Foça'daki çalışmalarımız devam ediyor. Fotokapanlar kullanarak Karaburun Yarımadası ve Foça Özel Çevre Koruma bölgelerindeki fokları izliyoruz. Her iki bölge de foklar tarafından kullanılmaya devam ediyor. Karaburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki fok varlığı daha belirgin.
İzmir'in Foça ilçesinde çok miktarda Akdeniz Foku bulunmaktadır.
Fok Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur? Fok balıkları genel olarak soğuk ve ılıman deniz kıyılarında yaşamını sürdüren canlılardır. Özellikle fok balığı türlerinin önemli bir kısmı kutuplarda yaşar. Bu doğrultuda trafik deniz iklimde şartlarında fok balığı türleri oldukça azdır.
Yüzgeçayaklılar içinde gerçek foklar familyasından ve keşiş fokları (Monachus) cinsinden bir türdür. Yeryüzünde sadece doğu Akdeniz sahilleri ile Atlantik'te batı Afrika'nın Moritanya sahilleri ve Madeira adalarında yaşar.
Öncelikle fokların kısa ve tüylü ön ayakları, ince perdeli yüzgeçleri ve en küçük ayak parmaklarının her birinde küçük bir pençesi vardır. Deniz aslanlarının ise daha büyük, uzun, deri kaplı ön yüzgeçleri vardır.
İlgili 27 soru bulundu
En fazla türleri kutup denizlerinde bulunur. Akdeniz'de ve Türkiye'nin diğer denizlerinde Denizayısıgiller yoktur.
Ayı balığının bir diğer ismi ise fok balığıdır. Ayı balığı, halk dilinde genellikle fok balığı olarak bilinir. Fok balıkları ülkemizde de görülen farklı balık türleri arasında yer alır.
2) Bütün deniz canlıları helaldir. Fakihlerin çoğunluğuna göre, (Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezhebi âlimleri), bütün deniz/su hayvanları -kendiliğinden ölmüş olsa bile- helaldir.
Soğuk ve ılıman denizlerin kıyılarında yaygındırlar, tropik denizlerde çok az türleri bulunur.
Evet, balıklar da su içer.
Foklar yüzerken arka yüzgeçlerini kullanır. Zayıf ön yüzgeçlerini hızı kesmesinler diye bedenlerine yapıştırır ve pek kullanmazlar. Beslenmek için 500 metreye kadar dalabilir, suda 30 dakika kalabilirler. Bazı türler 900 metreye kadar dalabilir ve 2 saat kadar suyun altında kalabilir.
Fok balıkları vahşi hayvanlar olarak bilinse de daha önce bu kadar şiddetli saldırılarda bulunmadığı kaydedildi.
(lac de loups marins harbour seals), Saimaa halkalı foku ve Ladoga foku da tatlı suda yaşar, ancak bu türün denizde yaşayanı da mevcuttur.
Çipuranın yanı sıra Karaburun Kefali, levrek, lüfer, lagos, dil balığı, akya, midye dolması, kalamar, ahtapot, İzmir'in meşhur balık ve deniz ürünlerindendir.
Kefal, çipura, levrek, sinarit, fangiri, sardalye, hamsi, dil balığı, mercan, mırmır, ısparoz, palamut, istavrit, karagöz, uskumru, kupes ve tirsi ama ille de barbun… Nerede balık varsa İzmir Körfezi'nde zaten vardır ve fazlasıyla vardır.
İzmir ili ayrıca yetiştiricilik yolu ile elde edilen balık üretim miktarı ile 2. sırada yer almaktadır. Deniz balıklarının yanı sıra içsu balıkları avcılığı da il genelinde yaygındır.
Monachus (Akdeniz foku); tropikalbölgede yaşayan tek yüzgeç ayaklıdır. Denizlerin dışında foklar; tatlı sularda da yaşarlar. Fokların paletleri kıllarla kaplıdır. Vücut büyüklükleri bakımından çok farklılık gösterirler.
Ağızda kuluçka yapan ve yumurta dizen balıkların tamamı yavrularına bakarlar. Yavru bakımı yuva yapma ve yumurtalarla ilgilenmeyle başlar.
1987 yılından beri ilk defa görüldü Kastamonu'nun Cide İlçesi'nde hobi amaçlı balıkçılık yapan Birol Durası, Cide açıklarında denizde yüzen fok balığı görüntüledi. Cide açıklarında fok balığının en son 1987 yılında görüldüğü öğrenildi.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).
Fokların, uyurken beyninin sağ yarısının uyanık kaldığı ortaya çıktı. ABD'deki California ve Kanada'daki Toronto üniversitelerinden bilimadamlarının yaptığı araştırmada, foklar uyurken beyinlerinin bir bölümünün uyanık kalmasını sağlayan bazı kimyasal maddeler belirlendi.
Kanada'da her yıl yumuşak kürkleri için binlerce bebek fok balığı katlediliyor. Derilerinin canlılığını koruması gibi akıl almaz bir bahaneyle kafatasları “hakapik” denilen Norveç menşeili bir aletle ezilerek ve yüzleri ölümüne dövülerek katledilen bu hayvanların bedenleri, küresel kürk endüstrisinin bir parçası.
Bukalemunlar, Iguana alt sırasının bir parçası olan sürüngenlerdir. Bu renkli kertenkeleler, deri rengini değiştirebilen birkaç hayvandan biri olarak biliniyor. Bununla birlikte, bukalemunların çevrelerine uyacak şekilde renk değiştirdiği bir yanılgıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri