İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila), Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Ergenekon Destanı'nın ana çatısını oluşturan mitolojik efsanenin prototipine ilk defa Çin'deki Cov (Chou) sülalesinin (M.S.557-581) yıllıklarında Göktürkler (T'u-chüeh) adına kayıtlı olarak rastlanılmıştır. İkinci versiyon, Sui Sülalesi (581-618) tarihinde yer almaktadır.
Buna göre İslamiyet öncesi Türk destanları; Alp Er Tunga Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Yaratılış Destanı, Ergenekon Destanı, Şu Destanı, Türeyiş Destanı, Göç Destanı, Bozkurt Destanı ve Atilla Destanı'dır(Timurtaş, 1965; Köprülü, 1980: 44-52).
Yaratılış Destanı, Alp Er Tunga Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Göç Destanı, Manas Destanı v.b. gibi destanlar İslamiyet öncesine ait destanlardır. Battalgazi Destanı, Danişmend Gazi Destanı gibi destanlar ise Türklerin İslamiyeti kabulünden sonraya ait olan, daha yakın tarihli destanlardır.
İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir. Bu destan zinciri içinde Alp Er Tunga ve Şu Destanı parçaları bulunur. Bunlar Kaşgarlı Mahmut'un Divân-ı Lügati't-Türk adlı eserinde yer almaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Ergenekon Destani, On üçüncü yüzyilda yasamis olan Mogol tarihçisi Resüdüddin tarafindan ilk defa tesbit edilip yazili hale getirilmistir. Daha sonra, on yedinci yüzyilda, Hiyve Hani ebulgazi Bahadir Han tarafindan yazilmis olan Secere-i Türk adli eserde de kaydedilmistir.
Destan: Milletlerin yaşadıkları tarihî olayların efsanevî ve mitolojik unsurlarla yoğrularak oluşturduğu millî karakter taşıyan uzun manzum eserlerdir. Destanlardan tarihî kaynak olarak faydalanılabilir. Destanlar, mitlerden sonra en eski ikinci tür olarak kabul edilir.
Kırgız Türklerinin millî destanı olan Manas Destanı da İslâmî unsurlar taşıyan ilk destanlardandır. İslâmî Türk edebiyatının bilinen ilk büyük eseri olan Kutadgu Bilig, 6645 beyit içeren manzum olarak yazılmış bir siyasetnâme kitabıdır.
Türklerde “yaratılış” konusunu işleyen birçok destan ve efsane vardır. Gılgamış destanı, İslamiyet öncesine ait bir destan olduğundan konu bakımından onun muadili veya benzeri bir destan ile karşılaştırmak daha mantıklı olacaktır.
İslamiyet öncesi Türk destanları hem milletlerin varoluşunu açıklar hem de o dönemdeki töreler hakkında günümüzde bilgi edinme imkanı sunar. Türk destanları son derece önemli bilgi kaynakları arasında yer alır. Efsanelerle karışık olarak anlatılan bu destanların Türk Edebiyatı'nda da önemli bir yeri vardır.
Şehnâme veya Şahnâme (Farsça: شاهنامه), Firdevsî'nin eski İran efsaneleri üzerine kurulu manzum destanıdır. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. 977 ila 1010 arasında yazılmıştır. 60.000 beyit civarında hacime sahiptir.
Gılgamış Destanı, Akad çivi yazısıyla Sümerler tarafından 56 kil tablete yazılmış bir destan… MÖ 3000'le tarihleniyor ve insanlık tarihinin en eski yazılı destanı olarak kabul görüyor.
552-744 yılları arasında Orta Asya'da hükümdarlık sürdürmüş Göktürkler'in bir düşman baskınıyla kırıldıktan sonra, baskında sağ kalan tek gençle bir dişi bozkurttan yeniden türediklerini anlatır. Destanın en ünlü bölümü: Türkler Batı Denizi kıyılarında otururken bir düşman baskınına uğradılar.
Mehmet Fuat Köprülü[11] ve İbrahim Kafesoğlu[12] bu destanın kaynağını, Göktürklerin (552-745) atalarının kurttan türemiş olduklarını anlatan Çin kaynaklarında tespit edilen efsanelere kadar götürürler. İlhanlı (Moğol) tarihçisi Reşidüddin, bu destandan Câmiü't-Tevârih'te “Ergenekon” adıyla bahseder.
Ergenekon - Yakup Kadri Karaosmanoğlu | İletişim Yayınları | Okumak İptiladır Müptelalara Selam!
En eski Türk destanlarından olan Manas, 500 bin 553 bin mısra ile dünyanın en uzun destanı. Destan, Türk mitolojisinden ve bozkır kültüründen derin izler taşıyor.
Manas Destanı, Kırgızların millî destanıdır. Mani dinini yaşayan Karahitaylar ile Müslüman Karahanlılar arasındaki mücadelede Kırgızların durumunu ve Manas adlı kişinin başından geçenleri anlatan destandır.
Buraya kadar kısaca tanıtmağa çalıştığımız Türklerin ilk dönem edebî eserleri olan Yaratılış, Alp Er Tunga, şu, Oğuz Kağan, Ergenekon, Türeyiş ve Göç destanları bugünkü bütün Türk Cumhuriyet ve Topluluklarının ortak destanları olarak kabul edilmektedir.
Bilinen en eski destan olan "Gılgamış” destanı MÖ 3000 yıllarında Mezopotamya'da ortaya çıkmıştır. Eski Yunan Tarihçisi Homeros'un aktardığı destanlar olarak bilinen "İlyada ve Odysseia”nın ise MÖ 11-12. yüzyıllarda geçtiği sanılmaktadır.
Oğuz Kaan destanı konusu, milattan önce 209 ve 174 yılları arasında hükümdar olan Mete Han'ın hayatıdır. 13 v 16.yüzyıl aralığında yazılan destan, İslamiyet öncesi inancı yansıtmaktadır. İslâmi varyantların ilki Reşîdeddîn'in kaleme aldığı Câmi üt-Tevârih eseridir.
İslamiyet öncesi Türk tarihi incelendiğinde akla ilk önce en büyük Türk devletlerinden olan Asya Hun Devleti, Avrupa Hun Devleti, Uygurlar ve Göktürk Devleti gelmektedir. Bu devletler Türkler İslamiyeti kabul etmeden önce kurulmuş ve yüzyıllar boyu var olmuş büyük Türk devletleridir.
Onoklar soyundan gelen Karluklar Türgiş Devleti'ni bertaraf ederek Batı Türkistan'da devlet kurdular. Karluklar Talas Muharebesi'ne kadar Karluk Devleti olarak devam etti. Daha sonra Karahanlılar'a dönüştü. İslamiyeti kabul eden ilk Türk topluluğudur.
(Örneğin Böri Şad) Bu kavram ayrıca Araplar tarafından Hazar Türklerinin komutanlarını tanımlamak için Kağan Beg biçiminde kullanılmıştır. Bu unvana en çok, eski Türk yazıtlarında ve Bugut Yazıtı'nda rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri