İnatçı kaşıntılara dikkat. Şeker hastalarının inatçı kaşıntıları olur. Bu kaşıntılar bazen özellikle genital bölgede yoğunlaşır. Bu durumda yine cilt doktorundan yardım almak gerekir.
Şeker alerjisinde şeker vücuda girer girmez ciltte kızarıklık, nefes alamama, karın ağrısı ilk başta görülen belirtileridir. Daha sonra belirtiler ishal ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Şeker alerjisi genel olmamakla beraber belirtileri kişiye göre değişen özellikte olabilmektedir.
Hızlı kilo kayıpları, bulanık görme, halsizlik ve yorgunluk hissi, ayaklarda uyuşma hissi, ciltte kuruluk, kaşıntı, çabuk iyileşmeyen yaralar ve ağızda koku şeker hastalığının en yaygın belirtileridir.
Psikodermatolojinin kurucularından Hollandalı psikiyatrist Herman Musaph, 1967'de ilk kez psikojenik pruritus terimini ileri sürmüştür. Psikojenik pruritus, organik nedenlerle açıklanmayan, psikolojik etkenlerle tetiklenen ya da şiddeti artan ve devamlılık kazanan kaşıntı türü olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Kaşıntının gerçekleştiği bölgede yanma, uyuşma ve elektriklenme hissedilir. Psikolojik faktörlerin neden olduğu kaşıntı hissinde ise stresli durumların artması gibi duygu durumlarında kaşıntının şiddeti artar. Psikojenik kaşıntılarda genellikle fiziksel bir bulguya rastlanmaz ve bu durum çok fazla açıklanamaz.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…
Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Alerjik kaşıntılar kişilerin vücudunda belli bir bölgede ya da tamamında meydana gelebilir. Bu kaşıntılar kişilerin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Kişiler bu kaşıntı hissinden kurtulmak için cildi kaşıyabilir. Kaşıma ile birlikte cilt üzerinde kızarıklık, deride dökülme ve yanma hissi başlayabilir.
Kuru cilt ya da zayıf dolaşıma bağlı olarak diyabetliler sık sık kaşıntı hissederler. Zayıf dolaşım nedeniyle bacaklar en çok kaşınan yerledir. Daha az banyo yaparak, nemlendirici bir sabun kullanarak ve yıkandıktan sonra losyon kullanarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Kaşıntı özellikle geceleri artar, el içi ve ayak tabanında daha fazladır" dedi. Prof. Dr. Onur Yaprak yaptığı açıklamada, kaşıntının altında karaciğerde gelişen kolanjiokanserlerin, safra yollarının kronik iltihabı ve kanserlerinin ya da sirozun olabileceğini belirtti.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Karaciğerin sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolu, kan testidir. Karaciğer fonksiyon testleri, enzim değerleri, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir.
Bir hastalık grubu Ancak primer biliyer kolanjit isminde başka bir kronik karaciğer hastalığında, karaciğer hastalığının erken dönemlerinde bile kaşıntı olur. Kişi geçmeyen kaşıntı ile gelebilir. Orta yaş kadınlarda daha sık görülür. Basit kan tahlilinde primer bilier kolanjit olduğu anlaşılabilir.
Anksiyete, Stres ve Psikolojik Kaşıntı İlişkisi
Bu değişim, sinir uçları vasıtasıyla vücutta psikolojik kaşıntının başlamasına neden olabilir. Psikolojik kaşıntılar; çoğunlukla kollar, bacaklar, yüz ve saç derisinde hissedilmekle birlikte vücudun farklı noktalarında da açığa çıkabilir.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Kaşıntının neden kaynaklandığının anlaşılabilmesi için yapılacak testler hakkında bilgiler veren Dr. Belma Bayraktar, “Bu hastalarda tam kan, böbrek, karaciğer, tiroid testleri, yaşla uyumlu kanser tarama testleri, akciğer grafisi, alerjik testler gerekebiliyor.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Akşamları ve geceleri cildin kaşınması, hem dermatolojik hem de dermatolojik olmayan birçok durumun belirtisidir. İşte gece kaşıntısına neden olan bazı hastalık örnekleri: Egzama veya sedef hastalığı (psoriazis) gibi kronik iltihaplı cilt hastalıkları. Mantar veya uyuz gibi cilt enfeksiyonları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri