Elinden tutmak deyimi bir konuda yol göstermek veya yardım etmek demektir.
Genel olarak ilerlemesini sağlamak ya da bir kişiye destek olmak gibi anlamlara sahip olarak elinden tutmak deyimi kullanılır. Birine yardım etmek ve bunu maddi ya da manevi olarak gerçekleştirmek şeklinde öne çıkar.
Çok değer verip sevilmek anlamına gelen el üstünde tutmak veya tutulmak deyimi, aynı zamanda kişinin kendisine saygı gösterilmesi olarak da değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman çok değer verilip sevilmek, kendisine büyük ölçüde saygı gösterilmek şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
Elini çabuk tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Bir kimseye çok saygı ve sevgi göstermek ve onu çok sevmek.
İlgili 31 soru bulundu
- Zorla almak. - Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. El koymak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Eli ayağı tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: İş yapabilecek güçte olmak, bedenî gücü var olmak.“Çok şükür şimdilik elimiz ayağımız tutuyor.”
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Bir kenara çekilip çevresiyle ilgisini kesmek, toplumun yaşayışına karışmamak, dünya işleriyle ilgilenmez olmak.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. İstediği anda ele alıp kullanabileceği bir yerde bulunmak.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
düşündüğünü güzel bir anlatımla yazmak.
[1] Çok özlemek.
Eylem. [2] yakalanmak. [3] birine muhtaç olmak.
[1] Birini ya da bir işi gizlice yönetmek. [2] Başkasının eliyle yönetilmek, sevk ve idare edilmek.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Gözü pek deyimi günümüzde en fazla kullanılmakta olan deyimlerden bir tanesidir. Bu deyim özellikle cesur olan kişiler için söylenmektedir. Herhangi bir şeyden korkmayan ve girişken olan bireyler genel olarak gözü pek olarak isimlendirilmektedir.
[1] Dalkavukluk etmek. [2] (argo) Yağcılık yapmak. İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
Kulak kabartmak deyimin kısaca anlamı ise gizlice dinlemek manasına gelmektedir. Kulak Kabartmak Deyiminin Anlamı Nedir? Kulak kabartmak deyimi kişilerin günlük hayatlarında sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Kalıplaşmış sözlerdir ve yerlerine başka sözcükler getiremez.
El kaldırmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Günümüzde genellikle kullanımı ilk anlamı olan yardım etmek olmaktadır. El uzatmak bir kişiye yardım etmek anlamında kullanılmaktadır. Bir diğer anlamı ise bir kişiye ya da bir eşyaya dokunmak, onu almaktır. El uzatmak deyimi her iki anlamda da kullanılabilen bir deyim olması nedeniyle sık kullanılmaktadır.
gücenmek, alınmak, darılmak. Âşık olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri