E-belge, elektronik belge anlamına gelir ve fiziksel bir kâğıt belge yerine dijital formatlarda oluşturulan, saklanan, paylaşılan ve işlenen belgeleri ifade eder. E-belgeler birçok farklı amaç için kullanılır. Örneğin, e-belgeleri fiziksel olarak saklamanız gerekmez.
Elektronik belge anlamını taşıyan e-Belge; dijital gelişim ve dönüşüm sürecine uyum kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara göre elektronik ortamda oluşturulan belgelerin tümünü ifade eden genel bir terimdir.
Elektronik ortamda hazırlanarak kolayca depolanabilen ve aktarılabilen belgeye e-Belge denir. e-Belgeler, irsaliye, fatura, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, defter gibi belgelerin dijital halleridir.
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Cinsi: Giden yazının yazı, rapor, belge vb. yazıldığı bölümdür. Gittiği Yer: Evrakın gönderildiği kişi ya da kurulşĢ adının belirtildiği bölümdür.
Tümleşik Elektronik Belgeler
materyallerin düzenlenmesi birden çok uygulama yazılımı gerektiriyorsa tümleşik elektronik belge olarak nitelendirilir.
e-Belge kullanımına geçmek isteyen mükellefler; GİB portal, doğrudan entegrasyon veya özel entegratörleri kullanabilir. Örneğin e-Fatura, e-Serbest meslek makbuzu, e-Müstahsil makbuzu ya da e-Arşiv fatura belgesi Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı e-Belge sistemindeki ilgili portala girerek hazırlanabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet gibi e-Dönüşüm uygulamalarını dijital alanda kullanabilme imkanı sunan resmi bir portaldır. GİB Portalı fatura oluşturma, kesme gibi temel işlemler için cevap alabileceğiniz bir uygulamadır.
e-Belge tutarı, elektronik belge türüne, belge sayısına, kullanılan hizmet sağlayıcısına ve ek hizmetlere (örneğin, dijital arşivleme) göre farklılık gösterebilir. E-Belge tutarı, genellikle aylık veya yıllık bir abonelik ücreti şeklinde olabilir veya belirli belge başına bir ücret alınabilir.
Dijital onay nedir? Dijital onay, kağıt belgelere atılan ıslak imzaları dijitalleştiriyor. Bunun yerine, elektronik cihazlarda görüntülenen dijital belgelerin zaman ve mekandan bağımsız olarak elektronik imzalarla onaylanmasını mümkün kılıyor. Sürecin ardında elektronik imzalarda bulunan dijital sertifikalar yatıyor.
Dijital kredi, kolay ve hızlı bir şekilde internet üzerinden başvurulabilen, kısa vadeli bir kredi çözümüdür. Fintek şirketleri veya online hizmet sağlayan banka, finans kurumları tarafından sağlanır. Dijital bankacılık uygulamaları aracılığıyla yapılan başvurular hızlı bir şekilde sonuçlanır.
Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur.
Belgelere erişim ve erişilmezlik güvenliğini sağlar. Elektronik imza ile yazışma ve belge paylaşımının bilgisayar ortamında resmi olarak yapılabilmesini sağlar. Doküman oluşturma ve saklama maliyetleri azalır. Güvenli ve mekandan bağımsız erişim imkanı sağlar.
Önceden tanımlanmış kullanıcıların UBL-TR standardında ve elektronik belge olarak düzenledikleri faturaları, belirlenen veri aktarım protokolü aracılığı ile gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlayan mesajlaşma alt yapısıdır.
GİB açılımı Gelir İdaresi Başkanlığı olan uygulama sayesinde vergi politikasını adaletli ve tarafsız bir biçimde yürütür.
P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı eski adıyla Gelirler Genel Müdürlüğü, vergiler ile diğer gelirleri tahsil etmekle sorumlu olan, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı bir devlet kurumudur.
E-fatura başvurusu, efatura.gov.tr adresi üzerinden yapılır. Mükellef firma, kendisine gönderilen linkteki alanlara gerekli bilgileri doldurur. Bilgiler doldurulduktan sonra, özel entegratör tarafından bilgiler kontrol edilir. Eğer bir sorun yoksa, özel entegratör mükellef firmaya aktivasyon linki gönderir.
e-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır. e-Arşiv, bir elektronik fatura türüdür.
İçindekiler. Gib Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz bir şekilde e-fatura ve e-arşiv fatura kesmenize yardımcı olan bir uygulamadır. Gib Portal üzerinden e-fatura mükellefi olmasanız da İnternet Vergi Dairesi bilgileriniz ile sisteme giriş yaparak fatura kesmeniz mümkün.
ETGB, havayolu ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kağıt çıktı aranmayan bir uygulamadır.
NÜSHA SAYISI
❖ Elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile imzalanan belgeler tek nüsha olarak hazırlanır. belgeler, paraflı nüshası hazırlayan idarede kalacak şekilde en az iki nüsha olarak düzenlenir.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi, kurumların faaliyetleri sırasında oluşturdukları her türlü dokümantasyonun, üretiminden nihai tasfiyesine kadar olan süreç içerisinde arşivlenmesini ve yönetilmesini sağlayan sistemdir. EDM EBYS, standart EBYS'den farklı olarak sadece bir arşiv ya da süreç yazılımı değildir.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri