“Gaziantep'in batısında 7'nin üzerinde deprem üreten Doğu Anadolu Fay Hattı var. Kahramanmaraş depremleri sonrasında hasar gören yapıların yıkımına başlandı. Yesemek seğmenti 200 yıldan beri kırılmamış.
Gaziantep Nurdağı'ndaki fay kırılmasının uydu görüntüleri. Deprem sonrası yüzeyde 3-4 metrelik kayma meydana geldi.
Depremi az hasarla atlatan Gaziantep, sağlam zemini ve güçlü altyapısı nedeniyle seçildi. Afet bölgesi için 'güçlü dönüşüm' hedefiyle başlayan çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordine edecek.
İşte Gaziantep fay hattı deprem haritası ile risk taşıyan ilçeler... Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır.
*Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır. *Fay 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Şurada Paylaş! Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır.
6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır. Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
Deprem ivmesinin düşük olması yıkımın büyük olmasını engelledi. Birde Gaziantep'in zemini kaya, en büyük avantaj bu. Gaziantep'in zemini killi kireç taşına oturduğu için Nurdağı İslahiye ve Antakya'ya göre daha sağlam” diye konuştu.
Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi, altından geçen fay hattı nedeniyle depremde en ağır hasar gören yerleşim yerlerinden oldu.
Depremin moment büyüklüğü KRDAE tarafından Mw: 7.5, AFAD tarafından 7.6, USGS tarafından ise 7.5 olarak verilmiştir (Şekil 1).
Deprem kuşağında yer alan Gaziantep'te, son 200 yılda büyük deprem olmaması, her an deprem riskiyle karşı karşıya kaldığımızı ortaya koyuyor. Buna karşın Gaziantep'te depreme karşı alınması gereken tedbirler alınmıyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 2 büyük depremin etkili olduğu Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde çok sayıda bina yerle bir oldu, yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.
Antep Kalesi Dizdarı Mehmed Emin ve bölgedeki zabitlerin arzının yer aldığı 15 Ağustos 1822 tarihli belgede, "27 Zilkade (15 Ağustos)" gecesi Gaziantep'te meydana gelen şiddetli depremde, Gaziantep Kalesi'nde de büyük hasar oluştuğu, içindeki evlerin tamamen yıkıldığı, birçok ölü ve yaralı olduğu, kale burçlarının ...
Depremin yıkıcı etkisini en fazla gösterdiği yerlerden biri Gaziantep'in Nurdağı ilçesi... Fay hattı ilçenin tam ortasından geçiyor ve bazı evler fay hattının üzerine inşa edilmiş durumda...
Depremlerde 134 kişinin hayatını kaybettiği Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nde detaylı zemin etüdü yapılmadığı,bazı temellerin ana kaya bazılarının ise dolgu ve alüvyon zemin üzerine oturduğu, bunun da yer değiştirmelere neden olduğu tespit edildi.
Tokyo Üniversitesi'nden Profesör Watanave, uydu görüntüleri ve 3 boyutlu topografya kullanarak, Islahiye'den Nurdağı'na kadar meydana gelen yaklaşık 20 kilometrelik fay hattı kırılımını gösterdi.
Karataş'ta büyüt taşların arası tamamen kil dolgularla beslenmiş durumda. Homojen bir zemin olmadığı için riskli. Şu durumda Gaziantep'in en riskli bölgesi olarak Karataş'ı görebiliriz.
Metrelerce uzayan fay hattı kırıkları, İslahiye Devlet Hastanesi'nin bahçesi ve çevresinde de görüldü. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki 2 deprem, 11 ilde yıkıma ve hasara yol açtı.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
"ÖLÜDENİZ FAYININ MUĞLA FAYLARI ÜZERİNDE ETKİSİ YOK"
Türkiye'de yer almayan bir fay. Ölüdeniz fayı Doğu Anadolu fayının güneyinden devam eden bir fay.
Deprem çok sayıda ilden de hissedildi. Deprem Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye'de yıkıma neden oldu.
Gaziantep merkez 3. derece deprem bölgesine girerken, fay hattının tam üzerinde bulunan İslahiye-Nurdağı bölgesi 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır. Bölgede, yıkıcı faya (Doğu Anadolu Fayı) olan uzaklık 10 ile 80 km arasında değişmekte olup, yakın odaklı fay etkisi mevcuttur.
Göksun'dan Ekinözü'ne kadar 7,6'lık depremin olduğu Çardak fayını ayrıntılı bir şekilde inceledik. Güneye doğru dirsek yapan Çardak fayının Savrun fayıyla birleştiği bölgeye doğru uzanan kesimde kırılmalar olduğunu gördük.
SAVRUN FAY HATTI NEREDEN, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri