Hamur üzerine atılan bıçakla oluşan kesik, dış yüzeyde ve oldukça da ince olmasına rağmen, karbon dioksit gazının üst kısımlara yükselmesine yol açar.
*Kesim matılarının yapışmaz yüzeye sahip olması sayesinde üzerinde şeker hamuru veya normal hamurlar açabilir direk üzerinde kurabiye kalıbı,hamur ruleti,bıçak gibi kesici aletler kullanabilirsiniz gıda uyumlu değildir .
Bir ekmeğin en önemli kalite kriterlerinden biri olan bıçak açma işlemi, hamur yüzeyiyle doğrudan ilişkilidir. Eğer ekmeğin üst yüzeyi kuruysa, ekmek bıçak açamaz ve iyi bir görüntü oluşmaz. Ekmeğin üst yüzeyinde bir sorun olup olmadığı ise fırına girmeden önce usta tarafından kontrol edilmelidir.
Ekmeği bıçakla kesmenin de bir sakıncası yoktur. Allah`ın nimeti olması bakımından, ekmekle mesela kabak arasında bir fark yoktur. Nimetler, daha doğrusu gıdalar arasında ekmegin zihinlerde ayrı bir yerinin olması, özellikle ekmeğin ana gıda maddesi olduğundan kaynaklanmaktadır.
Özellikle fırınlardan aldığımız ekmeklerin üzerindeki çizilmiş kısmın iyice kabardığını ve yükseldiğini görmüşsünüzdür. Bu kısma ekmeğin kulağı denir. Ekmeğe ekstra çıtırlık kazandıran kulak için ucu kıvrık bir bıçak 30 derecelik açıyla tutularak hamurun üstünde bir yarık açmak gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz' der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur."
Bakın uzmanlar bu konuda neler söyledi. Hiç ekmek yemeden sağlıklı yaşama trendi neredeyse tüm dünyada kabul edilir hale geldi. Oysa araştırmalara göre uzun yıllar karbonhidrattan fakir beslenmek kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında artırıyor!
Ekmeğin bıçakla kesilmesi hoş karşılanmaz. Bıçakla ekmeğin kesilmesi, kırıntılarının dökülmesi, bereketin azalması olarak bilinir. Kırıntı kalmaması için ekmeğin elle koparılmasına gayret edilir.
Bread Knife (Ekmek Bıçağı): Ekmeklerin kesilmesinde kullanılan uzun ve yassı bıçak. Carving Knife (Doğrama Bıçağı): Etlerin doğraması için kullanılan uzun ve ince bıçak.
Ekmeği ele alıp parçalamak. Ekmeği tek elle ve yerde iken üstüne bastırıp parçalamak nimete karşı saygısızlık olarak görülmüştür. Tırnakları kesmek, bıyığı (dudaklar açıkta kalacak, yemek yerken kaşığa bulaşmayacak kadar) kısaltmak.
Merhaba, Unlu gıdalar, nem kaybettikleri için bayatlar ve sertleşirler. Aynı zamanda üründeki nişastanın da yapısı değişir (buna birazdan değineceğim). Ekmek ve simit gibi kabaran/mayalı ürünlerde bu daha belirgin olur, çünkü görece fazla nem içerirler.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Mayalanma süreci boyunca mayalar, unun içerdiği nişastayı fermantasyon yoluyla karbondioksit ve alkol üreterek ekmeği kabartırlar. Yeterli mayalanma olmadığında, ekmek kabarmaz ve sonuç olarak sert bir dokuya sahip olur.
4- Sarımsağı doğramayın
Özellikle yemeklere koyacağınız sarımsakları bıçakla doğramak ya da kıymak yerine rendeleyebilir ya da varsa havanda dövebilirsiniz. Böylece sarımsağın suyu açığa çıkar ve tavaya ya da tencereye attığınızda yanmalarını önlemiş olursunuz.
Ekmek karışımına maya eklemediyseniz ya da az miktarda maya eklediyseniz ekmek kabarmayacaktır. Aynı zamanda karışıma eklediğiniz su sıcak ise, maya tuzla karıştı ise veya makinenin bulunduğu oda sıcaklığı çok düşük ise ekmeğiniz yine kabarmayacaktır.
Çiğ hamur yerseniz hastalanabilirsiniz. Mikroplar sadece un pişirildiğinde ölür. Sizi hasta edebilecek bileşenlerden diğeri de hamurda bulunan çiğ yumurtadır. Çiğ ve az pişmiş yumurtalar gıda zehirlenmesine neden olan Salmonella mikrobu içerebilir.
Tırtıklı ağız yapısı sayesinde kolay kesim imkanı sağlamaktadır. Bunun nedeni ekmek gibi yumuşak malzemelerin üzerinden düz ağızlı bıçaklar malzemeyi ezmektedir. Tırtıklı yapı sayesinde ezmeden malzemeye takılır ve kolay kesim imkanı sağlamaktadır.
Kaliteli ekmek bıçakları aynı peynir bıçağı modelleri gibi hafif tasarımın yanı sıra, ergonomik ve rahat sap kısmına sahip olmalıdır. Pirge bıçak çeşitleri arasında, kaymaz saplı olan ürünler de seçenekler arasında yerini alarak, beğeni ve tercihlerinize sunulmuştur.
Bıçağın işlevselliğini artıran kanallı yapı, peynirin bıçağa yapışmadan kesilmesini ve sürülmesini sağlar. Delikler sayesinde kesilen peynir hava alarak kolayca bıçaktan ayrılır. Delikli peynir bıçaklarının metal kısımları 10-20 cm arasında değişir.
Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır. Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.
Ekmek ufalanan bir yapıya sahipse yanlış un seçimi, yetersiz enzim aktivitesi, yetersiz yoğurma, yetersiz su kullanımı, 1. ve 2. fermantasyonun gereğinden uzun sürmesi, fazla pişirme gibi faktörleri değerlendirmelisiniz.
TLDR Ekmek kan şekeri seviyelerini olumsuz etkileyebileceğinden, zararlı böcek ilaçları içerebileceğinden ve glüten çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğinden, 30 gün boyunca ekmekten kaçınmanın sağlık açısından önemli faydaları olabilir, ancak alternatif ekmek seçenekleri mevcuttur.
Tat olarak normal ekmeğe çok benzeyen tam buğday ekmeği, içerisindeki sağlıklı bileşenler sayesinde kilo aldırmaz. Ayrıca sindirim ve bağırsak sistemini düzenler. 1 dilim tam buğday ekmeği 77 kaloridir.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Şekerler: Ekmeğin lezzetini artırmak için kullanılan katkı maddeleridir. Beyaz şeker, mısır şurubu, fruktoz şurubu gibi şeker türevleri ekmeğe tatlılık katarak lezzetini artırabilir. Maya ve maya besleyicileri: Ekmeğin kabarmasını sağlamak için kullanılan katkı maddeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri