Elektrot, birden fazla devrenin yan yana getirilmesiyle oluşan ve bu devreler arasındaki potansiyel farkını ölçmeye yarayan düzenektir. Ark lambalarındaki karbon çubuklara da elektrot denildiği gibi, ısıtıcı lambaların elektrikli bağlantıları da elektrot ismiyle tanınır.
Elektrot kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Elektrot kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı électrode şeklindedir.
Bu elektrotların örtüleri demir oksit, mangan ve silis alaşımlı demir içerir. Alternatif ve doğru akım karakteristiklerinin her ikisinde de iyi ark kararlılığı sağlarlar.
Elektrot genel olarak bir elektrik akımı imkanı sağlamaktadır. Özellikle elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmek suretiyle, metali eritme konusunda oldukça etkilidir. Aynı zamanda devirler arasındaki potansiyel farkı ölçebilmek için kullanılan bir yapı olarak da öne çıkıyor.
Harici bir koruyucu kullanılmaz, atmosfere karşı koruyucu tek etki elektrotla sağlanır. Elektrot bu durumda ark taşıyıcısı ve kaynak sarf malzemesidir. Örtme, oksijen, azot ve hidrojen gibi atmosferdeki gazların erişimine karşı damla ve kaynak banyosu ile koruma sağlayan cüruf ve/veya koruyucu gaz oluşturur.
İlgili 35 soru bulundu
Boru hattı kaynaklarında, gemi inşasında, depolama tanklarında, kazan imalatında ve montaj kaynaklarında kullanılabilir. Özellikle Kök pasoda DC de elektrod negatif (-) kutupta, dolgu ve kapak pasolarında DC de elektrod pozitif (+) kutupta kullanılması tavsiye edilir.
EKG elektrotları kol, bacak ve göğse yapıştırılır. Bu elektrotlar kablolalarla EKG cihazına bağlanır. Test için özel bir hazırlığa gerek yoktur. Elektrotlar takılmadan önce hekim, metal eşyaların çıkarılmasını, üst giysilerin çıkarılmasını ister.
Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur. Rutil ve bazik çeşitler sıkça tercih edilen türler arasındadır.
Metal sanayi sektöründe ise kaynak yapma uygulamalarında işlemin yapılabilmesi için mutlaka elektrot kullanılması gerekir. 1.5, 2.5, 3.25 mm elektrot şeklinde farklı çaplara sahip silindir veya ince çubuk formunda olur.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Elektrot seçimi malzeme kalınlığına, cinsine ve ebatlarına göre değişmektedir. Piyasada en yaygın kullanılan elektrotlar 2,5 ve 3,25'lik Rutil elektrottur. 3,25 ve daha büyük çapa sahip elektrotların parça kalınlığına göre fazla sınırlamaları yoktur.
TIG Kaynağında erimeyen bir tungsten elektrot kullanılır. Kaynak bölgesine hiç ilave metal verilmeden yapılabileceği gibi, ilave metal verilerek de bu kaynak yapılabilir. TIG kaynağında adından da anlaşılacağı üzere INERT gaz yani asal gazlar kullanılır.
ASKAYNAK AS R-143 Rutil Elektrod 2.5 mm (100'lü Paket)
Selülozik elektrot (C), dikey dikiş kaynağına (poz. PG) çok uygun olması nedeniyle, büyük çaplı boruların dairesel kaynaklarında kullanılırlar. Burada tercih edilen uygulama alanı, boru hattı döşeme işleridir.
1.1.2.3.
Yan küt ek kaynağında genellikle rutil karekterli elektrot kullanılır. Ayrıca yüksek dayanım istenen yerlerde bazik karekterli elektrotlar da kullanılır.
2)Cihazı topraklı prize taktıktan sonra amper ayar potansiyometresini; a-2.5'luk rutil elektrot yakımın da ince malzemelerin kaynak edilmesinde 0-150 amper ; b-3.25'lik rutil elektrodun yakımın da ve kalın malzemelerin kaynak edilmesinde 125-250 amper; Göre uygun değere getiriniz.
Elektrotların pozisyonu:Elektrotlar birbirine değil deriye paralel olmalıdır. Elektrotlar arasındaki mesafe elektrotların deriye olan uzaklıkları toplamından büyük olmalıdır.
V4 5. interkostal aralık ile midklavikular hattın kesişim noktasına bağlanır. V3 V2 ile V4 ortasına yerleştirilir.
P dalgası:Atriyal aktivasyonunun yarattığı elektrik kuvvetlerini gösterir ve P dalgasının başlangıcından bitişine dek olan aralığı ölçer. PR aralığı:Atriyal depolarizasyonun başlangıcından ventriküler depolarizasyonun başlangıcına dek geçen iletim zamanını gösterir.
Bir dolgu malzemeleri (elektrod) ile ana malzeme arasında bir elektrik arkı oluşturulması ile yapılan yönteme elektrik ark kaynağı denir. DC veya AC kaynak ile yapılabilmektedir. Klasik elektrodlar ile yapılabilir ve ayrıca gaz korumalı olan örtülü elektrodlar ile de kaynak yapılabilir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Membran elektrotlar, cam elektrotlar, sıvı membran elektrotlar olmak üzere iki gruba ayrılır.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri