Bölüm | Kalın Okunan Harfler ( خ ص ض ط ظ غ ق ) - Hafız Davut Kaya - YouTube.
Alfabemizde 4 ince 4 kalın ünlü harf vardır. Kalın ünlü harfler şu şekilde sıralanabilir. a, ı, o, u.
TI. Dilin üst yüzü damağa yapıştırılır ve dilin ucu üst dişlerin iç tarafına bastırılıp kaldırmak suretiyle okunur. Kalın bir harftir.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur.
İlgili 19 soru bulundu
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Yeni ElifBa – Kuran Harfleri
Arapçada harfler; kalın ve ince olmak üzere iki gruba ayrılır. Tüm harflerden üç tanesi ise peltek telaffuz edilir.
Kur'an-ı Kerimde üç harf peltek okunur. Bunlar "ث ذ ظ" harfleridir. Bu harfler okunurken dil ucunun üst yüzeyi üst ön dişlerin ucuna değdirilerek çıkarılır. "ث ذ" harfleri ince, "ظ" harfi ise kalın okunur.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Lâm ( ل ) harfinden önceki harfin harekesi üstün veya ötre olursa lâm harfi kalın okunur. Lâm ( ل ) harfinden önceki harfin harekesi esre ise lâm harfi ince okunur.
Elif harfi Kesra harekesi ile ı ile i arasında, Fetha ile a ile e arasında, Damme ile u ile ü arasında bir ses verir. Elif harfi kelimenin kökünde varsa hemze ile yazılır. Uzun okutucu olarak kullanıldığında bağlı bulunduğu harfi e sesinden a sesine doğru uzatarak okutur.
yazılır ( ؤ). Kendinden önceki harf “e” ünlüsüyle okunuyorsa elif üzerinde hemze ( ﺄ ) şeklinde yazılır.
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
Harflerin bu durumu Tecvid'te iki özel terimle ifade edilir. Kalın Harfler için “İsti'lâ” terimi kullanılırken, ince harfler için “İstifâl” terimi kullanılır.
Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz.
Arap dilinin seslerini ve yazı sistemini gösteren harfler dizisi. Dildeki seslerin yazı ve çizgi türü sembolleri için kullanılan terim.
Kuran'ı Kerim alfabesi Arap alfabesinden oluşmaktadır. Kuran'ı Kerim okumak isteyen kişiler Arap alfabesindeki harflerin okunuşunu ve mahreçlerini öğrenmek zorundadır.
Peltek kişiler özellikle ''f'' harfini söylemekte zorluk çekebilirler. Ülkemizi genelinde ise yetişkinlerde ve çocuklarda problem olan harf ''s'' harfidir çünkü ''s'' harfini söylemek için dilin çeşitli olarak kıvrılması ve boş kalan kısımlardan geçen hava ile ''s'' sesi ortaya çıkmaktadır.
1.Kalın ünlüler: a, ı, o, u. 2.İnce ünlüler: e, i, ö, ü
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır. Ancak peltek harfler Başkurt dilinde de bulunur.
2. Kevser suresinde "inna eateyna kelkevser" derken "se" harfini peltek okumayan, normal "se" olarak okuyan kimsenin namazı bozulur mu? Değerli kardeşimiz, Bahsettiğiniz her iki durumda da namaz bozulmaz.
Yumuşak okunan bir harftir. Dil ucu ile üst ön dişlerin uçlarından çıkarılır ve peltek “za” şeklinde okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri