Sabit ya da kablosuz hatlar üzerinden RF izleme aracılığıyla gerçekleştirilir. Kişinin ses kaydı sisteme tanıtılır ya da sisteme kayıt örneği yüklenir. Kişi kontrol amacıyla arandığında ses ile eşleştirme yapılır.
- Ses doğrulama: Mahkemenin, cezaevi yerine evhapsi kararı verdiği hükümlü veya tutuklunun evine sabit veya kablosuz hatlar kullanılarak, ses izleme sistemi kurulacak. Hükümklü veya tutuklunun ses kaydı ve sesin frekans ve özellikleri sistemin veri tabınana işlenecek.
Alıcı parçayı evin merkezine yerleştiriyoruz. Balkon ve kapı da hesaba katılarak bir sınır çizilerek sisteme tanıtıyoruz. Ayak bileğine takılan elektronik kelepçeyle kişi evde serbestçe dolaşabiliyor. Ama o sınır dışına çıkılırsa anlık uyarı veriyor.
Yeni düzenleme ile getirilen değişiklikler aşağıdaki gibidir; Ev Hapsinde Geçen Tutukluluk Süreleri de Cezadan Mahsup Edilecektir.
ELEKTRONİK KELEPÇE KARARI NE KADAR SÜRE İLE VERİLEBİLİR
Elektronik kelepçe uygulanması kararı en fazla 6 ay için verilebilir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşılması hâlinde tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine ya da aynen devam etmesine karar verilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
(2) İzin süresini iki gün veya daha az bir süre geçiren hükümlüler hakkında disiplin işlemi yapılır. İzinli iken firar eden hükümlüye bir daha izin verilmez.
Elektronik kelepçenin kırılarak atılması, kamu malına zarar verme suçunu oluşturur.
Teklifte konulan “Bu izleme, rızası alınmak koşuluyla hükümlüye ait elektronik cihazlar kullanılmak suretiyle de yapılabilir” hükmü, cezasını ev hapsinde çekecek mahkûmların cep telefonundan takibine olanak sağlayacak.
Gözaltında bulunan şahıslara kelepçe takılıp takılamayacağı ve kelepçe kullanımı hususu aşağıdaki kanunlar ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmiştir. Kelepçe takma yetkisi kolluk amirinin insiyatifinde olmakla birlikte ilgili kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere 18 yaşından küçüklere(çocuklara) kelepçe takılamaz.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, kişinin konutuna veya konutunun eklentisine (balkon, bahçe gibi) rızası olmadan girmesi ya da rızası ile girdikten sonra rızasına aykırı olarak çıkmamasıdır.
Ev Hapsinin Süresi Ne Kadardır? Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde konutu terk etmeme tedbiri en çok iki yıl uygulanabilmektedir. Bu süre zorunlu hallerde bir yıl daha uzatılabilmektedir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren söz konusu tedbir en fazla üç yıl uygulanabilecektir.
Uygulamaya göre, şiddet uygulayan kişiler, mahkemeden alınan kararla ayak bileğine elektronik kelepçe takılarak izlenebiliyor. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor.
Adli sicil kaydına işlenmez. (5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 5. maddesi) Ertelenemez.
Yükümlüye ulaşıldığında, ŞÖNİM ve izleme merkezi ile koordine sağlanarak kararın uygulanması sağlanır. Elektronik Kelepçe kararına karşı, tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından Aile Mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz mercii kararını bir hafta içinde verir.
Gerek İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin “Özgürlük ve güvenlik hakkı” başlıklı 5 ve gerekse Anayasanın “Kişi hürriyeti ve güvenliği” başlıklı 19. maddesi ile CMK m.93 ve 191/1 uyarınca, şüpheli veya sanığın güvenlik gerekçesi ile kelepçelenmesi mümkündür.
Yürürlüğe giren yönetmelik ile elektronik kelepçeyle izlenecek vakalar kolluk birimleri ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Birimleri tarafından tespit edildikten sonra, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde (ŞÖNİM) oluşturulan bir komisyon kararıyla vakalara ilişkin tedbir kararı alınabilmesi için Aile Mahkemesine ...
Emniyet Genel Müdürlüğü, “cinsel taciz, kadın cinayetleri, uyuşturucu tacirleri ve terör suçları faillerinin” ellerinin arkadan, diğer şüphelilerin ellerinin önden kelepçelenebileceğini bildiren genelge gönderdi.
Gözaltında bulunan şahıslara kelepçe takılıp takılamayacağı ve kelepçe kullanımı hususu aşağıdaki kanunlar ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmiştir. Kelepçe takma yetkisi kolluk amirinin insiyatifinde olmakla birlikte ilgili kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere 18 yaşından küçüklere(çocuklara) kelepçe takılamaz.
Mevzuata göre 18 yaşından küçük çocuklara hiçbir koşulda kelepçe takılmasına izin verilmiyor. Kadınlar için ise böylesi bir istisna söz konusu değil. Başar Yaltı; Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nun 16. Maddesine de dikkat çekiyor.
Elektronik izleme sistemi olarak kullanılmak üzere tasarlanan elektronik kelepçe, hükümlünün toplum içinde takibinin ve denetiminin sağlanması sağlar. Bu durum, bazı hükümlü ve tutukluların elektronik haberleşme yöntemleri ile toplum içinde izlenmesi ve gözetim altında tutulmasını ifade ediyor.
Anayasa'nın 67. maddesinin beşinci fıkrasında; “Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Ev hapsi, nispeten hafif suçlarda mahkemelerce verilen hapis cezalarının kişinin kendi konutunda geçirmesini ifade eder. Mahkeme tarafından ev hapsi ile cezalandırılan kişi hapis cezası sonuna kadar konutundan dışarıya çıkamaz.
“TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre; 31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Denetimli Serbestlik Uygulanırken Hükümlünün Suç İşlemesi
Kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi hâlinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir (5275 sk. m.105/A-7).
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri