3.2. Egzoz Muayenesi Muafiyeti Egzoz çıkışına sahip motorlu araç sürücülerinin, araç muayenesinden önce egzoz emisyonu ölçümünü yaptırmış olmaları gerekiyor. Elektrikli araçlarda ise egzoz borusu bulunmuyor.
Diğer motorlu taşıtlarda ise;
1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, hibrit ve elektrikli araçlar ile hidrojen yakıtlı araçlar egzoz gazı emisyon ölçüm işleminden muaftırlar.
Elektrikli araçlarda geleneksel otomobillerden farklı olarak elektrik motoru, pil ve şarj elektroniği bulunurken; vites kutusu, debriyaj balatası, benzin deposu ve egzoz sistemi gibi birçok parça bulunmuyor.
Elektrikli arabalarda ise durum farklıdır. Elektrikli arabalar, elektrik motorları sebebiyle çok vitesli şanzımana ihtiyaç duymaz. İçten yanmalı motorlar güç çıkışı için farklı oranlarda birden fazla vitese ihtiyaç duyarken, elektrik motorları belirli bir aralıktaki herhangi bir RPM'de istikrarlı miktarda tork üretir.
Elektrikli arabaların motor ömrü için verdiği rakam ise 15 yıl! Ancak, elektrikli arabaların batarya ömrü garantileri markalara göre değişiklik gösteriyor; ortalama garanti süresi ise 8 yıl, yani Straubel'in öne sürdüğü rakamın neredeyse yarısı.
İlgili 37 soru bulundu
Elektrikli araba bataryasının kullanım ömrü
Mevcut tahmin, ortalama bir elektrikli araba bataryasının değişim gerekmeksizin 10 ila 20 yıl dayanacağı yönündedir. Kia, elektrikli araç portföyü için 5 yıl veya 150.000 km (hangisi önce dolarsa) batarya kapasitesi garantisi sunar.
Eğer Togg sahibi iseniz, aracın pil ömrü 8 yıl kullanım sunacak. Daha sonra ise tıpkı diğer pil teknolojilerinde olduğu gibi yüzde 80'in altına düştüğünde değişim yapmak gerekecek.
Elektrikli araç kullanıcılarının oldukça merak ettiği Elektrikli aracın şarjı yoldayken biterse ne olur? Sorusunun cevabı M-Şarj'da. Elektrikli aracı çekiciye yüklemeden, yerini değiştirmeden yola devamını sağlayan m-şarj hizmeti artık Türkiye'de de var.
E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır. 30.07.2017 tarihli yazı 11388 kez okunmuştur. Bir aracın ilk kalkışı ve hızlanması için sürücünün gaz pedalına, frenleme ve durması için fren pedalına basması gerekmektedir.
Elektrikli araçlarda ise egzoz borusu bulunmuyor.
Elektrikli Araç sorunsuz bir şekilde yokuşu çıkacaktır. Çünkü elektrikli otomobil talep edilen gücü hemen yerine getirecek seviyede yüksek torka sahiptir.
4x4 ya da dört çeker denildiğinde insanların aklına çoğunlukla arazi araçları geliyor. Fakat günümüzde spor araçlar veya elektrikli otomobiller bile dört çeker olarak üretiliyor.
Tabiki olabilir ama böyle bir şeye ihtiyaç yoktur. Elektrik motorları içen yanmalı motorlar gibi değildir.
Elektrikli araçların vergilerinde değişiklik yapılmadı. Böylece 160 kW'yı aşmayan araçlarda vergi oranı yüzde 10 ile 40 arasında değişiklik gösterirken motor gücü 160 kW'yı aşan araçlarda vergi yüzde 50-60 aralığında olacak.
Türkiye'de satılan elektrikli modellerde MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) oranları 1.957 ₺ ile 25.287 ₺ arasında değişiyor.
Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.
Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.
Vites hareketleri ve yönergesiyle aracın sürüş hızı belirlenir. Elektrikli araçlarda vites ve şanzımanın bulunmamasının sebebi, bu araçların çalışma stilinin farklı olmasıdır.
Bir elektrikli aracı şarj etmek, şarj etmeye başladığınızda pilinizin ne kadar dolu olduğuna ve şarj etme hızınıza bağlı olarak 30 dakika ile 10 saat arasında değişebilir. Elektrikli araçlar, genel olarak gazdan daha ucuz olan elektrikle çalıştıkları için gazla çalışan arabalardan daha yakıt verimlidir.
Elektrikli otomobiller uzun yolda 150 ila 600 km arasında mesafe kat edebiliyorlar. Tabi bu durum aracın markasına göre değişiklik gösteriyor. Buna ise marka ve modelin ötesinde aracın batarya kapasitesi neden oluyor.
Elektrikli araç, içten yanmalı motora sahip türdeşlerinin aksine petrol ve türevi yakıtlara ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine araçlarda bulunan lityum iyon ve benzeri pillerden oluşan setler vasıtasıyla elektrik motoruna güç aktarılıyor.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
Yerli otomobilin standart menzilli modeli 953 bin, uzun menzilli modelin fiyatı ise 1 milyon 215 bin lira olarak belirlendi. Aracın iş yerinden şarj edilmesi halinde ticarethane kademesindeki kilovat birim değeri 4,45 liraya çıkacak. Batarya 426 TL'ye dolacak.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri