E-imza ıslak imza yerine geçer. Mali mühür şirket kaşesi yerine geçer ve onun elektronik halidir.
Elektronik imza nedir? E-imza olarak da bilinen elektronik imza , belgelerinizi dijital olarak imzalamanın etkili bir yoludur. Dijital belgeler üzerinde onay veya rıza almak yasal olarak geçerli bir yöntemdir.
Elektronik imzanın hukuki sonuçları nedir? Elektronik İmza Kanunu'nda; Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğer kabul edilmiş ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş verilerin senet hükmünde olacağı, bu verilerin aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılacağı belirtilmiştir.
E-imzanın yasal geçerliliği olmayan alanlar nelerdir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda; elektronik imza, ıslak imza eş değer kabul ediliyor. Ancak kanunların resmî veya özel bir merasime tabi tuttuğu yasal işlemler ile teminat sözleşmeleri e-imza ile gerçekleştirilemiyor.
Kanunların resmi ya da özel bir merasime tabi tuttuğu yasal işlemler ile teminat sözleşmeleri e-İmza ile gerçekleştirilemez. Örneğin; evlenme, verasat ve intikal, emlak alım satımı gibi işlemlerde e-İmza kullanılmaz ve bu işlemlerin yasal geçerliliği ıslak imza ile sağlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Elektronik kaşe yerine geçer.
Kimler e-İmza Alabilir? Gerekli kimlik bilgilerini ve başvuru formunu ibraz eden herkes bireysel e-İmza alabilir. Özellikle serbest meslek ile uğraşıp, serbest meslek makbuzu kullanacak olan kişilerin e- imza başvurusu yapmaları son derece önemlidir.
Dijital imza genellikle bir belgeyi yetkisiz kişilerce değiştirilmemesi için güvence altına almak içindir. Aynı şekilde, yasal olarak bağlayıcıdır ve belgenin sahibine izlenebilirliği nedeniyle gerçek olduğu için tercih edilir. Elektronik imza genellikle belgeyi veya sözleşmeyi imzalama niyetini gösterir.
Elektronik imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisi (açık anahtar) Sertifikanın geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri (Kamu SM sertifikalarının geçerlilik süresi, sertifika üretildiği anda başlar, tam 3 yıl sonra biter.)
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
Elektronik imzası olan vatandaşlar bilgisayar ya da mobil cihazlarda UYAP portalı yüklü ise dava açma sekmesinden işlem yapabilir. Dava açacak olanlar dava dilekçesini ve dilekçe eklerini de sisteme yükleyebilir. Dava harçları için yapılan ödemeler de sistem üzerinden kredi kartı ile yapılabilir.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
Madde 5- Güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurur.
Elektronik imza, bilginin doğruluğunu onaylar. Okunan mesajın yanlışlıkla ya da kasten değiştirilmediğini ispatlar. Teknik açıdan elektronik imza, imzalanmış doküman bir özet değeri içerir. İçerikte yapılacak herhangi bir değişiklik özet değerini de değiştireceği için imzanın geçerliliğini sona erdirecektir.
Dijital İmzalar doğrulandığında, imza durumunu belirtmek için belge mesaj çubuğunda bir simge görüntülenir. Diğer durum ayrıntıları İmza panelinde ve İmza Özellikleri iletişim kutusunda görüntülenir.
e-İmza Fiyatları
1 Yıllık e-İmza 499,00 TL. 2 Yıllık e-İmza 699,00 TL. 3 Yıllık e-İmza 899,00 TL.
Elektronik imza uygulaması ile banka müşterileri, banka şubesine hiç gitmeden, günün her saatinde kredi başvurusunda bulunup, bir kaç dakika içinde kredi alabilecekler. İstenilen kredi birkaç dakika içinde müşterinin hesabına geçirilecek.
Sertifika süresi bitmişse süreci e-onaylı (daha önceden e-onay süreci kabul edildiyse) veya ıslak imzalı olarak gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru formunuzu e-onaylı olarak tamamlayıp yenileme talebinizin anında Kamu SM sistemlerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Kullanıcıların bu fırsattan yararlanması için elektronik imza kurulumunu farklı bilgisayarlara driver (sürücü) kurulumu yapması gerekir. Bu sayede birden fazla bilgisayarda elektronik imzanın kullanılması mümkün olacaktır.
Sertifikanızı ve ortak anahtarınızı içeren dijital imzanız, dijital kimliğinizden kaynak sağlar. Ayrıca bu dijital kimlik, benzersiz dijital işaretiniz olarak hizmet verir ve alıcıya içeriğin iletilim sırasında üzerinde değiştirilmemiş olduğu sinyalini verir. Ek gizlilik için, e-posta iletilerini de şifreebilirsiniz.
Hayır. E-imza attığınız belge elektronik formatta olacağından ıslak imza atılamaz.
E-İmza Islak İmza Yerine Geçer mi? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre elektronik imzalar yani e-imza ile elle atılan imzalar yani ıslak imza kanunen eş değer kabul edilmektedir. Her ikisi de aynı hukuksal geçerliliğe sahiptir.
E-GÜVEN e-imza başvurunuz için kimlik doğrulama işlemini e-devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Masaüstünüzde bulunan e-imza uygulamasını açınız ve ekrandaki işlem kodunu giriniz. ( e-Devlet Kapısı e-İmza Uygulaması'nı bilgisayarınıza indirmelisiniz. Uygulamayı indirmek için tıklayınız. Daha önce indirdiyseniz tekrar indirmenize gerek yoktur.) İmzalama işlemini gerçekleştiriniz.
Bireysel olarak dileyen herkes e-imza başvurusunda bulunabilir. Özellikle e-Serbest Meslek Makbuzu kullanacak olan mükelleflerin Özel Entegratör veya GİB sistemine kayıt olabilmeleri için e-İmza almaları gerekir. Bunun dışında e-İmzanın kullanıldığı yerler aşağıdaki gibidir: E-Devlet Uygulamaları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri