Astar Boya Su Geçirir mi? Astar boyalar su geçirmemektedir. Nemin dışarı atılmasını sağlayan astar sayesinde yüzeyler çok daha iyi bir şekilde korunur.
Astar Boyası Kullanılması Gereken Durumlar
İlk olarak bu ürün, boyanacak yüzeyde delikler varsa kullanılması gereken önemli bir üründür. Özellikle duvarlarda su hasarı, küf lekeleri ya da yağ lekeleri bulunuyorsa bu ürünü kullanmanız önerilir.
Boyanın üzerine yapışması için pürüzsüz bir tabaka oluşturur ve tutarlı bir düzgünlük sağlar. Astar boyanın dayanıklılığını ve ömrünü uzatır. Geçirgen malzemelerdeki gözenekleri kapatır. Astar, boyanın yüzeye uygun şekilde yapışmasını sağlar.
Astar boya, nihai boya renginin daha iyi görünmesine yardımcı olmak için yüzeyin rengini veya dokusunu değiştirmek için kullanılabilir. Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız.
Su ile inceltilir (~%10-15) fırça veya rulo ile tek kat halinde uygulanmalıdır. Astar uygulamasından en az 2 saat sonra su bazlı sonkat boya uygulanabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
Astar uygulanmazsa ne olur? Alçı çekilen yüzey zımpara yapıldıktan sonra astar uygulanırsa zemindeki toz tamamen ortadan kalkar ve boya direk zemine yapışır. Boya zemine ne kadar sağlıklı nüfus ederse o kadar sağlam olur. Boya silinirken daha dayanıklı olur.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Plastik boyalar genellikle astara pek ihtiyaç duymazlar. Tavan boyası yapısı itibari ile ince bir boyadır. Tavanda kabarıklık ve çatlak durumlarda onarılarak astar yapılabilir.
İç cephe astar boyası duvar boyanızın uzun süre kullanılabilirliğini sağlama, lekeleri engelleme ve son katın yapışmasını iyileştirme gibi önemli işlevleri yerine getirir.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
İç cephe astar boyası son kat boya uygulanmadan önce kullanılan ve boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlar , boya dayanıklılığını arttırır ve boyanan malzeme için ek koruma sağlar. Bir astar% 20 ila% 30 sentetik reçine,% 60 ile % 80 çözücü ve % 2 ile % 5 katkı maddesi içerir.
Astarı ilk olarak boya kabı içerisine dökün ve normal bir boyama işlemi gerçekleştirir gibi yüzeye eşit miktarlarda her yere ulaşacak şekilde sürün. Belirli bir süre kuruması beklendikten sonra asıl boya kullanılabilir. Ancak boyama işlemine başlamadan önce astar boyanın iyi bir şekilde kuruduğundan emin olun.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Astar kuruduktan sonra, katlanmış çok ince zımpara kağıdı kullanarak yumruları ve sırtları hafifçe zımparalayın. Zımpara kağıdının bir bölümü tozla kaplandığında, kullanılmayan diğer bölüme geçin ve devam edin.
Tek katta yüzeye bağlı olarak 1 L ile 14-20 m2 , 1 kg ile 9-12,5 m2 alan astarlanır.
- Astar, boya ile yüzey arasında bir tabaka oluşturarak boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını ve bu sayede boyanın dökülmesi, kabarması veya soyulması gibi sorunlarla karşılaşma riski azalır. Ayrıca astar, boyanın yüzeye daha iyi nüfuz etmesini sağlayarak, renklerde daha canlı ve zengin bir görüntü oluşturur.
Parlak boyalar daha dayanıklıdır ve temizlemesi kolaydır. Ancak eğer duvarınız pürüzlüyse, parlak boya bu pürüzleri daha da açığa çıkarır. Mat boya pürüzleri çok daha iyi kapatır fakat darbelere karşı parlak boyadan daha dayanıksızdır. Yarı parlak boyalar bu durumda sizin için daha uygun bir seçim olabilir.
Malzemenin altına uygulanacak ise açık gri, kırık beyaz ya da beyaz renkler tercih edilir. Üste uygulanacak ise genellikle daha çok kırmızı, siyah, gri, beyaz astar boya tercih edilir.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
· 20 kg tavan boyasına da 2 litre su ilave edilir. Bir çok boya markasında tavan boyası inceltme oranı yaklaşık olarak bu şekildedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri