D vitamini eksikliğinin neden olabilecekleri: Sürekli ısınamama ve üşüme problemi, Kilo verirken yavaş kilo verme veya kilo verememe, Yorgunluk ve halsizlik, Kemik ağrısı, Kas zayıflığı, ağrısı veya krampları, Denge problemi ve kuvvet kaybı, Sık sık beliren baş ağrısı, Depresyon…
Sık enfeksiyon geçirme , ishal, saçlı deride pullanma, cilt yaralarının geç iyileşmesi, diş çürümesi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı,kemik ağrısı, davranış bozuklukları, eklem bölgelerinde şişme, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermekte güçlük çekme ve sürekli üşüme diğer yaygın belirtilerdir.
Halsizlik, unutkanlık, baş dönmesi, el ve ayaklarda üşüme gibi belirtiler ortaya çıkar. Anemi, B12 vitamini veya folat eksikliği, kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir, en yaygın olanı demir eksikliğinden kaynaklanır.
A VİTAMİNİ: Bir şey okurken gözleriniz yanıyor, saçlarınız dökülüyor, sık sık üşüme hissine kapılıyorsanız bunun başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir. Havuç, maydanoz, ıspanak, domates ve kayısıyı bol bol yiyin.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Soğuk eller genellikle vücudunuzun normal vücut ısısını korumaya çalıştığının bir işaretidir. Bununla birlikte, sürekli soğuk ellere sahip olmak, kan akışınızda veya ellerinizdeki kan damarlarında bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
Bununla birlikte üşüme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma, hızlı soluk alıp verme de ortaya çıkar. Yazın üşümek neden olur? Yazın üşümek tiroid bezi sorunları, kansızlık, anemi, yetersiz beslenme, diyabet, sinir sistemi ve damar yolu hastalıkları gibi sebeplerden olabilmektedir.
B12 vitamini eksikliği beyin ve sinir dokusunu etkiliyor
B12 vitamini eksikliği durumunda vücutta görülen belirtiler; çarpıntı hissi, üşüme, halsizlik, yorgunluk, uzuvlarda uyuşmalar, dil üzerinde ağrı, ağız ülserleri (aftlar), cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo kaybı, ishaldir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Anemi (Kansızlık)
Anemi nedenleri; demir, B12 vitamini veya folat gibi vitamin ve minerallerin eksikliği veya kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Özellikle ciddi düzeydeki anemi durumlarında ayakların çok üşümesi, en temel belirtilerden bir tanesidir.
B12 Vitamini Eksikliği
B12 vitamini, sinir sistemi sağlığı için hayati öneme sahiptir ve DNA sentezi, yağ asitleri üretimi ve yeni hücre oluşumu için gereklidir. B12 vitamini eksikliği, periferik sinir hasarına yol açabilir, bu da el ve kolların titremesine sebep olabilir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Demir eksikliğinde ciltte soluklaşma, el ve ayaklarda soğukluk, baş dönmesi, göğüs ağrısı, kalp atışlarının hızlanması ve nefes darlığı ortaya çıkar. Ayrıca buz, kil veya kağıt gibi olağandışı yeme istekleri ortaya çıkabilir.
Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinde Olur? Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır.
Eğer hasta uyanık ve yutma sorunu yoksa, vücut ısısını yükseltmek için sıcak, alkolsüz, tatlı ve kafeinsiz bir içecek vermek faydalı olabilir. Bu içecekler kişinin iç ısısını artırabilir. Sadece boyun, göğüs duvarı veya kasık bölgesine uygulanmak üzere ılık ve kuru kompresler yapılabilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar.
Yapılan bazı araştırmalara göre B12 eksikliği riski, yaş ilerledikçe artar. Bunun nedeni atrofik gastrit ve pernisiyöz anemi gibi otoimmün hastalıklardır. Bu iki hastalık, B12 vitamininin emiliminin azalmasına neden olur. B12 eksikliği ile ilişkilendirilen diğer bir sağlık sorunu ise helikobakter pilori enfeksiyonudur.
Derin uyku sırasında özellikle gecenin ilk evresinde vücudun terleme oranı en yüksektir. Bu terlemeyle soğuğun üzerimize vurması üşütme gibi rahatsızlıklara yol açabilir."
bağırsaklardan emilen besin maddelerinin portal ven aracılığıyla karaciğere taşınması nedeniyle yemeklerden sonra portal kan akımı artar. özellikle ağır öğünlerden sonra kan portal sistemde göllenir, böylece cildin kanlanması azalır ve üşürüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri