Ertesi gün hapı ulipristal asetat içeriği sayesinde acil durumlar için tercih edilen bir korunma yöntemdir. Gebeliği engelleme sürecinde progesteron hormonunu hedef alır. Yüksek doz progesteron kadınlarda iştah açmaya ve bunun sonucunda kilo almaya neden olabilir.
Ertesi gün hapı içeriğindeki yüksek miktardaki hormon ve hormon kullanımına bağlı olarak görülen yan etkilerden dolayı bir aylık zaman diliminde bir kereden fazla kullanılmamalıdır. Hormon kullanımın ayrıca kilo aldırmaya yol açtığı da bilinir.
Ayrıca ertesi gün hapı kullanımı sonrası memelerde hassasiyet, baş ağrısı, şişkinlik, ara kanama ve lekelenme görülebilir.
Ertesi gün hapının en yaygın görülen yan etkisi adet düzensizliği olup, ara kanamalar, mide bulantısı, kusma, göğüslerde hassasiyet ve karın ağrısı da ertesi gün hapının yan etkileri arasında yer alır. Ertesi gün hapları çoğunlukla güvenli olmakla birlikte istenmeyen hafif yan etkilere sebebiyet verebilir.
En Temel Yan Etkisi Adet Düzensizliği
Bu da bazı yan etkilerin daha yoğun görülmesine neden olabilir. Mide bulantısı, ara kanamalar, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler, ertesi gün hapı kullanımı ardından 3 gün boyunca görülebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Her zaman olmasa da ertesi gün hapı kişide bulantı ve kusmaya sebep olabilir. İlacın içildiği saatten itibaren 3 saatlik zaman dilimi içerisinde ilaç alan kişinin kusması ilacın da vücuttan atıldığı anlamına gelmektedir.
Ertesi gün hapı zararları, korunmasız cinsel ilişki sonrası acil durumlarda kullanılan hapın bazı olumsuz etkileri olabileceği anlamına gelir. En sık rastlanan olumsuz etkiler arasında menstrüasyon düzenindeki değişiklikler yer alır. Bunun yanı sıra kadınlarda mide rahatsızlığı ve kusma da gözlenebilir.
Cinsel ilişkiye girdikten sonraki 72 saat içinde kullanılması gereken ilaç ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olmaktadır. Ertesi gün hapı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.
Ertesi gün hapının kesinlikle ard arda kullanılmaması gerekmektedir. Fazla kullanıldığı durumlarda hormonal değişikliklerden kaynaklı çeşitli etkilere neden olmakla birlikte fazla kullanımda hapların etkisi de azalabilmektedir.
Ertesi gün hapı içtikten 2 ile 4 hafta sonra bir adet kanamasına benzer ama adet kanaması olmayan bir sökülme kanaması gelebilir. Ancak ertesi gün haplarının koruyuculuğu %100 gebelikten engelleme olmadığı için mutlaka kanda gebelik testi bhcg ile gebelik olmadığı doğrulanmalıdır.
Ertesi gün hapı yüksek miktarda progesteron hormonu içerdiğinden doz aşımıyla birlikte vücudumuzda hormonal dengenin bozulması muhtemeldir. Ertesi gün haplarının en yaygın görülen yan etkilerinden biri adet düzensizliğidir. Bunun yanında mide bulantısı veya kusma şikayetleri de görülebilir.
- ELLA® aldıktan sonra, bir sonraki adetin birkaç gün gecikmesi normaldir. Ancak, bu gecikme 7 günü aşarsa, her zamankinden az veya fazlaysa, karın ağrısı, meme hassasiyeti, kusma veya bulantı gibi belirtiler yaşıyorsanız gebe olabilirsiniz.
ELLA®, bir bardak su ile, aç ya da tok karnına alınabilir.
Düzenli kullanılmamalıdır. Bir sağlık uzmanının danışmanlığında kullanılması önerilmektedir. Tekrar kullanımda koruyuculuğu azalabilir ve sık kullanımının ciddi yan etkileri olabilir.
Ertesi gün hapı kullanıldıktan sonra, korunmasız cinsel ilişkiye girmek, gebelik riskini yeniden artırabilir. Çünkü ertesi gün hapının etkinliği %100 garantili değildir ve tam koruma sağlamaz. Ayrıca, hapın içerdiği hormonlar nedeniyle vücutta hormonal değişiklikler olabilir ve düzenli adet döngüsü etkilenebilir.
Ertesi gün haplarının koruyuculuğu % 50-70 arasında değişmektedir. Haplar, cinsel ilişkinin ardından ne kadar erken alınırsa, koruyuculuk özelliği o kadar artar. Ertesi gün haplarının kullanılması halinde gebeliğin oluşma ihtimali vardır. Eğer adet gecikmesi meydana gelirse mutlaka gebelik testi yaptırmanız gerekir.
İlacın ilişkiden sonraki ilk 24 saat içinde alınması hapın en üst oranda etkili olmasını sağlar. Öte yandan, birçok ertesi gün hapı, ilişkinin ardından 72 saat sonra kullanıldığında da etkilidir. 120 saate kadar etkili olan ilaçlar da vardır.
Eğer halihazırda kullanılmakta olan bir doğum kontrol hapı varsa, ilaç bunun etkinliğini azaltabilir, doğum kontrol hapını kesmeden devam edilmeli, ancak beraberinde mutlaka prezervatif de kullanılmalıdır. İlaç aç ya da tok karna alınabilir. İlaç korunmasız ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır.
İstenmeyen bir gebeliğin olma olasılığı söz konusu olan bir ilişki sonrasında olabildiğince çabuk alınmalıdır. Ertesi gün hapı, ilişki sonrasında ilk 12 saat içinde kullanıldığında olası gebeliği engelleme oranı yaklaşık olarak %98'dir. Ancak ilişki sonrası, ikinci gün kullanıldığında bu oran %75′ dir.
Doğum kontrol hapları düşündüğümüzün aksine kıllanmaya ve sivilceye neden olmamaktadır. İçindeki hormonların etkisine bağlı olarak zaman içinde cildimizi güzelleştirmekte ve erkek tipi saç dökülmesinin önüne geçmektedir.
Eğer ertesi gün hapları doğru bir şekilde alınır ise ve adet tarihi beklenen günde gerçekleşir ise, kanama miktarı ve yoğunluğu her zamanki gibi ise ertesi gün haplarının gebelikten koruduğunu anlayabilirsiniz.
Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemlerinden hiçbirinin uygulanmadığı durumlarda yalnızca cinsel ilişki sonrasında geçici olarak, âdet döngüsünün herhangi bir zamanında kullanılabilir.
Tülin Kocatepe anlatıyor. Ertesi gün hapları kullanıldıktan sonra, hastanın ilk adeti daha erken veya daha geç olabilir. Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir. İlacın içerisindeki hormonların yarattığı doğal bir etkidir.
Yumurtlama gerçekleşmişse ertesi gün hapı artık etki etmez ve bir gebelik oluşabilir. Yumurtlama dönemi önceden tam olarak tahmin edilemez!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri