Ayrıca ilk 3 gün içinde ertesi gün hapı alınmamış ise Ella®, Ertes®'e oranla 4-5. günlerde daha etkilidir. Acil doğum kontrol yöntemlerinin etkisi kısa sürelidir ve bir sonraki adet dönemine kadar sizi korumaz.
Levonorgestrel içeren haplar, genellikle “Plan B” veya “Norlevo” olarak bilinir ve iki doz halinde ağız yoluyla alınır. İlk doz, korunmasız cinsel ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde alınmalıdır. İkinci doz, ilk dozdan 12 saat sonrasında alınmaktadır.
Ertesi gün hapı, ilişki sonrasında ki ilk 24 saat içerisinde kullanıldığında %98, ilk 72 saat içerisinde kullanıldığında %85-90 ihtimalle yumurtlamayı önler. Yine de cinsel ilişkiyi takip eden ilk 120 saat içerisinde hala etkili olmayı sürdürür ancak etkili olma ihtimali %75'in altına geriler.
İlk 24 saat içinde alınan ilaç, gebeliği önlemede %98 oranında etkili iken bu oran 48. saatte %75'e geriler.
Ertesi gün hapı fiyatı ortalama 400 – 500 TL arasındadır. Eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Ertesi gün haplarının sadece beklenmedik durumlarda gebeliği önlemek amacıyla kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Bu haplar acil koruma yöntemidir. Gebeliği engelleyici, kesin bir çözüm değildir. Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemlerinin uygulanamadığı durumlarda, yalnızca cinsel ilişki sonrasında kullanılıp geçici bir çözüm üretir. Adet döneminin herhangi bir evresinde de kullanıla bilinir.
Mide bulantısı, ara kanamalar, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkiler, ertesi gün hapı kullanımı ardından 3 gün boyunca görülebilir.
Sonuç olarak, ELLA® yumurtlamayı erteler. ELLA® her durumda etkin değildir. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonrasına kadar ELLA® alan 100 kadının yaklaşık 2 tanesi hamile kalabilir. ELLA® gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir.
İlacın ilişkiden sonraki ilk 24 saat içinde alınması hapın en üst oranda etkili olmasını sağlar. Öte yandan, birçok ertesi gün hapı, ilişkinin ardından 72 saat sonra kullanıldığında da etkilidir.
Eğer halihazırda kullanılmakta olan bir doğum kontrol hapı varsa, ilaç bunun etkinliğini azaltabilir, doğum kontrol hapını kesmeden devam edilmeli, ancak beraberinde mutlaka prezervatif de kullanılmalıdır. İlaç aç ya da tok karna alınabilir. İlaç korunmasız ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır.
İlaç, korunmasız cinsel ilişkinin ardından ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olmaktadır. Genellikle ilişkinin ardından 24 saat içinde kullanılan ertesi gün hapı gebeliği yüksek oranda engellemektedir.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Tableti çiğnemeyiniz, su ile bütün olarak yutunuz. Tablet almayı Page 6 6/7 geciktirmeyiniz. Korunmasız cinsel temastan sonra ne kadar çabuk alınırsa o kadar iyi çalışır. yok ise, ERTES72'den iki doz kullanabilirsiniz.
Metronidazol almayı bıraktıktan sonra 48 saat, tinidazol almayı bıraktıktan sonra 72 saat boyunca alkolden uzak durmak gerekir. Metronidazol veya tinidazol kullanırken alkol almak şu yan etkilere neden olabilir: Bulantı ve kusma. Mide ağrısı
Yetişkin kadın bireylerin tampon, doğum kontrol ve ertesi gün hapına ve kürtaja erişimleri temel sağlık hakkı kapsamında yer alır.
Her zaman olmasa da ertesi gün hapı kişide bulantı ve kusmaya sebep olabilir. İlacın içildiği saatten itibaren 3 saatlik zaman dilimi içerisinde ilaç alan kişinin kusması ilacın da vücuttan atıldığı anlamına gelmektedir.
Ertesi gün hapı kullanıldıktan sonra, korunmasız cinsel ilişkiye girmek, gebelik riskini yeniden artırabilir. Çünkü ertesi gün hapının etkinliği %100 garantili değildir ve tam koruma sağlamaz. Ayrıca, hapın içerdiği hormonlar nedeniyle vücutta hormonal değişiklikler olabilir ve düzenli adet döngüsü etkilenebilir.
Ertesi gün hapının kesinlikle ard arda kullanılmaması gerekmektedir. Fazla kullanıldığı durumlarda hormonal değişikliklerden kaynaklı çeşitli etkilere neden olmakla birlikte fazla kullanımda hapların etkisi de azalabilmektedir.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Pelvik inflamatuar hastalık, endometriozis ve üreme sisteminde geçirilmiş cerrahi operasyonlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır. Bu nedenle ertesi gün hapı kullanmak dış gebelik riskini artırmaz.
Ertesi gün hapı ulipristal asetat içeriği sayesinde acil durumlar için tercih edilen bir korunma yöntemdir. Gebeliği engelleme sürecinde progesteron hormonunu hedef alır. Yüksek doz progesteron kadınlarda iştah açmaya ve bunun sonucunda kilo almaya neden olabilir.
Kullanımı bırakıldığı andan itibaren doğum kontrolü etkisini yitirir. Ertesi gün hapının gebelikten koruma ihtimali, ilk 24 saat içerisinde yüzde 90'lara yakındır. Fakat ileriye dönük olarak gebelikten koruma gibi bir etkisi kesinlikle yoktur.
Tülin Kocatepe anlatıyor. Ertesi gün hapları kullanıldıktan sonra, hastanın ilk adeti daha erken veya daha geç olabilir. Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir. İlacın içerisindeki hormonların yarattığı doğal bir etkidir.
Korunmasız cinsel ilişki sonrasında oldukça sık kullanılan ancak gebelikten koruma yüzdesi %100 olmayan hapları eczaneden reçetesiz almanız mümkün. Genel olarak piyasada (norlevo tab, ertes 72 tab, postpill tab ve ella tab) ismiyle satılan değişik ertesi gün hapları mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri