Elma uygun koşullarda raf ömrü uzun olan bir meyvedir. Buzdolabında 2 hafta kadar rahatlıkla saklanabilir.
''Küflenmiş ekmekler ve çürümüş meyveler kanserojen madde içerdiğinden kesinlikle tüketilmemelidir. Küflenmiş bir ekmeği tüketmek doğru değildir.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Elma. Oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta, buzdolabında bundan daha uzun süre durabilirler. Soğuk bir kilerde birkaç ay boyunca saklayabilirsiniz.
Çürüyen elmalar etilen isimli renksiz bir gaz salgılayarak diğer meyvelerinde çabuk olmasına ve hatta çürümesine sebep olur. Tam da bu yüzden elmalar diğer meyveler ve sebzelerle birlikte saklanmamalıdır. Elmaların çabuk kurumasını engellemek için kutular delikli filmle kaplanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Elma uygun koşullarda raf ömrü uzun olan bir meyvedir. Buzdolabında 2 hafta kadar rahatlıkla saklanabilir.
1 - Renk : Bozulan meyveyi anlamanın yollarından birisi rengidir. Her meyvenin kendine has bir rengi olsa da bozulmaya çürümeye başladığı andan itibaren renk canlılığını kaybeder. Olağan renginin dışına çıkmaya başlar. Mesela elma, armut, ayva gibi meyveler bozuldukça kahverengi bir hal alırlar.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Domates de dolaba konmadan oda sıcaklığında sebze sepetlerinde saklanmalıdır. Meyvelerden ise muz, avokado, portakal, mandalina ve elma buzdolabına konmamalıdır. Kesilmemiş kavun ve karpuz da oda sıcaklığında saklanabilir. Meyve ve sebzeler mümkünse haftalık olarak ya da en fazla 2 haftada tüketilmelidir.
Ticari soğuk muhafaza depolarında elma 0 °C ile 2 °C'de muhafaza edilmektedir. Birçok elma çeşidinin -1 °C ile 0 °C'de ve %85-90 bağıl nem içeren ortamda uzun süre muhafaza edildiği kaydedilmektedir. Elma -2 °C'de donmaktadır.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Elmadaki (polifenol oksidaz adı verilen) enzimin havanın oksijeni ile birleşmesi ile bir renk değişimi olayı görülür, elma da kararmaya neden olur. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz, içindeki C vitamini, oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır...
C vitamini deposu olan elmanın insan vücuduna birçok faydası olduğu bilinir. Ancak elmanın tazesinden ziyade çürüğünden de faydalanabilirsiniz. Yemekten önce veya sonra yenildiğinde hazmı artırmaya fayda sağlayan elmanın bağırsaktaki bakterileri temizlemesiyle de bilinmektedir.
Pek çok farklı türü olan elma tatlılarla, keklerle, salatalarla ve hatta yemeklerle uyumlu bir lezzete sahiptir ve yulafla karıştırıldığında iyi bir kahvaltılıktır. Fazla tüketildiğinde kilo almaya neden olabilmesi dışında neredeyse hiçbir zararı yoktur.
Elma mikroplardan dolayı çürür. Hücresel yapısı bozulur ve bu da elmanın çürümesine neden olur. Elmanın çürümesi çok kolaydır. Eğer soğuk bir ortamdan ziyade sıcak,güneşin aldığı bir ortamda bir süre bekletilirse elma zaman içerisinde yavaş yavaş çürüyecektir.
Derin Dondurucuda Elma Rendesi Tarifi Nasıl Yapılır? İstediğiniz kadar elmayı rendeleyin üzerine tozşeker koyun ve elmalar suyunu çekene kadar pişirin soğuduktan sonra poşetlere koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Elma ile yapılan kurabiyeler dışında pekmezi, reçeli, elmalı keki, sirkesi, elmalı tartı, şerbetli tatlısı ve hatta elmanın kereviz ile salatası bile yapılır. Cevizle, tarçınla mis kokulu tadına doyulmayan elmalı kekleri yapılır. Elmalı kek severler ise kurabiyesini sevenler kadar düşkündür bu lezzete.
Kayısı, nektarin ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerin tümü oda sıcaklığında saklanmalıdır, çünkü buzdolabı onları kurutur. Çekirdekli meyveler doğrudan güneş ışığından uzak serin bir yerde tutulmalıdır.
Meyve ve sebzelerin yüzeylerinde deformasyonundan ve kesiminden oluşan hasarlarda fenol bileşiklerinin oksitlenme ürünleri sonucu kahverenginde ve esmerleşmelere neden olan bir grup enzim için genel bir terimdir.
Fırın tepsinize serdiğiniz yağlı kağıdın üzerine ince ince doğradığınız elmaları dizin. Üzerine mutfak fırçası yardımı ile limonları sürün. En son olarak tarçını her tarafını alacak şekilde serpin. Önceden 100 derece ısıtılmış fırında bir saat pişirin.
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgilere göre; meyvelerin en dış katmanında yer alan hücrelerin yüzeyi su ve hava geçirgenliği düşük bir yağsı madde ile kaplı durumdadır. Bu madde hücreler tarafından salgılanarak hücrelerin dış hava ile olan temasını engelliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri