemi olan evde şarj ile model, 24 saat şarj ile 300 km menzile ulaşacak. Fakat bu süre size uzun geliyorsa ve istasyona da gitmek istemiyorsanız evinize bir AC tipi duvar şarj istasyonu kurdurmanız gerekecek. Bu sayede ise 3 ila 6 saat arasında aracınızın şarj dolumunu yapabilirsiniz.
Tesla liderlik koltuğunu rakibine kaptırdı Rivian R1T, 794 puanla elektrikli otomobiller arasında genel olarak en yüksek puanı alarak zirvede yer alıyor. Rivian'ın ardından ise 782 puanla MINI Cooper Electric bulunuyor. Topladığı 762 puanla KIA EV6 ise elektrikli MINI Cooper'ı izliyor.
Togg'un kısa ve uzun menzilli akıllı cihazlarında menziller batarya kapasitelerine göre değişiklik gösteriyor. Kısa menzilli Togg 52,4 kWh bataryasıyla 314 kilometre yol alabilirken uzun menzilli Togg ise 88,5 kWh bataryasıyla 523 kilometre yol gidebiliyor.
İstasyonlarda 1 kWh şarj ücreti Tesla modelleri için 6,9 ile 7,7 TL arasında diğer marka elektrikli araçların şarj ücreti ise 8,6 TL olacak.
“Birçok Seviye 2 şarj imkanı ücretsizken, bazıları da ücrete tabidir. Ayrıca aracınızı evde şarj ederek, hanelerdeki daha ucuz elektrik fiyatlarından yararlanabilirsiniz. DC hızlı şarj ise en pahalı şarj seçeneğidir.”
Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.
Elektrikli otomobiller ise sessiz bir şekilde çalışır. Bu özelliklere ek olarak elektrikli araçlarda debriyaj balatası, vites kutusu, pistonlar, yakıt tankı, egzoz sistemi ve yağ ile su pompası bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri