Bu sebeple genel olarak tahıllar ve kepekli ürünler IBS hastalarına iyi gelmez. Ancak tahıl grubundan çözünen lif içeriği yüksek olan yulaf tercih edilebilir. Bazı IBS hastalarının elma, armut, bakliyatlar vs gibi çözünen lifleri de iyi tolere edememektedir.
Medical News Today'de yayınlanan makaleye göre IBS'de ishal yerine kabızlık sorunu yaşıyorsanız bu listedeki meyveleri tüketebilirsiniz. Ancak huzursuz bağırsak sendromunda ishalle mücadele ediyorsanız FODMAP içeriği düşük olan kavun ve portakal gibi meyvelere yönelmelisiniz.
Lifli yiyecekler (işlenmemiş lifli gıdalar çok çeşitlidir, besin değeri yüksek ve çok ucuzdur), meyveler (üzüm, portakal, erik…), salatalar (ıspanak en iyisidir) ve sebzeler (brokoli, yeşil fasulye vb) hem sağlıklı hem de barsağın dostu yiyeceklerdir.
Diyette; fruktoz (meyveler, bal, yüksek fruktoz içeren mısır şurubu), laktoz (süt ve süt ürünleri, peynir, yoğurt), fruktan (buğday, soğan, sarımsak), galaktan (mercimek, kuru fasulye, soya fasulyesi), poliol (tatlandırıcılar, kayısı, kiraz, avokado, şeftali, nektarin) kısıtlanır.
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi lifli yiyecekler İBS'de görülen kabızlığa iyi gelir. Azar azar ve sık yemek yemek şikâyetleri hafifletmede etkilidir. Yiyecekleri yavaş yavaş, uzun süre çiğneyerek yemek gaz şikâyetine iyi gelir.
İlgili 45 soru bulundu
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişilerin günlük hayatında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Ancak bu sorunlar ciddi hayat tehlikesi oluşturmaz ve kansere neden olmaz. Tekrar eden ataklar bazı kişilerde bir ömür boyu sürerken bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
Nane Çayı Ferahlatıcı tada sahip olan nane çayı, kalın bağırsağı etkileyen ve mide ağrısı, şişkinlik, gaz gibi yakınmalara neden olabilen irritabl bağırsak sendromunu (IBS) iyileştirmek için uzun yıllardır geleneksel olarak kullanılır. Yapılan çalışmalar, nane yağının IBS belirtilerini azaltabileceğini gösterir.
İrritabl Bağırsak Sendromu(IBS) Tedavi Yöntemleri
Kafeinden kaçının (kahve, çikolata, çay ve gazlı içeceklerden). Peynir ve sütü sınırlayın.
Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
İrritabl Bağırsak Sendromu Şikayetlerin Süresi
Son 3 aydır ortalama haftada en az 1 gün yineleyen karın ağrısı ile birlikte dışkılama sıklığında, dışkılama formunda yani görünümünde değişiklikler olması IBS'i düşündürmektedir.
Karın ağrısı veya rahatsızlık: IBS'nin en yaygın semptomu karın ağrısıdır. Bu ağrılar genellikle karın bölgesinin alt kısımlarında veya göbek çevresinde yoğunlaşır. Kabızlık, ishal veya kabızlık ve ishal karışımı: IBS'li bireylerde bağırsak hareketleri düzensiz olabilir.
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) en belirgin semptomları karın ağrısı, gaz, kramp, midede yanma, acil tuvalete çıkma ihtiyacı ve bağırsak hareketlerinde gerçekleşen ishal ya da kabızlık gibi değişiklikler ile bunun yarattığı şişkinlik hissidir.
Farklı probiyotik türlerinin İBS üzerindeki etkinliğini araştır- mak için yapılan çalışmalarda Lactobacillus (L.) plantarum 299v'un İBS'deki abdominal ağrıyı ve bağırsaklarda gaz bi- rikimini azalttığı belirlenmiştir.
Aşırı gaz yapan yiyecekler hariç tutulmalıdır.Su alımının artırılması uygundur. Ayrıca spor yapmanın yararı vardır.Hastalara yaşına uygun spor yapmalarını öneriyoruz.Özellikle günde 30-45 dakika tempolu yürüyüş kabızlık olan hastalarda çok yararlıdır.
Hastaların yakınmalarını en çok artıran yiyecekler: Buğday ve buğday ürünleri (Durum buğday en çok, siyez buğdayı en az) İnek sütü ve ürünleri. Diğer sütler ve ürünleri.
IBS semptomları günlük yaşamınızı etkileyecek kadar rahatsızlık verici olabilir. Hangi gıdaların sindirim sisteminizde rahatsızlığa yol açtığını bulabilmeniz ve diyetinizi buna göre oluşturabilmenizi sağlamak için YorkTest 35 yıldır IgG bazlı gıda intolerans test programları sunmaktadır.
Gaz içeren içecekler(kola, gazoz, soda) uzak durulmalıdır. Bu içecekler gaz oluşturabilir ve ağrıya neden olabilirler. Sakız çiğnenmesi de önemli miktarda hava yutulmasına neden olur.
İBS DE NASIL BESLENMELİ
Herhangi bir çeşitte ekmek, makarna, pirinç, simit ve krakerleri tolere edebilir. ---İBS hastalarında pirinç,avakoda,kabak,pazı,patates,bamya,havuç kullanılabilir.
Elma sirkesi, antibakteriyel özellikleri nedeniyle ishalin neden olduğu bakterilerin yok edilmesine yardımcı olabilir. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip karıştırarak tüketebilirsiniz.
Sindirim Sistemini Destekler
Rezene tohumlarının spazm önleyici ve gaz giderici etkisi, özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve gastroözofageal reflü hastalığının yarattığı mide ekşimesi ve şişkinlik sorunlarının tedavisinde ön plana çıkar.
Vücutta yapım ve onarımda görevli olan protein içeren ; yumurta, kırmızı et, tavuk , hindi, balık gibi besinler mutlaka diyetinizde bulunmalıdır. Gıda katkı maddeleri bağırsak bariyerine zarar verdiği için paketli gıda ve içeriği bilinmeyen gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.
İBS tedavisinde 2 tip antidepresan kullanılır:1- Trisiklik antidepresanlar (TCAs), 2- Selektif seratonin reuptake inhibitörleri (SSRIs). Antispazmodiklerle kontrol altına alınamayan ağrı ve kramp gibi semptomların tedavisinde amitriptilin gibi TCAs'lar önerilir.
Bitkisel Çaylar ve Nane Yağı: bazı bitkisel çaylar IBS şikayetlerini azaltmaktadır, bu nedenle hastalar için rezene, nane ve papatya çayı da tavsiye edilebilmektedir. İrritabl Bağırsak Sendromunun tedavisinde sıkça tercih edilen doğal ürün Nane yağıdır.
Ülseratif kolit ve Crohn hastalığının aksine, IBS nedeniyle kilo kaybı normal değildir. Bununla birlikte, IBS, bir kişinin tolere edebileceği gıdaların türünü etkileyebileceğinden, kilo değişikliklerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri