Peki bu suçun cezası ne? Bir yıldan beş yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası...
4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır. İhlali halinde Mezkûr Kanun hükümlerine göre gerekli cezai müeyyideler uygulanmaktadır. ALO 184 SABİM'İ ARAYABİLİRSİNİZ!
E-Sigara Acemi
Esigarayla ilgili herşeyin(cihaz, atomizer,likit,yedek parça) ithalat ihracat ve yurtiçinde satışı kanunen yasaktır. Ancak kullanımıyla ilgili herhangi bir düzenleme yoktur. Yurtiçinde kullanım yasağı, ateşli gibi kamuya açık, kapalı alanları kapsamaktadır.
E-sigaraların satışı Türkiye'de yasak olsa da hala kolaylıkla satılabiliyor. Renkli ambalajları ve farklı aromalarıyla en büyük hedef kitle ise gençler... Önce Çin'de piyasaya sürüldü. 2004 yılından 2010 yılına gelindiğinde artık neredeyse tüm dünyaya yayılmıştı.
''Ülkemizde e-sigara üretimi ve ithalatı yasak. Fakat 18 yaş üstü yolcu şahsi kullanım için bir adet yurt dışından getirilebiliyor. E-sigaraya yasak olmasına rağmen ulaşmak maalesef çok kolay.
İlgili 43 soru bulundu
Bağımlılık etkisi yüksek
Elektronik sigara, normal sigaralar gibi nikotin içerdiğinden bağımlılık yapma etkisi oldukça yüksektir. Nikotin, beyinde dopamin salınmasına neden olarak ödül sistemini harekete geçirir ve bundan zevk alınmasını sağlar.
Ülkemizde elektronik sigara ve e likit üzerine henüz herhangi bir kanun yoktur. Bu sebeple kişilerin ülke sınırları içerisinde elektronik sigara satın alma veya kullanması üzerine herhangi bir kısıtlama yoktur. Kişiler rahatlıkla açık alanlarda veya sigara içilebilen mekanlarda elektronik sigaralarını kullanabilir.
Elektronik sigara ve benzer yeni nesil ürünler, ergen ve gençlerin beyin gelişmesini olumsuz etkilemekte, kullanıcıların hepsinde solunum hücrelerinde hasar oluşturmaktadır. Bu ürünlerin yasal veya el altından satışı kabul edilemez.
Elektronik sigara, nikotin bağımlılığından kurtulmak için önerilen nikotin sakızı ya da nikotin bantları gibi onaylı bir ürün değildir. Yetkili şahıs ve kurumların verdikleri bu bilgiler karşısında elektronik sigaranın hem kullanılmasının hem de ticaretinin caiz olduğu söylenemez.
Özellikle sigara kaçakçılığı suçu bünyesinde tüm farklı tütün mamullerinin piyasaya sunulması, satışlarının yapılması ya da taşınması ile birlikte satın alınması gibi durumlar suç teşkil etmektedir ve bu konuda 3 yıldan 6 yıla kadar da yine hapis cezası verilirken 10 bin gün kadar para cezasına yaptırılmaktadır.
Yurt dışından gelen her bir parça gümrük kontrolünden geçmektedir. Kimi zaman direkt olarak paketler açılıp içerik kontrol edilmektedir. Kimi zamansa direkt olarak x-ray cihazından geçmektedir. Elektronik sigara alışverişi ise yasak malzemeler arasında olduğu için cihazınızın gümrüğe takılma riski son derece yüksektir.
Sigara veya alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması hâlinde, suçun cezası 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıdır (5607 sayılı K. md.3/18).
Elektronik sigaralarda tütün yerine soğuk buhar yöntemi ile buharlaştırılan ve ağız yoluyla ciğere çekilen bir sıvı bulunur. Bu sıvın içerisinde genellikle değişken miktarlarda sıvı nikotin, gliserin, koku verici maddeler ve propilen glikol bulunur.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Kullanımı yasaldır. Reklamı ve Türkiye'de e-sigara ürünlerinin satışı ve ithalatı yasaktır .
Örneğin; dolandırıcılık suçunda, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmedilir, yani her iki cezaya birlikte hükmedilir. Ceza hukuku literatüründe bu para cezaları da “gün para cezası” olarak adlandırılmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Biz araştırdık, bu sigaranın da zararlı olduğunu öğrendik. Buna göre elektronik sigara içmek caiz değildir.
Ayrıca konunun uzmanları, elektronik sigaranın içeriğinde alkol türevleri bulunduğunu ifade etmektedir. Dolayısyla bu türden maddelerin kullanılması da caiz değildir."
Bu nedenle elektronik sigara, sigaraya göre daha fazla nikotin alınmasına neden oluyor. Elektronik sigaranın kartuşunun içindeki sıvıda ayrıca propilen glikol, etanol, nitrozamin, tütün çiçeği, nane, kahve, çikolata, meyve aromaları gibi tat ve koku içeren farklı kimyasallar bulunabiliyor.
Elektronik sigaranın ve türevlerinin yasal olarak herhangi bir mağaza veya bayii üzerinden satışı mümkün değildir. Bu nedenle, bu tarz cihaz ve likit türleri genellikle online alışveriş websiteleri üzerinden satılmaktadır.
Elektronik sigara, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında içeriği ne olursa olsun “tütün ürünü” olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde hiçbir elektronik sigaraya ruhsat verilmemiştir.
Elektronik sigara kullanımı kesinlikle yasak olsa da Etihad Havayolları uçuşlarında yanınızda bulundurulabilir.
Elektronik sigaralar artık Türkiye'ye gönderilmiyor ya da gümrükten geçmiyor.
Eğer elektronik sigaranızın içerisinde yer alan piller bir şekilde zarar gördüyse cihazınız yavaş yavaş ısınır ve bu esnada pilin içinde bulunan zararlı kimyasallar gaz salınımı gerçekleştirir. Bu salınım sırasında ise piller kısa devre yaparak yangına ya da patlamaya sebebiyet verebilir.
Son dönemde giderek yaygınlaşan kullan-at tipi elektronik sigara puff bar, sanıldığı gibi masum değil. İçeriğinde pek çok kimyasal madde barındırıyor. Bu da başta akciğer olmak üzere organlarda ciddi hasarlara yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri