Güvenli ve uzun ömürlü bir şekilde araç kullanmak isteyen elektrikli araba sahipleri her yıl araçlarını kontrol ettirir.
Aracınız otomobil sınıfında değerlendirilir ise muayene periyodunuz ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir olarak, kamyonet sınıfında değerlendirilir ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.
Muayene bir elektrikli arabanın zaten çok az olan masraflarından biri. Egzoz olmadığı için egzoz emisyon pulundan muayenede muafız. Yani hem daha az uğraş, hem de az da olsa daha az masraf.
Motosikleti satın aldıktan 3 yıl sonra ilk muayenenin yaptırılması gerekir. Daha sonra ise 2 yılda bir muayene işlemi tekrarlanmalıdır.
Türkiye'de satılan elektrikli modellerde MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) oranları 1.957 ₺ ile 25.287 ₺ arasında değişiyor.
İlgili 43 soru bulundu
Elektrikli araçlar için motorlu taşıtlar vergisi, içten yanmalı motorlu taşıtların 1/4 oranında uygulanır. Aynı yaş ve benzeri segmentteki benzinli/dizel otomobil MTV'de 1.000 tl ödüyorsa, elektrikli araç 250 tl vergi ödüyor.
6. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hangi Araç Kategorileri İçin Ödenir? Benzinli ürün kategorilerinde motor silindir hacmi 100 cc ve üzeri araçlar MTV'ye tabiidir. Elektrikli araç kategorilerinde ise elektrikli motor gücü 6 kW ve üzeri araçlar MTV'ye tabiidir.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
Türkiye'de trafiğe kayıtlı 23 milyon 44 bin araçtan yaklaşık 17 milyon 500 bini egzoz emisyon ölçümüne tabi tutuluyor. Bu araçlardan otomobiller (ticari hariç) ilk 3 yaştan sonra iki yılda bir periyodik ölçüme tabi olduğu için her yıl yaklaşık 11 milyon aracın egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırması gerekiyor.
1 yıl gecikmiş bir otomobil 205 TL gecikme cezası yerine 17 TL, 2 yıl gecikmiş bir kamyon 529 TL gecikme cezası yerine 41 TL, 4 yıl gecikmiş bir minibüs 820 TL gecikme cezası yerine 50 TL, 4 yıl gecikmiş bir traktör 418 TL gecikme cezası yerine 31 TL ödeyecektir.
3.2. Egzoz Muayenesi Muafiyeti
Egzoz çıkışına sahip motorlu araç sürücülerinin, araç muayenesinden önce egzoz emisyonu ölçümünü yaptırmış olmaları gerekiyor. Elektrikli araçlarda ise egzoz borusu bulunmuyor.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
Kısacası hususi otomobilinizi sıfır olarak aldıysanız 3 yaşına girdiği zaman ilk muayeneye götürmeniz gerekmektedir. Daha sonra 5, 7, 9 ve devam eden her iki yılda bir, aracınızın tekrar muayeneye girmesi gerekir.
Borcu olan araçların muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemeleri gerektiğini aksi takdirde randevu da verilemediğini hatırlatırız. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
2023 Egzoz Muayene Ücreti
Trafiğe çıkan motorlu taşıtların egzoz muayenesine girmesi zorunludur. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2022 yılında muayene ücretleri 110 TL iken 2023 egzoz muayene ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir.
Egzoz muayene ücretini kaçıranlara kötü bir haberimiz var. Gecikmeler durumunda gecikme cezası ödemektesiniz. Standartlara uymayan araçlara 5.633 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Egzoz Emisyon Ölçüm Bedeli Ne Kadar? 2023 yılı için egzoz emisyon ölçüm bedeli KDV dahil 183,05 TL'dir.
Çeşitli nedenlerden dolayı araçların muayene ettirmeyen kişiler güncellenmiş yaptırım doğrultusunda 951 TL gibi bir ceza ödemek mecburiyetinde kalmaktadır. Eğer araç 7 iş günü içerisinde muayeneden geçerse ceza 713,25 TL'ye düşmektedir.
Muayene tekrarı için verilen 1 aylık süre; izin verilen azami tamir süresidir. Bu süre, araç sahibine veya kullanan kişiye trafikte serbest olarak dolaşma hakkı vermemektedir. Ağır Kusurlu ve Emniyetsiz bulunan tüm araçların, mümkün olan en kısa sürede bu kusurları gidermesi gerekir.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Motor ve çevresinde yer alan mekanizmalar soğuk su yardımı ile yıkanmalıdır. Hava filtresi gibi parçaların yakınına mümkün olduğunca su tutulmamalıdır. İşlem bittikten sonra araç uzun süre kullanılmamalı ve tüm parçaların kuruduğundan emin olunmalıdır.
Sadece ruhsat için 88 TL ve plaka harcı için de 15 TL ödenmesi yeterlidir.
Elektrikli araç kullanımına teşvik amaçlı olarak belirlenen vergi miktarı, içten yanmalı motorla çalışan araçların vergi miktarının ¼ oranındadır. Aynı özelliklere sahip içten yanmalı bir araç için ödenen 1000 TL tutarındaki bir vergi, elektrikli bir araç için 250 TL olarak belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri