Benzinli ve dizel otomobiller için araç başına gümüş yüklemesinin 15-28 gram olduğu tahmin ediliyor. Hibrit araçlarda gümüş kullanımı, hafi f araç başına 18-34 gr civarında daha yüksekken, akülü elektrikli araçların (BEV'ler) araç başına 25-50 gr aralığında gümüş tükettiği hesaplanıyor.
Elektrikli araçların bataryaları genellikle lityum (lityum karbonat) bazlı olmakla birlikte; ağırlıklı olarak kobalt, manganez, nikel, alüminyum ve grafit gibi birincil bileşenlerin karışımından oluşuyor.
Elektrikli araç, içten yanmalı motora sahip türdeşlerinin aksine petrol ve türevi yakıtlara ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine araçlarda bulunan lityum iyon ve benzeri pillerden oluşan setler vasıtasıyla elektrik motoruna güç aktarılıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Elektrikli araçlarda geleneksel otomobillerden farklı olarak elektrik motoru, pil ve şarj elektroniği bulunurken; vites kutusu, debriyaj balatası, benzin deposu ve egzoz sistemi gibi birçok parça bulunmuyor.
İçten yanmalı motorlarda hareket enerjisi üretilirken yüksek ısı, gürültü ve titreşim açığa çıkar. Elektrikli otomobiller ise sessiz bir şekilde çalışır. Bu özelliklere ek olarak elektrikli araçlarda debriyaj balatası, vites kutusu, pistonlar, yakıt tankı, egzoz sistemi ve yağ ile su pompası bulunmaz.
Elektrikli araçlarda dingil çıkıntısı konvansiyonel araçlara göre daha fazladır. Daha büyük dingil mesafesi pil takımlarını ve diğer bileşenleri yerleştirmek için daha iyi bir alan sunmaktadır.
“Elektrikli arabalarda klasik motorlar yoktur. Bunlara alternatif olarak, elektrikli araçlar şarj edilebilir bataryalardan güç alan elektrik motorlarıyla çalışır.”
Tümü elektrikli arabaların sağladığı avantajlar arasında fosil yakıt kullanılmaması ve araçta buji ya da egzoz gibi ek parçalara ihtiyaç duyulmaması bulunur.
BAKIR. Bakır, üstün fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Sektörlere göre bakırın tüketiminin dağılımı aşağıda verilmiştir: Elektrik ve elektronik sanayi.
Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor.
1. Elektrikli Araç Bataryası Nedir? Otogaz veya akaryakıt yerine batarya ile çalışan elektrikli otomobillerde şarj, bir istasyon ya da ev prizi aracılığı ile dolduruluyor. Elektrikli araç bataryası, her biri yaklaşık olarak bir AA pil boyutundaki ayrı ayrı pil hücrelerinden oluşan bir paketten meydana geliyor.
Gümüş' ün kullanıldığı alanları sıralayacak olursak; fotoğraf sanayii, elektronik, para imali, süs eşyası ve takı yapımı,alaşımlar, dişçilik 'tir. Ayrıca, yapay yağmur yağdırmakta, ayna sırlarının yapımında, bilgisayar röle kontaklarında, pil yapımında da kullanılmaktadır.
Elektronikte Gümüş Birçok bilgisayar, cep telefonu, otomobil ve cihaz gümüş içerir. Yüksek elektrik iletkenliği ve dayanıklılığı nedeniyle elektrik kontaklarının kaplanması için – baskılı devre kartlarında olduğu gibi – mükemmel bir maddedir.
Her bir güneş panelinde olduğu gibi, büyük ölçekli güneş çiftliklerinde de gümüş, her panelin iletken ızgarasının yanı sıra panel arasındaki elektriksel bağlantılarda da kullanılır.
TOGG'un motoru Bosch adlı Alman markası iken, bataryası Çin menşeli Siro şirketine ait. Araç entegrasyonu da Alman Edag markası tarafından üretiliyor.
Motor. Tesla Model S'in performans modelinde 3 fazlı ve 4 kutuplu AC motor bulunmaktadır. Aracın performans modelinde arka arkaya monte edilmiş iki elektrik motoru toplamda 316.02 hp (410 kW) güç vermektedir. Aracın baz versiyonunda ise 362.31 hp (270 kW) güç sağlayan tek elektrik motoru bulunmaktadır.
Elektrikli araçlar ile benzinli araçların yakıt masrafları
eGallon fiyatı, benzinle çalışan benzer bir araca kıyasla, elektrikli bir aracı elektrikle doldurmanın maliyetidir. Ortalama olarak elektrikli bir araba kullanmanın maliyeti içten yanmalı motorlu bir araba kullanmanın maliyetinin yarısıdır.
Geleneksel içten yanmalı motorlu olan araçlarda, aracın sahip olduğu yakıt enerjisi bu yönde de harcanır. Elektrikli araçlarda şanzıman sisteminin bulunmaması, batarya gücünün maksimum verimli olacak biçimde kullanılmasını sağlar.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
Fakat elektrikli otomobil sahibi ortalama 1,5 yıldan önce servise uğrama ihtiyacı duymaz. Servise gittiğinde de sadece görünen parçalar, fren,balata, hidrolik sıvılar gibi kontrollerden geçer. Bunların maliyeti de konvansiyonel modele göre neredeyse yarısına denk gelecektir.
Ayrıca motor soğutma suyu, motor yağı falan da yok.
Sosyal medyadan gelen “neden ısı pompası yok” sorusuna, otomobilin fiyat / performans oranını korumak için bu tercihi yaptıklarını ve söz konusu teknolojinin sadece soğuk havalarda kullanıldığını belirtti.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri