[1] yapar göründüğü bir iyiliği, sağladığı bir çıkarla ödetmek.
El vermek deyimi, ustalığı bulunan veya kaliteli bilgi sahibi olan birisinin başkasına yardımcı olması ve kaliteli bilgileri ona vermesidir. Bu sayede o kişiye el verilmiş olur.
El vermek deyimi ustalık gerektiren kaliteli bilgiyi başkalarına vermek, başkasını yönlendirerek ustalaştırmak anlamında kullanılmaktadır.
El ele vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Güçleri birleştirip işbirliği yapmak, yardımlaşmak. “Bu ödevi ancak el ele verirsek yapabiliriz.”
TDK açısından bakıldığı zaman el ele deyimi bir konuda güçlerini birleştirmek veya işbirliği yapmak şeklinde ifade edilmektedir. İnsanların bir araya geldiği zaman işleri çok daha kaliteli ve kolay, ayrıca hızlı biçimde yapacağını anlatır.
İlgili 30 soru bulundu
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
El Ele Kelimesinin Doğru yazılışı
El ele kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "el ele" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
El ele vermek deyimi günümüzün en sık kullanılan deyimlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Özellikle bu deyimin kullanımı olumlu bir anlamada gelir. Çünkü el ele vermek genelde insanların güçlerini birleştirmesi için işe yarayan bir deyimdir.
[1] Dalkavukluk etmek. [2] (argo) Yağcılık yapmak. İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Destek olmak, ilerlemesi için yardımda bulunmak.
TDK'ya göre el ele vermek deyimi, bir meseleyi çözmek için herkesin elindeki imkanları sonuna kadar kullanması demektir.
- Zorla almak. - Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
[1] Birine aşırı hoşgörü, ilgi ve yakınlık göstererek şımartmak. Her istediğini yapmak.
[2] tarikatlarda mürşit, bir müride, başkalarına yol gösterme izni vermek.
Tarikata girmek, bir şeyhe intisap etmek anlamına gelen tasavvuftaki biat terimi karşılığında Türkçe'de kullanılan tabir. İslâm devletinde idare edenle idare edilenler arasında yapılan, seçim veya bağlılık karakteri taşıyan sosyopolitik akid.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Bir şey üzerinde çalışmaya başlamış olmak.
Türk toplumunda el öpme bir örf olarak ayrılık, kavuşma ve kutlama anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biri sayılır, sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesi olarak yüzlerce yıldır sürdürülmektedir.
[1] Kendi halinde yaşam sürmek.
Sevgi, saygı, minnet, özlem, mut- luluk vb. duygusal durumlarda görülen ''öpme'' toplumsal bir dayanışma olarak eşler arasında da görülmektedir. Kocasının ayağının öpen kadın yeri geldiğinde elini, ensesini ve kolunu da öpmektedir.
Bu deyimi, “bir olay veya durum karşısında sorunun çözümü için, sorumluluk alarak çalışmaya başlamak” veya “sorunların çözümü için, üzerine fedakârca ve cesurca gitmek” şeklinde açıklayabiliriz. Deyimler ve atasözleri, az söz ile çok söz anlatma sanatıdır.
Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan saçını süpürge etmek deyimi toplum içerisinde fedakar, çok çalışan ve bu sayede aile veya çocuklarını daha rahat yaşatabilmek için kendi hayatını ikinci plana atan insan için deyim kullanılmaktadır.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Önemli olan yazım hatası yapmadan bu kelimeleri doğru şekilde kullanmaktır. O yüzden Türk Dil Kurumu eşliğinde bakıldığı vakit, bu kelime grubu ayrı yazılmaktadır. Yani cümle içerisinde ya da tek başına anlamı üzerinden kullanılırken, el ele şeklinde ayrı biçimde yazılması gerekir.
TDK elele ayrı mı yazılır, birleşik mi? Sizler için açıkladık... TDK resmi sitesinden sözlük araması yapıldığında, anlamı; ''birbirinin elini tutarak'' şeklinde ifade edilen kelimenin doğru yazılışı ''el ele'' olacaktır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "pek çok" şeklinde ayrı yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri