Eline su dökemez deyiminin TDK sözlükteki anlamı sözü edilen kişinin diğer kişilerden daha üstün olması anlamındadır. Eline su dökemez dediğiniz kişi bahsettiğiniz kişiden daha maharetli ve daha beceriklidir. Bu nedenle o kişilere o senin eline su bile dökemez denir ve daha marifetli olduğu söylenmiş olur.
Eline Su Dökemez Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu'na bağlı olarak eline su dökemez deyimi sözü edilen kişinin, değerli ondan geride olduğunu anlatmaktadır. Yani övgülerin verildiği kişi diğer kişiden daha üstün ve daha başarılı, aynı zamanda daha değerlidir.
Eline su dökemez deyiminin TDK sözlükteki anlamı sözü edilen kişinin diğer kişilerden daha üstün olması anlamındadır. Eline su dökemez dediğiniz kişi bahsettiğiniz kişiden daha maharetli ve daha beceriklidir. Bu nedenle o kişilere o senin eline su bile dökemez denir ve daha marifetli olduğu söylenmiş olur.
“Kötüyü beğenmediğinden, iyiye kıyamadığından bunlardan yoksun kalır.
Bir bölgenin çok temiz olduğunu ve pırıl pırıl hale getirildiğini gösteren deyim bal dök yala deyimidir. Özellikle zeminin temizlenmesi üzerinden ele alınan ve kullanılan bir deyim olduğunu ifade etmek mümkün.
İlgili 43 soru bulundu
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Deyim. [1] "Özveri ile çalışıp hizmet etmek" anlamında kullanılan bir söz.
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlandırılır.
Bin dereden su getirmek deyimi sıklıkla ne yapılırsa yapılsın ne vaat edilirse edilsin fayda etmeyeceğini, işe yaramayacağını anlatmak amacı ile söylenilen bir deyimdir. Olumsuz olarak çok dolambaçlı gerekçeler öne sürmek, oyalamak için türlü nedenler göstermek anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.
Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
Bal dök yala deyimi gerçek anlamda kullanılmayan mecaz anlam içeren bir deyimdir. Bal dök yala temizlenen mekanın pırıl pırıl olduğu anlamına gelmektedir. Bal dök yala deyimi yapılan temizlik sonrası ferah ve gerçekten çok temiz olan yerler için kullanılmaktadır.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Tozu dumana katmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir.
İki gözü iki çeşme DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sürekli, çok ağlayarak.
Yüreği ağzına gelmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir. TDK'ya göre el bebek gül bebek, hiçbir çaba sarf etmeden istediği her şeye ulaşmış, bir dediği iki edilmeyen kişi demektir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dirsek çürütmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
Ekmek Aslanın Ağzında Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: geçim sağlayacak bir iş bulmak ve para kazanmak kolay değildir.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
Sık sık söylemekten bıkmak, usanmak.“Size söyleye söyleye dilimde tüy bitti.”
[1] Korku, heyecan gibi nedenlerle ne yaptığını bilememek. [2] Sakar davranmak. [3] Şaşırmak.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak. “Gözünü dört aç da kuru odun yerine yaş odun koymasınlar.”
Deyim. [1] Başka bir iş yapmasına vakit veya imkân vermemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri