Bütün harfleri elifte görmek bütün varlıkları “ahad”da (Allah) görmeye benzer; çünkü elif harflerin evveli olduğu gibi Allah da mahlûkattan evveldir; bu sebeple elif Allah'ın ezeliyetini de ifade eder.
“Elif” harfi insanın, haksızlığa, zülme ve yanlışa karşı duruşunu temsil ettiğine ianılır. Hayatı boyunca fiziki olarak “Elif” olarak yaşar, ihtiyarladıkça tekrar “Vav” gibi iki büklüm olur.
Elif harfinin işareti olan şu çizgi, bu hatta, yani uzunluğa işaret etmektedir. Eğer bu uzunluk dahi kesilse, nihayette zerre kalır ki; ona da nokta denilir. İşte elifin çizgisiyle işaret edilen o uzunluk, şu noktalar hükmünde olan zerrelerden mürekkebdir. Çünkü elif, ülfetten alınmadır.
ARAP [Yazı]; ELİFBÂ). "Zayıf, hor ve hakir görülen adam; cömert; birçok haslet ve faziletleri kendinde toplamış, eşi az bulunan kimse" gibi anlamlara da gelen (Halîl b. Ahmed, el-Ḥurûf, s. 28, 33) elifin ebced hesabındaki sayı değeri "bir"dir. Arapça'da elif (veya elîf [Halîl b.
Elif harfi, Allah'ın birliği anlamına gelmektedir... Vav harfi ise anne karnında cenin pozisyonundaki bir kulu ve secdeye varan edepli bir kul anlamına gelir... Bu iki harf ve anlam beraber kullanılır. Bu da “elif gibi dik durmayı da vav gibi secde etmeyi de bilen insan” için beraber vardır...
İlgili 22 soru bulundu
- Kur'an-ı Kerim'de vav ile başlayan ayetlerde yemin edilmiştir. Vav harfi 'Yemin' anlamında, "Sana yöneldim, sana güvendim” anlamındadır. - Anne karnındaki cenin duruşuna benzetilen vav harfi; Vahidiyet, Vahdaniyeti temsil etmesi nedeniyle Allahın birliğini ve benzersizliğini simgeler.
Tasavvuftaki Vav harfinin anlamına bakıldığında harfin, şekil olarak hem secde eden insana hem de anne karnındaki cenin duruşuna benzediğine inanılıyor. Bu benzetmeler neticisinde de; Vav harfli takıların insanların yaradana kulluğunu temsil ettiğine ve Allah'ın birliğini gösterdiği anlamı çıkarılmakta.
Akatça alpu "sığır, öküz". Fenike ve Arami alfabesinin ilk harfi, sığır başı simgesinden türemiştir.
Hemze, ses, isim ve şekil olarak bağımsız bir harf olmasına rağmen elif harfi ile bağı hiç kopm am ıştır.
Tezhip ve hat sanatçıları da elif ve vav harflerini kullanarak anlamlarını kısa olarak ifade etmektedirler. Günümüzde de bu iki harf ile ilgili pek çok söz mutlaka kulağınıza gelmiştir. Bu sözlerin bazıları aşağıda olduğu gibidir: Elif gibi dimdik olabilmek için Vav gibi eğilmek gerek.
Kur'an'da yer alan Bakara, Yunus, Araf, Yusuf ve Hud surelerinin ilk ayetinde Elif ismi geçer. Bu ayetlerde 'Elif, lam, mim' şeklinde bir Elif kullanımı vardır ve bu da sureye giriş anlamında kullanılmıştır.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi. İbranice muadili alef harfidir.
Nûn harfi yaratılış olayı ile bir başka açıdan da ilişkilendirilir. Nûn hurûf-ı tekvîn olarak adlandırılan Kur'ân'daki kun fe yekûn harfleri45 içeri- sinde bulunur. Allah'ın buyruğunun kâf ile nûn harflerinin arasında oldu- ğu kabul edilir. Böylece nûn, kâf ile beraber yaradılışın özünü teşkil eder.
Elif İsminin Özellikleri
Bu isme sahip olan kimseler hakikatli ve vefalıdır. Ailesine bağlı, çalışkan, sevilen kimselerdir. Güvenilir olan bu kimseler, toplumda herkes tarafından dost olarak kabul görür. Dostluk kurmada, sosyalleşme hususunda başarılıdır.
Elif ismini çocuğa vermekte bir sakınca yoktur. Elif, Arap alfabesinin birinci harfidir. Bazı Arap dilcileri elif isminin vav, ya ve hemze harfleriyle ülfet etmesi, yani onlarla değişip kaynaşması sebebiyle “vahşet"in (sertlik ve kabalık) zıddı olan “ülfet” (uyumluluk) masdarından türediği görüşündedirler.
Bu ayeti okuduğum her an şu söz aklıma gelir; “Elif gibi dimdik olmak!” Peki “Elif gibi dimdik olmak!”demek ne demektir? 1- Allah ve ahiret bilinci edinmektir. 2- Fıtrat sözleşmesine uymaktır.
Elif ( ): harekesiz bir önceki harfin harekesi üstün ise, o harfi bir elif diyecek kadar uzatarak okutur. Harf kalın ise “a” sesiyle, ince ise “e-a” arası bir sesle uzatarak okutur. 2.
ELİF-İ MAKSÛRE (Kısa Elif)
Osmanlıca yer alan Arapça bir kuraldır. Arapça asıllı kelimelerde kelime sonunda bulunan bazı “ی” ye'ler “ı veya i” sesi değil “a” sesi verir. Bu a, kısa bir a sesidir. Bu şekilde ye yazıldığı halde “a” sesi veren ye'lere elif-i maksûre denir.
Arapçada soru edatlarından له sadece tasdik için, hemze ise hem tasdik hem de tasavvur için kullanılır.
Arap alfabesinin ilk harfi Elif'ten gelmektedir ve aynı harfin şekli gibi ince anlamındadır.
ELİFİ MAKSÛRA'NIN YAZILIŞI الألف المقصورة Fiil veya isimlerin sonunda sakin bir şekilde gelen, kendinden önceki harfin harekesi fetha olan ve ا (elif kaime) ya da ى (noktasız ye) şeklinde yazılan eliftir. Elif Leyyine ( الألف اللينة ) de denir.
İbranice Alef, Yunanca Alfa ve Latince A Fenike alfabesinden gelmiştir ve Proto-Kenan Alfabesinde ʾalp "öküz" anlamına gelmektedir.
ULUCAMİ VAV HARFİ;Halk arasında bir inanışa göre Hızır Aleyhisselam'ın vav harfi önünde namaz kıldığı rivayet edilir.Vav harfi tezhib sanatı ile süslenmiş ve ucuna lale motifi işlenmiştir. Lale süsleme sanatında Allah'ı c.c simgeler.
vav harfi insanı ve tekliğini sembolize ederken, çifte vav da iki insanın birbirine yaslanma durumunda dengede durabileceğinin sembolüdür. ayrıca motif olarak da kalp çizimine benzer, hatta neredeyse kalple aynıdır. ebced hesabıyla allah kelimesinin karşılığı 66dır ve vav harfi 6 sayısını karşılar.
Elif harfi, Allah'ın birliği anlamına gelmektedir... Vav harfi ise anne karnında cenin pozisyonundaki bir kulu ve secdeye varan edepli bir kul anlamına gelir... Bu iki harf ve anlam beraber kullanılır. Bu da “elif gibi dik durmayı da vav gibi secde etmeyi de bilen insan” için beraber vardır...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri