Elektrik yangınları enerji hatlarından, iyi yapılmayan bağlantılardan veya aşırı yüklenmiş elektrik tesisatından meydana gelebilmektedir. Bakımsız kalan elektrik tesisatında yer alan eskimiş kablolar, gevşek kablolar ve sigorta bağlantıları yangına sebebiyet verebilmektedir.
Günlük hayatı bizim için kolaylaştıran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanım halinde elektrik çarpmaları ile insan hayatının sonlanmasına, ısınma ve kısa devre ile işletmelerde ya da evlerde yangınların çıkmasına neden olabilir.
Yangın. Maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için madde, ısı ve oksijenin (hava) bir arada olması gerekir.
Elektrik yangınlarının söndürülmesi için kullanılması gereken söndürücü karbondioksitli söndürücülerdir. Elektrik yangınlarına itfaiye gelmeden önce mutlaka bu söndürücüler ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yangınlar büyüyerek çok daha fazla şiddetlenebilir.
Dava konusu elektrik hattının kontrol ve bakım görevi aboneye ait olsa bile, genel iletim şebekesinden elektrik verilen bu hattın güvenliğinin sürekli denetimi davalı TEDAŞ'ın sorumluluğundadır.
İlgili 24 soru bulundu
Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.
Elektrik yangını söndürme işlemi sırasında kesinlikle suların tercih edilmemesi gerekmektedir. Elektrik yangını söndürmek için su sistemleri yerine kuru kimyevi toz sistemi ile beraber karbondioksit gaz söndürücülerin kullanılması yeterlidir.
Elektrik Tesisat muayenesi kapsamında; Termal Kamera yardımı ile ısı kontrolleri yapılarak ısınmalar tespit edilebilir. Topraklama Ölçümü yardımı ile Aşırı Akım Koruma Ekipmanı'nın kısa devreye karşı koruma yapıp yapmadığı tespit edilir. Bu testlerin sonucunda ısınma problemleri büyük oranda tespit edilmiş olur.
BİNA eskiyse ve elektrik donanımında aksama varsa ve kiracı bu durumu mal sahibine bildirdiği halde bir şey yapılmadıysa o zaman ev sahibi sorumludur. Ancak şu anda konutlarda yangın tüpü bulundurmak zorunlu değil. Sözkonusu olayla ilgili bu davada ev sahibine ceza verilemez.
Köpüklü (Foam) Yangın Söndürme Sistemleri Ne
Köpüğün örtme özelliği sayesinde yanan yüzeyin üzeri örtülür. Ateşin hava ile teması engellenir ve yangının sönmesi sağlanır. Köpük içerisinde su bulunduğundan dolayı elektrik nedeni ile çıkan yangınlarda kullanılmamalıdır.
Elektrik yangınların kullanılan yangın söndürücü sistemleri genel olarak karbondioksit söndürücü sistemler ile birlikte kuru kimyevi toz sistemleridir. Bu sistemlerin kullanılması elektrikli yangınların çok daha hızlı ve pratik biçimde söndürülmesini sağlamaktadır.
Yangın Nasıl Başlar? Yangının oluşması için yangın üçgeni adı verilen üç etkenin varlığı gereklidir: Oksijen, yanıcı madde ve ısı. Yanma reaksiyonun oluşması için ısı, yanıcı madde ile buluşur. Alevin yayılmasına ise havada bulunan oksijen yardımcı olur.
Prizlerde gelebilecek aşırı ısınmalar kolayca yangına sebebiyet vermektedir. Çoklu prizlerin üzerinde maks. kaç watt a kadar kullanılabileceği yazmaktadır.
120ºC sıcaklığa 15 dakika, 143ºC sıcaklığa 5 dakika, 177°C sıcaklığa ise sadece 1 dakika dayanabilir. Bunun için yangınlarda ilk dakikalar, hatta saniyeler çok önemlidir.
Yangınlar insan kaynaklı ya da doğal yollarla çıkabilir, yangın çıkabilmesi için bir tutuşma kaynağı gerekir. Yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklıdır. Nadiren yıldırım gibi doğal nedenlerle de yangın çıkmaktadır. Doğal nedenlerle çıkan yangınların payı %10 dan azdır.
Yangın mali sorumluluk: Sigortalının kiracı ya da ev sahibi olması fark etmeksizin, herhangi bir yangın durumunda bu kişilerin birbirlerine karşı mali sorumluluğu poliçe kapsamındadır.
Söndürme Ekibi
Yangın dolabı ve tüplerinin kontrolünü sağlar, Küçük yangınlara yangın yerindeki mevcut yangın söndürme malzeme, gereç ve söndürme cihazlarını en iyi şeklide ve zamanda kullanmak suretiyle ilk müdahaleyi yapar.
110 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb.) bildirilmelidir. İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır.
İçinden sıvı veya gaz geçişi olan hortum ve tesisatlarda veya iletken olmayan maddelerin sürtünmesi sonucu oluşan statik elektrikten kaynaklı ark sonucu yanma ve yangın oluşabilir.
Enerji kabloları çeşitli nedenlerle (kısa devre, kaçak akım, aşırı ısınma, mekanik-termik özeliklerinin zayıf olması) yangınlara neden olabilmektedir. Bina içindeki zayıf akım/gerilim, data ve fiber optik kabloları ise, yangına kendileri sebep olmaz iken, alevin yayılmasına neden olabilmektedir.
Kısa devre bir elektrik veya elektronik devrede bir hata sonucu direncin aşırı düşük olması olayıdır. Bu durumda devre aşırı akım çeker ve şayet koruma devresi yoksa, kaynağın arızalanması, aşırı sıcaklık ve yangın tehlikesi oluşur.
Elektrik yangınları iletken ürünlerin fazla olmasından ötürü kesinlikle su ile söndürülmemelidir. Nitekim elektrik ürünlerinden ya da elektrik tesisatından kaynaklı olarak çıkan yangınlarda iletkenlik sebebiyle suyun kullanılması çeşitli felaketlere de yol açabilir.
Eğer yangın yakın mesafede ise yapılması gereken en akıllıca şey ortamda bulunan yangın söndürücüleri almak ve yangına müdahale etmektir. Eğer buna rağmen yangın söndürülemiyorsa bu durumda binada yer alan acil çıkış merdivenlerini kullanmak ve binayı tahliye etmek en doğru seçenek olacaktır.
Kuru kimyevi tozlar, temel olarak parlayıcı sıvı yangınlarında kullanılır. Elektriksel olarak yalıtkan olduklarından, enerjili elektrik donanımı ilgilendiren parlayıcı sıvı yangınlarında da etkilidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri