Uygulamaya göre, şiddet uygulayan kişiler, mahkemeden alınan kararla ayak bileğine elektronik kelepçe takılarak izlenebiliyor. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor.
Sabit ya da kablosuz hatlar üzerinden RF izleme aracılığıyla gerçekleştirilir. Kişinin ses kaydı sisteme tanıtılır ya da sisteme kayıt örneği yüklenir. Kişi kontrol amacıyla arandığında ses ile eşleştirme yapılır.
Elektronik kelepçe uygulanması kararı en fazla 6 ay için verilebilir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşılması hâlinde tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine ya da aynen devam etmesine karar verilebilir.
Yeni düzenleme ile getirilen değişiklikler aşağıdaki gibidir; Ev Hapsinde Geçen Tutukluluk Süreleri de Cezadan Mahsup Edilecektir.
Alıcı parçayı evin merkezine yerleştiriyoruz. Balkon ve kapı da hesaba katılarak bir sınır çizilerek sisteme tanıtıyoruz. Ayak bileğine takılan elektronik kelepçeyle kişi evde serbestçe dolaşabiliyor. Ama o sınır dışına çıkılırsa anlık uyarı veriyor.
İlgili 26 soru bulundu
Teklifte konulan “Bu izleme, rızası alınmak koşuluyla hükümlüye ait elektronik cihazlar kullanılmak suretiyle de yapılabilir” hükmü, cezasını ev hapsinde çekecek mahkûmların cep telefonundan takibine olanak sağlayacak.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor.
Gözaltında bulunan şahıslara kelepçe takılıp takılamayacağı ve kelepçe kullanımı hususu aşağıdaki kanunlar ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmiştir. Kelepçe takma yetkisi kolluk amirinin insiyatifinde olmakla birlikte ilgili kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere 18 yaşından küçüklere(çocuklara) kelepçe takılamaz.
Uygulamaya göre, şiddet uygulayan kişiler, mahkemeden alınan kararla ayak bileğine elektronik kelepçe takılarak izlenebiliyor.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, kişinin konutuna veya konutunun eklentisine (balkon, bahçe gibi) rızası olmadan girmesi ya da rızası ile girdikten sonra rızasına aykırı olarak çıkmamasıdır.
Elektronik kelepçenin kırılarak atılması, kamu malına zarar verme suçunu oluşturur.
(2) İzin süresini iki gün veya daha az bir süre geçiren hükümlüler hakkında disiplin işlemi yapılır. İzinli iken firar eden hükümlüye bir daha izin verilmez.
Yine aynı şekilde bu Karar; Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), kolluk ya da Cumhuriyet savcısı tarafından en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer Aile Mahkemesi hâkiminden talep edilebilir. Hâkim söz konusu duruma ve taleplere göre bir veya birden fazla önleyici koruma tedbirinin uygulanmasına karar verebilir.
Kişiler kendisine karşı işlenen suçlarda hiç bir kanıta ulaşma imkanı bulunmayan ve aniden gelişen olaylarda o an yetkili bir makama başvurması mümkün olamayacağı durumlar için ses kaydı yapabilirler. Bu durumda elde edilen ses kayıtları hukuka uygun kabul edilir ve mahkemelere verilebilir.
TCK md. 133'e göre “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ev Hapsinin Süresi Ne Kadardır? Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde konutu terk etmeme tedbiri en çok iki yıl uygulanabilmektedir. Bu süre zorunlu hallerde bir yıl daha uzatılabilmektedir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren söz konusu tedbir en fazla üç yıl uygulanabilecektir.
GPS ÜNİTESİ
İki parçadan oluşur. Birinci parça kişinin ayağına takılan kelepçe, ikinci parça ise kişin üzerinde taşıması gereken, GSM hattı üzerinden kişi ile sesli ya da yazılı haberleşmeyi ve izleme merkezi ile karşılıklı veri aktarımını sağlayan alıcı parçadır.
27- Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
Ters kelepçe uygulaması, kişinin ellerini arkadan birleştirerek kelepçelemeyi içerir. Kişinin kaçmasını veya direnmesini önlemek, polise saldırmasını veya kendine zarar vermesini engellemek amacıyla kullanılan bu yöntem, bir yandan işkence yöntemi olarak da görülebilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü, “cinsel taciz, kadın cinayetleri, uyuşturucu tacirleri ve terör suçları faillerinin” ellerinin arkadan, diğer şüphelilerin ellerinin önden kelepçelenebileceğini bildiren genelge gönderdi.
Gerek İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin “Özgürlük ve güvenlik hakkı” başlıklı 5 ve gerekse Anayasanın “Kişi hürriyeti ve güvenliği” başlıklı 19. maddesi ile CMK m.93 ve 191/1 uyarınca, şüpheli veya sanığın güvenlik gerekçesi ile kelepçelenmesi mümkündür.
Gözaltında bulunan şahıslara kelepçe takılıp takılamayacağı ve kelepçe kullanımı hususu aşağıdaki kanunlar ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmiştir. Kelepçe takma yetkisi kolluk amirinin insiyatifinde olmakla birlikte ilgili kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere 18 yaşından küçüklere(çocuklara) kelepçe takılamaz.
İnfaz süresince 24 saatini ev hapsinde geçirme cezası alanların kontrolleri, elektronik kelepçe uygulamasıyla rahatlıkla yapılabiliyor. Ayak bileğine takılan ve vücut ısısına duyarlı kelepçenin sabitlenmesinde, su geçirmez ve tek kullanımlık klipsler kullanılıyor.
Buna göre ev hapsi cezası verilirken şu şartlara bakılır; -Kadın ya da 65 yaşındaki ve üstündeki kişiler 6 ay ya da daha az ceza aldıysa ev hapsi cezası verilir. -70 yaş ve üstündeki kişiler 1 yıl ya da daha az ceza aldıysa bu ceza verilir.
“Gözaltına alınan kişinin kaçma şüphesi varsa, başkalarına ya da kendisine zarar verme olasılığı varsa polisin gerekli önlemleri alma hak ve yetkisi bulunmaktadır. Genel kural bu. Ancak kaçma kuşkusu bulunmayan, kontrol altına alınmış kişilere de kelepçe takılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri